Aktualno

Kampanja za proglašenje 3. listopada Europskim danom sjećanja i dobrodošlice vodi se i u Zagrebu

Facebook

Prije šest godina, 3. listopada 2013. godine, ribarska brodica koja je krenula iz Libije s gotovo 550 izbjeglica i migranta, uglavnom iz Eritreje, potonula je pred obalama talijanskog otoka Lampeduse. Spašeno je 155 migranata, a više od 360 ih se utopilo, uključujući i brojnu djecu.

Bila je to do tada najveća tragedija, s najvećim brojem žrtava, na mediteranskom putu prema EU, koja je probudila europsku javnost – od pape Franje i talijanske vlade do tadašnjeg vrha Europske unije te inicirala pokretanje Operacije Mare Nostrum. Operaciju spašavanja provodila  je talijanska mornarica, uz financijsku potporu Europske komisije. Međutim, nakon godinu dana vrlo uspješne operacije u kojoj je, procjenjuje se, spašeno najmanje 150 tisuća izbjeglica i migranata koje su krijumčari za dobre novce natovarili na slabašne brodice i uputili prema Italiji – operacija je obustavljena zbog nedovoljne političke i financijske potpore.

Naslijedila ju je Operacija Triton, u izvedbi europskog Frontexa, manjeg opsega i drugačijeg fokusa. Za razliku od Mare Nostruma, Triton je težište prebacio na zaštitu granica, kojoj je pretpostavio spašavanje ljudi, a broj smrti na Mediteranu u samo godinu dana naglo je narastao.

Tako se nepunu godinu dana nakon tragedije u Lampedusi, u rujnu 2014., potopio brod kod Malte, a broj nestalih u toj tragediji premašio je broj stradalih kod Lampeduse. Procijenjen je na 500 osoba, dok ih je preživjelo samo devet. Na brodici koja je krenula iz Egipta bili su bjegunci iz Sirije, Palestine, Egipta i Sudana, a prema pričanju dvojice preživjelih Palestinaca, krijumčari su namjerno potopili brod nakon odbijanja izbjeglica da se prebace na drugi, lošiji.

Fotografija malog Kurdija

Stradanja onih koji put u bolji život traže na putu preko Mediterana postupno su prestala biti zanimljiva, sve dok u rujnu 2015. godine u svjetskim medijima nije osvanula fotografija trogodišnjeg kurdskog dječaka Alana Kurdija, čije je tijelo pronađeno na turskoj obali.

Njegova je obitelj pokušala pobjeći iz Kobanija koji je tada bio pod žestokim vojnim napadom, da bi se dokopala Kanade, gdje im je živjela rodbina. Nakon neuspjelog dobivanja izbjegličkog statusa u Turskoj, koji je preduvjet za azil u Kanadi, obitelj se utovarila u gumeni čamac koji se prevrnuo pet minuta nakon kretanja. Tijelo malog Kurdija izbačeno je na obalu, a u istoj su nesreći smrtno stradali njegov brat i majka. Poslije vala snažnog zgražanja europske i svjetske javnosti nad stradanjima izbjeglica i migranata u moru, ništa se značajnije nije promijenilo. Dapače, europski odgovor, naročito nakon promjene vlasti u Italiji, počeo se svoditi na sprečavanje pristajanja brodica na europsko tlo.

Pomaganje i uz prijetnju kaznama

Kako bi se kod građana Europe potakla svijest o različitim problemima i aspektima fenomena migracija, a u spomen na žrtve stradale kod Lampeduse, 37 udruga iz svih 28 članica Europske unije uključilo se u kampanju „No more bricks in the Wall“ te pokrenulo peticiju da se upravo 3. listopad proglasi Europskim danom sjećanja i dobrodošlice. U 2016. godini talijanski senat donio je zakon kojim je taj dan proglašen Talijanskim danom sjećanja i dobrodošlice, kako bi se svake godine obilježavalo sjećanje na žrtve koje stradavaju u potrazi za sigurnošću i kako bi se promicala svijest o migracijama te potrebi za solidarnošću. Namjera inicijative je da se ovaj dan tako obilježava i u ostatku Europe. U svim zemljama EU stoga se u četvrtak održavaju prigodna događanja poput prikazivanja dokumentaraca, debata,  izložbi i koncerata, a prijestolnica svih događanja je Lampedusa. Zagreb, u organizaciji CROSOL-a, u akciji sudjeluje prikazivanjem dokumentarca „To the Four Winds“ Michela Toesce iz  2018. Film dokumentira borbu francuskog farmera Cédrica Herroua s vlastima koje ga ni uz prijetnju kaznama nisu odvratili od pomaganja migrantima i izbjeglicama koji prolaze kroz dolinu u kojoj stanuje na talijansko-francuskoj granici. Sniman tijekom dvije godine, ovaj je dokumentarac osvojio nagradu Golden Eye u Cannesu.

 

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u sklopu projekta Snapshots from the Borders koji okuplja organizacije diljem Europske unije u inicijativu #NoMoreBricksInTheWall, a u Hrvatskoj ga provodi Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, Centar za mirovne studije i udruga Domino. Za sadržaj je isključivo odgovorna Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.