Razotkriveno

Lažne informativne stranice kreiraju i plasiraju dezinformacije na društvene mreže

Svjetska zdravstvena organizacija nigdje nije objavila kada će biti kraj pandemije, kako se posljednjih dana netočno tvrdi u naslovima na web stranicama takozvanih ‘farmi portala’.

Riječ je o stranicama koje se trude izgledom imitirati informativne portale. Također, riječ je o stranicama koji dnevno proizvode velike količine sadržaja – često kopirajući stvarne agencijske vijesti pridodajući im eksplozivne naslove ili prekrajajući ih na način da im dodaju neprovjerene i netočne informacije. Najčešća svrha takvog tipa objava je uzrokovanje snažne emocionalne reakcije koja bi trebala dovesti do većeg broja podjela teksta na društvenim mrežama.

Ponekad bizarne, gotovo uvijek povezive s aktualnom stvarnom situacijom, “vijesti” ovakvog tipa za anonimne proizvođače sadržaja imaju samo jedan cilj: zarada od oglasa koji se nalaze na njihovom stranicama. Upravo iz tog razloga često djeluju koordinirano, kopirajući sadržaje i dijeleći ih na cijelom nizu stranica na društvenim mrežama.

Niže donosimo par nedavnih primjera takvih stranica, a koje su u izrazito malenom vremenskom razmaku kreirale i dijelile praktički identične dezinformacije.

Hoće li virus nestati za godinu dana ili kroz godine ili već 10. listopada?

Primjeri objava, u ovom slučaju sa stranica Dizajndoma.info, Alternativaonline.info i Pretraga.info, arhivirani su ovdje, ovdje i ovdje. Sporni tekstovi na navedenim stranicama objavljeni su početkom rujna, u razmaku od nekoliko dana.

U naslovu objave Dizajndoma.info tvrdi se: “Da Se I To Dočeka. Iz WHO Saopštili Kada Se Očekuje Kraj Pandemije Korona Virusa”, da bi se u tekstu navelo da “Iz WHO su saopštili da će virus sigurno nestati ali za to mu treba godina i tek tada ćemo se moći vratiti u normalu”.

Alternativaonline.info pak kaže: “Napokon, i to da dočekamo: WHO objavila kada se očekuje kraj pandemije koronavirusa ?!” pa u tekstu otkriva da “po ovom pitanju oglasila je i WHO i rekli su kada će ovaj virus nestati ali sigurno” i da “smatra se da će virus nestati kroz godine i da ćemo tek tada moći da se vratimo svojim normalnim životima”.

Isti portal donosi i vijest: “Doktor Nestorović otkrio fenomenalne vijesti! Evo kada se očekuje kraj pandemije!” (arhivirano ovdje), pa u tekstu navodi potpuno suprotno od naslova: “U samom naslovu mogli ste da vidite kako je doktor Nestorović dao svoje mišljenje koje je za virus. On je rekao da možemo da očekujemo da se ovaj virus u mjesecu septembru može da bude toliko raširen. Svi mi moramo sada se čuvamo i pazimo”.

Treća stranica, Pretraga.info, objavljuje “Objavljen konačan datum završetka pandemije koronavirusa! Pogledajte šta su sve naučnici otkrili!” pa prenosi izračun “profesora koji se bavi statistikom” Petra Kočovića i njegovog tima. Oni su zaključili da bi kraj prvog vala bio 26. rujna, pa su dodali “još neke parametre” i došli do datuma 10. listopada.

Do zarade preko Facebook grupa

Ovi navodni članci prepuni su Google oglasa, što i jest način na koji kreatori stranica zarađuju – kreiraju navodnu vijest koja sadrži senzacionalnu tvrdnju u naslovu, podijele je u različitim Facebook grupama ili preko lažnih Facebook profila, te publiku navode da posjete njihovu stranicu.

Primjerice, s navedenih stranica dijelili su se linkovi na navodne nagradne igre u kojima se dijele montažne kućice, o čemu je Faktograf pisao ovdje.

Iz podataka sa servisa Crowd Tangle, nastao je kolaž  fotografija (niže) koji prikazuje stranice koje najčešće dijele sadržaje sa stranica “Aleternativa.info” i “Pretraga.info”.

Iz podataka na fotografiji jasno je da se među sličnim grupama dijelila objava da Bill Gates ‘ima vakcinu’ i tvrdi: “Izlečiću prvo ljude sa statusom, OBIČNI RADNICI na red će doći 2022 godine” (arhivirano ovdje).

Gates je u intervjuu 8. srpnja za Wired, na pitanje osjeća li se optimistično, rekao: “Da. Morate priznati da je stvorena milijarda dolara ekonomske štete i puno je dugova, ali inovativni kanal (financijski, op.a.) za proširivanje dijagnostike, za nove terapije i cjepiva zapravo je prilično impresivan. I zbog toga se osjećam kao da bismo za bogati svijet u velikoj mjeri trebali moći završiti ovo (pandemiju, op.a.) do kraja 2021. godine, a za svijet općenito do kraja 2022. godine.” Gates, dakle, nije rekao da “ima vakcinu” niti da će on ikoga liječiti.

 

Niže je, pak, prikazana fotografija koja pokazuje koje Facebook stranice često dijele sadržaje “Dizajndoma.info”.

Objava o ljekovitosti vitamina C, koja se dijelia sa stranice “Dizajndoma.info” s naslovom “Da li vi pijete vitamin C, D, CINK I SELEN ? Nećete vjerovati, ali to može da vas zaštiti od KORONA VIRUSA !” (arhivirano ovdje).

Kako je Faktograf pisao, nema nikakvih dokaza koji bi sugerirali da se koronavirus može tretirati ili liječiti uzimanjem vitamina C, a u liječenju ne pomažu ni češnjak i propolis, kako smo pisali ovdje. Napomenimo i da naslovnu tvrdnju teksta kasnije negiraju pozivajući se na to da “u dosta navrata struka kaze da nema te hrane i vitamina koji ce da sprijeci zarazu koja hara”[sic].

Farme portala

Faktograf je već pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama, kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje. Kako je tada objasnio Darko Brkan, predsjednik Udruženja građana “Zašto ne“ izdavača Raskrinkavanje.ba, platforme za fact checking medija u Bosni i Hercegovini, Facebook je važno sredstvo na putu do ostvarivanja profita.

„Iz perspektive zarade od plasiranja informacija, ili, tačnije, dezinformacija, Facebook profili i stranice se koriste da bi se preko njih dovela publika na online platforme, a preko kojih se onda zarađuje“, rekao je Brkan, dodavši da mreže web i Facebook stranica, gdje se na Facebook stranicama uglavnom linka na sadržaje koji su na web stranicama, nazivamo ‘farmama portala’. Jednom kad korisnik Facebooka klikne na senzacionalni “članak”, vlasnik stranice ostvaruje profit – zahvaljujući Google-ovim oglašivačkim alatima.

Anonimni prodavači

„Takvi portali su uglavnom anonimno registrovani i povezani su sa više različitih Facebook stranica. Postoje čak i tržišta na kojima se ovakvi portali i povezane Facebook stranice prodaju i mijenjaju “vlasništvo”. Sve one zajedno nemaju nikakvu namjenu osim da vlasniku donesu zaradu. A do zarade dolaze uglavnom preko korištenja servisa još jedne velike tech kompanije, Google-a. Google-ov AdSense je servis koji portali najčešće koriste za ovaj vid zarade. Putem ovog alata, vlasnici portala i blogova iznajmljuju prostor Google-u, koji zatim na njega postavlja reklame oglašivača. Svaka posjeta stranici na kojoj su postavljeni Google oglasi donosi novac njenom vlasniku, a zarada se dobija i na osnovu klikova na samu reklamu. Visina zarade zavisi od broja posjeta i pregleda stranice, zbog čega neke od njih koriste posebne skripte koje „osvježavaju“ stranicu kako bi povećali broj posjeta. Pored ovoga, stranice koje imaju veliki broj posjeta nekada i direktno iznajmljuju prostor za reklame oglašivačima, pri čemu se njegova vrijednost određuje brojem posjeta koje stranica ostvaruje – što više ljudi dolazi na stranicu, reklama je isplativija“, pojasnio je Brkan.

Svjetska zdravstvena organizacija nije proglasila kraj pandemije

Na kraju, razjasnimo i tvrdnje iz naslova spornih objava, da je Svjetska zdravstvena organizacija navodno najavila kraj pandemije. To nije točno.

Osim što SZO nigdje nije objavio datum kraja pandemije, moguće je da su autori gore navedenih dezinformacija ciljali na datum koji se pojavio na nekim stranicama, da će pandemija završiti 31. ožujka 2025. godine.

No, kako je Faktograf razotkrio, riječ je o završetku Programa strateške pripremljenosti i odgovora vezanih za Covid-19 (SPRP) Svjetske banke, o čemu više možete čitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.