Aktualno

APIS u suradnji s europskim partnerima radi na dobrovoljnoj aplikaciji za praćenje koja će biti dostupna za nekoliko tjedana

Jan Vašek/Pixabay

Najprije premijer Andrej Plenković, a potom i potpredsjednik Vlade Davor Božinović potvrdili su da se u Hrvatskoj radi na mobilnoj aplikaciji za praćenje kontakata oboljelih od Covida-19.

Hrvatska Vlada je, očito radi drugačijih preporuka Europske komisije, odustala od praćenja mobitela svih građana i priklonila se zajedničkoj europskoj politici stvaranja dobrovoljne aplikacije za praćenje kontakata oboljelih. U sklopu drugih preporuka Europske komisije koje su objavljene u srijedu, a koje se odnose na mogućnost međusobnih otvaranja granica unutar EU radi jačanja turizma, objavljeni su i detalji tog zajedničkog europskog pristupa vezanog za mobilne aplikacije. Od samog početka procesa, o čemu je Faktograf već pisao, pa onda i u današnjem dokumentu, EK naglašava: „Aplikacije za praćenje kontakata moraju biti dobrovoljne, transparentne, sigurne, interoperabilne te poštivati ljudsku privatnost“.

U pojašnjenju stoji: „Aplikacije za praćenje kontakata i upozorenje (contact tracing) instaliraju se dobrovoljno i koriste kako bi upozorile korisnike jesu li neko vrijeme proveli u blizini osobe koja je bila pozitivna ne testu za Covid-19“. Takvo mobilno praćenje, odnosno traženje kontakata, trebalo bi nadopuniti tradicionalno traženje kojeg provode zdravstveni djelatnici, odnosno epidemiolozi.

„Zajedno s tradicionalnim praćenjem i nadopunjavajući druge mjere, kao što je pojačano testiranje, dobrovoljno instalirane aplikacije mogu omogućiti vrijedan doprinos postupnom ukidanju mjera ograničenja“, navodi se u preporukama.

Ključno je da aplikacije budu u stanju međusobno funkcionirati, bez obzira na granice unutar EU ili na različite operativne sustave. Neće koristiti geolokaciju i moraju se upotrebljavati samo privremeno, za vrijeme trajanja pandemije, dogovor je kojeg su postigle zemlje članice EU.

Povezivanje preko Bluetootha

Na redovitoj konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite Božinović je potvrdio kako se i hrvatska Vlada priklonila opciji aplikacije koja je bazirana na „potpuno dragovoljnom pristanku ljudi koji ako žele mogu skinuti tu aplikaciju“. Nitko, ustvrdio je, neće kontrolirati tu aplikaciju, u smislu da se prate osobni podaci ili brojevi telefona korisnika. Riječ je samo o tome, ustvrdio je, da se informiraju osobe koje su bile u blizini zaražene osobe, kako bi se one i same otišle testirati.

U pojašnjenju EK navodi se i kako aplikacija funkcionira povezivanjem preko Bluetootha. U slučaju da se jedan od korisnika razboli, on o tome može obavijestiti sve koje je aplikacija prethodno registrirala u njegovoj blizini, pri čemu se ne otkriva njegov identitet, lokacija ili točan trenutak kada je bio ostvaren kontakt. Aplikacija će biti deaktivirana odmah nakon što se proglasi kraj pandemije.

APIS se koordinira s europskim sugovornicima i čeka tehnološke divove

Premijer Plenković otkrio je novinarima kako na aplikaciji u Hrvatskoj radi APIS.

Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a, gostujući u programu N1, izvijestio je da ta tvrtka radi na aplikaciji i koordinira se s drugima u Europskoj uniji već nekoliko tjedana. Komisija je, podsjetimo, cijeli proces započela još početkom travnja.

Bilić je pojasnio da aplikacija neće koristiti geolokaciju, već Bluetooth tehnologiju, a aplikacije se razvijaju na temelju iskustava sa sličnima u Singapuru i Južnoj Koreji. Ustvrdio je kako se podaci neće spremati u APIS-u ili na nekim drugim serverima, već samo u mobitelu korisnika. Sve je bazirano na tehnologiji Googlea i Applea koji zajednički rade na izradi sustava za Android i iOS.  Bilić procjenjuje da će za nekoliko tjedana oni izaći s tehnologijom na koju će se osloniti domaća aplikacija (nadležno je Ministarstvo zdravstva), a korisnicima će biti besplatno ponuđena na instalaciju s nekim nadolazećim updateom.

Iz Vlade su na naš upit detaljnije pojasnili kako će funkcionirati aplikacija. Ona radi na principu „exposure notificationa“, odnosno obavijesti da ste u određenom  razdoblju, koji epidemiolozi definiraju kao 14 dana, bili u kontaktu s osobom kojoj je naknadno dijagnosticirana zaraza koronavirusom. Aplikacija na pametnom telefonu uz pomoć Bluetootha bilježi interakcije s drugim pametnim telefonima putem privremenih anonimnih kriptiranih ključeva. Kriptirani ključevi ne otkrivaju identitet korisnika, odnosno vlasnika uređaja niti njegovu lokaciju, a mijenjaju se svakih 15 minuta što tehnološki maksimizira anonimnost. Važno je napomenuti, pojašnjavaju na naš upit, da se interakcije parametriziraju pa se ključevi između elektroničkih uređaja razmjenjuju samo u slučaju ako ste sa zaraženom osobom bili na udaljenosti manjoj od dva metra i kroz razdoblje dulje od  10 minuta. U slučaju da se vlasniku uređaja dijagnosticira zaraza Covidom-19, sam odlučuje hoće li podijeliti informaciju s osobama s kojima je bio u interakciji posljednjih 14 dana. Ako to želi učiniti, dobit će kod koji omogućava da njegovi kontakti tj. ključevi koji zadovoljavaju određene kriterije, budu obaviješteni da su bili izloženi virusu, dok će njegov identitet ostat nepoznat svim drugim korisnicima aplikacije. Oni će tek dobiti obavijest da su unutar 14 dana bili u kontaktu s osobom koja je pozitivna na Covid-19 i preporuku da se jave epidemiologu, po kojoj postupaju po vlastitoj savjesti.

APIS IT razvija aplikaciju besplatno

S aspekta zaštite privatnosti prednost je u tome da su kod ove vrste aplikacije svi podaci (ključevi) kriptirani te pohranjeni na pametnom telefonu korisnika, nema centralnog prikupljanja podataka. Svaki korisnik pojedinačno kontrolira svoje podatke i za sebe odlučuje želi li obavijestiti druge u slučaju da oboli od Covida-19. Ako se odluči upozoriti osobe s kojima je bio u parametriziranoj vrsti kontakta, njegov identitet i lokacija ostaju nepoznati svim ostalim korisnicima sustava. Kompatibilnost, odnosno interoperabilnost aplikacija država članica, ali i drugih država, značajno je olakšana korištenjem jedne uniformne pozadinske platforme.

APIS IT je odabran, navode Iz Vlade, sukladno preporukama za zemlje članice EU-a da se aplikacija razvija i primjenjuje u bliskoj suradnji s javnozdravstvenim tijelima koja i odobravaju aplikaciju. Na pitanje koja je vrijednost tog posla odgovaraju:  “U izvanrednim okolnostima vezanima za pandemiju Covida-19 APIS IT je kao državna IT kompanija svoje resurse stavio na raspolaganje Vladi RH tako da će razvoj aplikacije biti besplatan”.

Iskustvo Islanda ne ohrabruje

O ulozi tehnoloških divova u ovom procesu, Faktograf je već pisao.  Međutim, hoće li aplikacije poput ovih stvarno i pomoći kroćenju zaraze prilikom popuštanja mjera ograničenja ipak je upitno. Kao prvo, da bi bile funkcionalne potrebno je da ih preuzme veliki postotak stanovništva. No da ni to nije neka garancija učinkovitosti potvrđuje iskustvo Islanda koji već mjesec dana koristi svoju aplikaciju za praćenje kontakata, a iako je koristi 40 posto stanovnika, pokazalo se da ona nema nikakva revolucionarna svojstva u borbi protiv koronavirusa i da ne može nadomjestiti klasično traženje kontakata oboljelih.

*Tekst je naknadno mijenjan radi unošenja odgovora koje smo iz Vlade dobili nakon prve objave teksta.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.