Bez Bandićevih “žetončića” Plenković nema većinu u Saboru

S.D.

Samo 15 minuta nakon što je u Gradskoj skupštini Zagreba pao Generalni urbanistički plan (GUP) za kojeg uz oporbu nisu glasali ni zastupnici HDZ-a, redovito glasanje koje je za petak bilo predviđeno u Saboru skinuto je s dnevnog reda.

Pregovori između Kluba Milana Bandića i Kluba HDZ-a u Gradskoj skupštini nisu urodili dogovorom pa su za amandmane HDZ-a glasali samo zastupnici iz tog kluba, njih sedmero, da bi se potom HDZ pridružio oporbi u glasanju protiv gradonačelnikovog GUP-a.

Pretpostavlja se stoga da se odgađanjem redovitog glasanja u Saboru kupuje vrijeme dok se ne vidi imaju li vladajući još uvijek većinu u Saboru. Iz tajništva Sabora došlo je obrazloženje da je glasanje odgođeno jer će veći broj zastupnika biti na službenom putu, ali i sam taj podatak, ako je istinit, svjedoči da si vladajući više ne mogu priuštiti izostanak bilo kojeg zastupnika HDZ-a sa sjednice.

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, gostujući na N1 prije glasanja o GUP-u ustvrdio je kako se ne boji za vladajuću većinu.

„Ne čine njegovi ‘žetončići’ parlamentarnu većinu. Ja ne znam tko su uopće ti ‘žetončići’ u njegovu klubu. Ja bih vas podsjetio da prije nego što je dio zastupnika iz HSS-a i SDP-a pristupio klubu Milana Bandića, mi smo imali većinu od 77 ruku u Saboru. Ti kolege zastupnice i zastupnici, koji su se naknadno pojavili, podebljali su na neki način klub Milana Bandića, a nije klub Milana Bandića spasio koaliciju, jer i bez njih imamo 77 ruku. Onim zastupnicima koji su izvorno bili u klubu Milana Bandića i zastupnicima nacionalnih manjina i u klubu Milana Bandića imamo većinu. Kad bi se to troje zastupnika, koji su izvorno bili u klubu Milana Bandića udaljilo od vladajuće većine, to je druga stvar, ali to nisu oni koje se u javnosti naziva ‘žetončićima’. Kad bi cijeli klub Milana Bandića otišao, onda u tom trenutku ne bismo imali vladajuću većinu“, ustvrdio je Bačić.

Vladajući spadaju na 73 ruke

Postoji li još vladajuća većina? U Klubu zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru je 55 zastupnika. Kad se njima pribroji šest zastupnika iz Kluba HNS-a (uključujući nezavisne Tomislava Sauchu i Maria Habeka koji su napustili SDP), osam zastupnika manjina i četiri zastupnika iz Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a dolazimo do brojke 73. To znači da i za najtanju većinu od 76 zastupnika nedostaju još tri ruke.

Bačić je u intervju spominjao „troje“ Bandićevih zastupnika koji su tu izvorno bili i izvorno podržavali koaliciju pa se ne mogu smatrati „žetončićima“. Međutim, nije jasno zašto govori o njih troje kad su zapravo bila samo dvojica – gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović koji je u Sabor ušao iz redova Čačićevih Reformista i Željko Lacković koji je mijenjao samog Milana Bandića, ali njih dvojica više ni ne djeluju u klubu Milana Bandića.

Prema podacima alata Parlametar, Dumbović je do sada u dvadesetak navrata glasao suprotno od glasanja zastupnika HDZ-a, dok je Lacković protiv naputaka HDZ- glasao više od trideset puta, stoga ni na njih HDZ ne može u potpunosti računati.

Zastupnike iz redova manjina koji su ušli u Bandićev klub ionako smo u ovoj računici već pridružili u one koji podržavaju HDZ.

Varda očekuje nastavak suradnje, što će biti s ostalima?

Iz Bandićevog kluba otišli su i Ana Komparić Devčić, bivša SDP-ovka, koja ni kad je bila među „žetončićima“ nije uvijek glasala po volji vladajućih.

Ostaje upitno za koga će se u slučaju dugotrajnijeg sukoba između Plenkovića i Bandića opredijeliti preostali članovi Kluba. Iz redova stranke BM365 tu su još Kažmir Varda koji tvrdi da će se nastaviti suradnja “na projektima” te razni prebjezi iz HNS-a, SDP-a i HSS-a – Marija Puh, Mladen Madjer, Milanka Opačić i Siniša Varga. U tom klubu kao nezavisni djeluju i Ivica Mišić i Zdravko Ronko.

Osim tog pristojnog bazena za pecanje većine, tradicionalno bi se HDZ-u u pojedinim glasanjima mogao prikloniti i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku, a koji djeluje u Klubu Živog zida.

Ono što bi Andreju Plenkoviću moglo stvarati dodatne probleme je i to što ne može sa sigurnošću znati hoće li se u jeku unutarstranačkih borbi na datum glasanja u sabornici pojaviti baš svi zastupnici HDZ-a, a naročito oni koji su „stradali“ zbog nagomilanih afera pa su morali napustiti Vladu, kao što je to među zadnjima morao Milan Kujundžić.

Pauza u glasanju dok se ne konsolidira većina ne bi, također, predstavljala neki presedan u ovom mandatu Sabora, o čemu je Faktograf i ranije opširno pisao.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"