Aktualno

Bez Bandićevih “žetončića” Plenković nema većinu u Saboru

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Samo 15 minuta nakon što je u Gradskoj skupštini Zagreba pao Generalni urbanistički plan (GUP) za kojeg uz oporbu nisu glasali ni zastupnici HDZ-a, redovito glasanje koje je za petak bilo predviđeno u Saboru skinuto je s dnevnog reda.

Pregovori između Kluba Milana Bandića i Kluba HDZ-a u Gradskoj skupštini nisu urodili dogovorom pa su za amandmane HDZ-a glasali samo zastupnici iz tog kluba, njih sedmero, da bi se potom HDZ pridružio oporbi u glasanju protiv gradonačelnikovog GUP-a.

Pretpostavlja se stoga da se odgađanjem redovitog glasanja u Saboru kupuje vrijeme dok se ne vidi imaju li vladajući još uvijek većinu u Saboru. Iz tajništva Sabora došlo je obrazloženje da je glasanje odgođeno jer će veći broj zastupnika biti na službenom putu, ali i sam taj podatak, ako je istinit, svjedoči da si vladajući više ne mogu priuštiti izostanak bilo kojeg zastupnika HDZ-a sa sjednice.

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, gostujući na N1 prije glasanja o GUP-u ustvrdio je kako se ne boji za vladajuću većinu.

„Ne čine njegovi ‘žetončići’ parlamentarnu većinu. Ja ne znam tko su uopće ti ‘žetončići’ u njegovu klubu. Ja bih vas podsjetio da prije nego što je dio zastupnika iz HSS-a i SDP-a pristupio klubu Milana Bandića, mi smo imali većinu od 77 ruku u Saboru. Ti kolege zastupnice i zastupnici, koji su se naknadno pojavili, podebljali su na neki način klub Milana Bandića, a nije klub Milana Bandića spasio koaliciju, jer i bez njih imamo 77 ruku. Onim zastupnicima koji su izvorno bili u klubu Milana Bandića i zastupnicima nacionalnih manjina i u klubu Milana Bandića imamo većinu. Kad bi se to troje zastupnika, koji su izvorno bili u klubu Milana Bandića udaljilo od vladajuće većine, to je druga stvar, ali to nisu oni koje se u javnosti naziva ‘žetončićima’. Kad bi cijeli klub Milana Bandića otišao, onda u tom trenutku ne bismo imali vladajuću većinu“, ustvrdio je Bačić.

Vladajući spadaju na 73 ruke

Postoji li još vladajuća većina? U Klubu zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru je 55 zastupnika. Kad se njima pribroji šest zastupnika iz Kluba HNS-a (uključujući nezavisne Tomislava Sauchu i Maria Habeka koji su napustili SDP), osam zastupnika manjina i četiri zastupnika iz Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a dolazimo do brojke 73. To znači da i za najtanju većinu od 76 zastupnika nedostaju još tri ruke.

Bačić je u intervju spominjao „troje“ Bandićevih zastupnika koji su tu izvorno bili i izvorno podržavali koaliciju pa se ne mogu smatrati „žetončićima“. Međutim, nije jasno zašto govori o njih troje kad su zapravo bila samo dvojica – gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović koji je u Sabor ušao iz redova Čačićevih Reformista i Željko Lacković koji je mijenjao samog Milana Bandića, ali njih dvojica više ni ne djeluju u klubu Milana Bandića.

Prema podacima alata Parlametar, Dumbović je do sada u dvadesetak navrata glasao suprotno od glasanja zastupnika HDZ-a, dok je Lacković protiv naputaka HDZ- glasao više od trideset puta, stoga ni na njih HDZ ne može u potpunosti računati.

Zastupnike iz redova manjina koji su ušli u Bandićev klub ionako smo u ovoj računici već pridružili u one koji podržavaju HDZ.

Varda očekuje nastavak suradnje, što će biti s ostalima?

Iz Bandićevog kluba otišli su i Ana Komparić Devčić, bivša SDP-ovka, koja ni kad je bila među „žetončićima“ nije uvijek glasala po volji vladajućih.

Ostaje upitno za koga će se u slučaju dugotrajnijeg sukoba između Plenkovića i Bandića opredijeliti preostali članovi Kluba. Iz redova stranke BM365 tu su još Kažmir Varda koji tvrdi da će se nastaviti suradnja “na projektima” te razni prebjezi iz HNS-a, SDP-a i HSS-a – Marija Puh, Mladen Madjer, Milanka Opačić i Siniša Varga. U tom klubu kao nezavisni djeluju i Ivica Mišić i Zdravko Ronko.

Osim tog pristojnog bazena za pecanje većine, tradicionalno bi se HDZ-u u pojedinim glasanjima mogao prikloniti i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku, a koji djeluje u Klubu Živog zida.

Ono što bi Andreju Plenkoviću moglo stvarati dodatne probleme je i to što ne može sa sigurnošću znati hoće li se u jeku unutarstranačkih borbi na datum glasanja u sabornici pojaviti baš svi zastupnici HDZ-a, a naročito oni koji su „stradali“ zbog nagomilanih afera pa su morali napustiti Vladu, kao što je to među zadnjima morao Milan Kujundžić.

Pauza u glasanju dok se ne konsolidira većina ne bi, također, predstavljala neki presedan u ovom mandatu Sabora, o čemu je Faktograf i ranije opširno pisao.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.