Razotkriveno

Crtić koji “dokazuje” da je pandemija isplanirana nije nastao 30-ih godina

Društvenim mrežama širi se video za koji se netočno tvrdi da je nastao 1930-ih godina i da najavljuje pandemiju Covida-19.
Crtić
Ilustracija: Faktograf

Upozorenje iz crtića: Kako zavladati svijetom. Koristite gripu kao oružje. Preplavite novine i radio smrću. Zatvorite trgovine i crkve. Koristite izvršitelje zakona da potisnu izdvojena mišljenja. Koristite bolesne i mrtve. Ubrizgajte cjepivo da biste sterilizirali ljude. Uspavajte starije osobe. Ljudi koji su vlasnici banaka sada su i bolnice. Ovo je njihov plan da vas posjeduju.

Navedeni tekst prijevod je video isječka koji teoretičari zavjera i Covid-19 skeptici na društvenim mrežama objavljuju kao “dokaz” da je pandemija isplanirana (arhivirano ovdje). Video je na Facebooku objavio privatni korisnik (dostupan ovdje) s čijeg je profila kasnije podijeljen  preko 2000 puta (primjeri ovdje i ovdje). U opisu objave stoji:

“Crtani Film iz 1930,godine. Zove se (Plan),…I posle neka mi neko kaze da ovo sve nije ISPLANIARANO”

Crtić

“Weaponized”

O crtiću koji “dokazuje” da je pandemija isplanirana već su pisale kolege s fact-checking portala Snopes koji navode da se video počeo širiti društvenim mrežama prošli mjesec. Nekoliko je dokaza koje portal navodi, i koji upućuju na to da crtić nije nastao 30-ih godina prošlog stoljeća.

Prije svega, u videu se koristi riječ “weaponized” (naoružan), odnosno, termin “weaponized influenca”. Kako piše Snopes, termin “weaponize”  skovan je tek 50-ih godina te je nastao kao tehnički izraz u američkoj vojsci. Riječ je nastala u kontekstu Hladnog rata kada su se SAD i SSSR natjecali u tehničkim dostignućima, naročito onim vojnim i svemirskim.

Oxford English Dictionary navodi kako je temrin prvi put zabilježen 1957. godine kada ga je upotrijebio njemačko-američki raketni stručnjak Wernher von Braun opisujući rakete opremljene nuklearnom materijom. Iste godine časopis Aviation Week za termin “weaponize” napisao je kako se radi o jednoj od novijih riječi koju su skovali raketni znanstvenici.

Lažni video

Iako animacija izgleda kao crtić iz 1930-ih, u njoj se koriste neke tehnike animacije koje animatorima nisu bile dostupne u 1930-ima. Portal Hoaxeye tako navodi kako su autori videa koristili efekt “iskrivljenja”, koji se može napraviti samo uz korištenje računala.

Osim toga, Hoaxeye navodi kako je glazbena podloga lažnog crtića skladba koja je zapravo korištena u filmu Betty Boop iz 1933. godine, i na koju je produkcijska kuća Paramount Pictures kupila autorska prava.

Nadalje, Jerry Beck, povjesničar animacije koji predaje na Kalifornijskom institutu za umjetnost potvrdio je za Snopes u da konkretnom slučaju nije riječ o starom crtiću, ali da se autor potrudio da flash animacija izgleda tako.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.