Razotkriveno

Francuski nobelovac nije u pravu, koronavirus ne sadrži genomske sekvence HIV-a

Izvor: Bastian Greshake Tzovaras, Flickr (CC BY-SA 2.0)

Mnogi su hrvatski [1, 2, 3] i svjetski mediji prenijeli izjavu francuskog nobelovca, virologa nagrađenog zbog rada na prepoznavanju virusa HIV kao uzročnika AIDS-a, Luca Montagniera, koji tvrdi da je novi koronavirus SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriju. Premda se nesumnjivo radi o stručnjaku, njegova teza o umjetno stvorenom SARS-CoV-2, kombiniranjem postojećeg koronavirusa i HIV-a, ne drži vodu.

Montagnier je francuskim medijima [4, 5] izjavio sljedeće:

“Došli smo do zaključka da je oko ovog virusa došlo do manipulacije. […] Na dio, ali ne kažem ukupni […] koronavirus šišmiša, netko je dodao sekvence, konkretno HIV, virus AIDS-a. […] On nije prirodan. To je djelo profesionalaca, molekularnih biologa. […] Vrlo pažljiv rad.”

Da geni HIV-a nisu umetnuti u genom novog koronavirusa, pokušao je još u veljači objasniti tim predvođen Chuanom Xiaoom s Odjela za kemiju i biokemiju Sveučilišta u Teksasu u El Pasu. Reagirali su na istraživanje predvođeno indijskim znanstvenikom Prashantom Pradhanom, koje je dano na raspravu prije objavljivanja. Teza iznesena u njihovoj radnoj verziji kaže da je SARS-CoV-2 imao četiri umetka u presudni glikoproteinski gen šiljaka, što mu je omogućilo prelazak na ljude. Naveli su da ti umeci nalikuju proteinima HIV-a i to njegovim sojevima prisutnim u Keniji, Tajlandu i Indiji.

Xiao i njegov tim poslužili su se bazom podataka GenBank, Nacionalnog centra za biotehnološke informacije. U toj javnoj bazi se još od siječnja nalazi izlistan genom uzročnika Covida-19, a pridružene su mu i kasnije verzije. Pažljivim pregledom dijelova genoma, znanstvenici iz El Pasa ustvrdili su da “ne postoje dokazi da su sekvence ova četiri umetka specifične za HIV-1 ili da je virus 2019-nCoV primio ove umetke od HIV-1”.

Te navodno “problematične” sekvence “postoje u najrazličitijim vrstama virusa od bakteriofaga, gripe, do gigantskih eukariotskih virusa”, “široko [su] prisutne u živim organizmima, uključujući viruse, ali nisu i specifične za HIV-1”.

Javila se i biokemičarka sa Stanforda, Silvana Konermann, tvrdeći da je sličnost ova četiri umetka lažna.

 

“Dva se nalaze u koronavirusu šišmiša. Od preostala dva, samo je jedan najsličniji HIV-u i toliko je kratak (6 AA) da sličnost nije veća od slučajnosti”, navela je.

Članak povučen nakon kritika

Reagirala je i Shi Zhengli, znanstvenica sa Instituta za virologiju u Wuhanu, koja je zaslužna za otkrivanje da SARS-CoV-2 vjerojatno dolazi od šišmiša te da se veže na ACE2 receptore, prisutne u ljudskoj sluznici. Poručila je da se spremna staviti vlastiti život na okladu da virus nema nikakve veze s laboratorijem.

Profesor kemije s Harvarda, David Liu, poručio je da su indijski znanstvenici očigledno tražili nešto da bi potvrdili svoje mišljenje o laboratorijskom porijeklu virusa.

“Uplašenom svijetu ne treba raspirivanje teorija zavjere lošim analizama”, apelirao je.

U konačnici, članak koji je izazvao ove kontroverze povukli su sami autori. Objasnili su da će zbog komentara iz znanstvene zajednice revidirati svoj pristup i interpretaciju rezultata. Ispod samog teksta javio se i voditelj istraživanja, Prashant Pradhan. Zahvalio se na kritikama i poručio: “Nije nam bila namjera hraniti teorije zavjere i ovdje nisu iznesene takve tvrdnje”. Međutim, priča o HIV-u je očigledno preživjela, iako članak nije.

Ako ne vjerujete, provjerite sami

European Scientist je ovih dana pohvalio Luca Montagniera kao “ekstremno talentiranog” znanstvenika, međutim, njegovu tezu opisuju jednostavnom za pobijanje. Objavili su niz screenshotova svojih pretraga u alatu koji se naziva Osnovni alat za pretraživanje lokalnog poravnanja (BLAST), odnosno njegovog potprograma MegaBLAST. Razvio ga je Nacionalni institut za zdravlja (NIH) i služi pronalasku sličnosti između bioloških nizova. Program uspoređuje nukleotidne ili proteinske sekvence sa bazama podataka sekvenci, zatim izračunava statističku značajnost tih sličnosti.

Autor teksta je pozvao čitatelje da mu ne vjeruju na riječ i da sami naprave pretragu.

Postupak je sljedeći: ode se na kompletni genom SARS-CoV-2, a zatim se klikne na „Run BLAST“. Na sljedećoj stranici dodajte HIV-1 (ili bilo koji drugi soj HIV-a) u tekstni okvir Organism, a zatim kliknite “BLAST”.

Po BLAST-u, navode, “nije pronađena značajna sličnost”. To na običnom jeziku znači: “SARS-CoV-2 nije izrađen od koronavirusa šišmiša i sitnih dijelova virusa HIV”, dodaje autor teksta. Zatim objašnjava da to istovremeno ne znači da se radi o zapravo nejasnoj sličnosti. Sličnost se sastoji u lipidnoj omotnici virusa, no HIV je dijeli i sa drugim humanim koronavirusima, uzročnicima prehlade, 229E i OC43.

“Ovo je zanimljivo, jer su oba virusa otkrivena mnogo prije HIV-a… Nema šanse da je netko u laboratoriju u Wuhanu 2019. mogao utjecati na RNA kod virusa iz sredine 1950-ih!”, navodi on.

Podsjeća i na članak objavljen u časopisu Nature sredinom ožujka, o kojem smo pisali ranije. Tim predvođen Kristianom G. Andersonom s Istraživačkog instituta bolnice Scripps u San Diegu smatra kako je “malo vjerojatno da se SARS-CoV-2 pojavio laboratorijskom manipulacijom na sličnome virusu”.

Koronavirus SARS-CoV-2 ipak bi mogao imati jednu sličnost s virusom HIV-a, utvrdio je tim istraživača iz Šangaja i New Yorka. U njihovom se eksperimentu novi koronavirus pokazao sposobnim usmrtiti T-limfocite (T-stanice) zaslužne za uklanjanje stranih tijela iz organizma. Ovaj nalaz potrebno je potvrditi dodatnim laboratorijskim provjerama.

O netočnim tvrdnjama da je virus nastao inženjeringom Faktograf je pisao više puta [1, 2, 3]. Međunarodna znanstvena zajednica u više je navrata poručila kako analiza genoma novog koronavirusa SARS-CoV-2 sugerira da je virus nastao prirodnom mutacijom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.