Ocjena točnosti

Ministar obrane pogrešno koristi termin “hibridno djelovanje”

HINA/ Daniel KASAP/ dk

Ministar obrane Mario Banožić prošlog je tjedna u Berlinu sudjelovao na sastanku ministara obrane država Europske unije.

Tom je prilikom, navedeno je u priopćenju MORH-a i preneseno u medijima, Banožić kazao da je jugoistočna Europa “izložena hibridnom djelovanju”. Citiramo sa stranica MORH-a:

“Govoreći o važnosti jačanja europske obrambene suradnje i strateškog partnerstva s NATO-om ministar Banožić istaknuo je nužnost da EU i NATO zadrže fokus te koordiniraju aktivnosti na području jugoistočne Europe koja je uslijed pandemije, dodatno izložena sigurnosnim izazovima i hibridnom djelovanju”.

Pogrešno korištenje termina

“Hibridno djelovanje” ili “hibridno ratovanje” termin je koji se povremeno pojavljuje u hrvatskom političkom diskursu, ali uglavnom se pogrešno koristi.

Radi se o relativno novom terminu, koji je u uporabu ušao nakon sukoba Izraela i Hezbollaha 2006. godine. Ovaj termin nema općeprihvaćenu definiciju, ali u većini korištenih definicija shvaća se kao kombinacija konvencionalnih i nekonvencionalnih metoda ratovanja. Tako ga definiraju npr. NATO i američka vojska.

Uobičajeno se, dakle, hibridno ratovanje shvaća kao sukob koji uključuje oružanu silu, ali i druga sredstva poput tzv. političkog ratovanja, koje obuhvaća propagandne i dezinformacijske kampanje (The Conversation).

Na području jugoistočne Europe trenutno nema oružanih sukoba pa je jasno da tvrdnja ministra Banožića o “hibridnom djelovanju” ne stoji.

Dezinformacije u službi države

Moguće je da se ministar obrane pokušavao referirati na dezinformacijske i propagandne kampanje, u kojima sudjeluju globalne velesile, a definitivno su prisutne u jugoistočnoj Europi, pa i u hrvatskom digitalnom prostoru.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa tako npr. širi obmanjujuće tvrdnje da su Kinezi namjerno stvorili novi koronavirus, Kina jednako dezinformirajuće odgovara da su virus zapravo stvorili Amerikanci, dok je za Rusiju otprije poznato da obilato koristi dezinformacijske kampanje u svrhu destabilizacije i polarizacije ciljanih društava, zbog čega Europska unija ima i posebnu stranicu posvećenu praćenju ruskih dezinformacija u Europi.

Kritika vlasti proglašavana hibridnim ratovanjem

Pogrešno opisivanje dezinformacijskih i propagandnih kampanja terminima “hibridno ratovanje” ili “hibridno djelovanje” prilično je učestalo. Ustalio se tako običaj da se “hibridnim djelovanjem” opisuje objava informacija koje dovode u pitanje integritet hrvatske vlade ili njenih članova.

Premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tvrdnjama da su izloženi hibridnom ratovanju branili su se od nezgodnih novinarskih pitanja vezanih za restrukturiranje Agrokora, a bivši ministar obrane Damir Krstičević hibridnim je ratom proglašavao propitivanje autentičnosti njegovog završnog rada na američkoj vojnoj školi.

Takvo slobodno korištenje ovog termina dovodi u pitanje njegovu korisnost. Na sličan je način obezvrijeđen termin “lažne vijesti” (“fake news”), a koji su političari poput američkog predsjednika Trumpa prisvojili i njime počeli etiketirati kritične medije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.