Fotografija koja prikazuje Georgea Sorosa i Gretu Thunberg je fotomontaža

A. Br.

Manipulirane fotografije s lažnim prikazom susreta milijardera Georgea Sorosa i mlade aktivistkinje Grete Thunberg pronašle su svoj put do društvenih mreža na hrvatskom jeziku.

Na Facebook stranici „Pravaški glas“ objavljena je fotomontaža koja uključuje upravo takvu fotografiju. Kako je ranije pisao američki portal za provjeru činjenica Snopes, riječ je o manipuliranoj fotografiji – orginialna fotografija prikazivala je susret bivšeg američkog potpredsjednika Ala Gorea i Grete Thunberg.

Originalnu fotografiju objavila je sama Thunberg, a satirični francuski portal SecretNews, iskoristio ju je za kreiranje fotomontaže kojom su opremili satirični tekst naslovljen „Greta Thunberg je praunuka lijevog milijardera Georgea Sorosa“. Kako navodi Snopes, unatoč tome što je jasno navedeno da je fotomontaža nastala u svrhu satiričnog izričaja, naknadno je preuzimana i prezentirana kao stvarna.

Druga fotografija prikazuje susret Grete Thunberg s pjevačem benda The 1975. Thunberg je tom prilikom nosila majicu s natpisom “Antifascist All Stars”. Treća fotografija prikazuje Thunberg koja pozira sa zastavom duginih boja, poznatim obilježjem pripadnika i podržavatelja LGBT zajednice. Obje fotografije su autentične, a trebale bi poduprijeti teorije urote koje se inače vezuju uz Georgea Sorosa.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"