Razotkriveno

Viralna fotografija poplavljenog auta u Njemačkoj je fotošopirana

Na društvenim mrežama dijeli se fotografija potopljenog auta u Njemačkoj s naljepnicom koja omalovažava rad klimatske aktivistice Grete Thunberg. Naljepnica je digitalno dodana u fotografiju.

Katastrofalne poplave proteklog su vikenda pogodile Njemačku, Nizozemsku i Belgiju. Samo u Njemačkoj broj žrtava popeo se na gotovo dvije stotine, a štete se mjere u milijardama eura. Upravo iz Njemačke dolazi fotografija koja je posljednjih dana postala izuzetno viralna na društvenim mrežama, posebno na Facebooku.

Fotografija prikazuje automobil marke BMW koji je većim dijelom pod vodom nasred potopljene ulice neimenovanog grada. Na stražnjem vjetrobranskom staklu jasno se primjećuje naljepnica na kojoj piše „Fuck You Greta!“.

Ta bi se poruka trebala odnositi na Gretu Thunberg, švedsku tinejdžericu koja je prije tri godine pokrenula globalni „Školski štrajk za klimu“ i od tada do danas svojim upozorenjima na opasnost od klimatskih promjena izaziva veliku pozornost javnosti. Na svom Twitter profilu u više se navrata posljednjih dana oglasila i o poplavi koja je zahvatila zapad Njemačke. Njen je aktivizam već neko vrijeme „crvena krpa“ za one koji negiraju klimatske promjene i globalno zatopljenje pa se tako svojevremeno našla i na meti tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trumpa.

Fotografijom potopljenog BMW-a želi se sugerirati kako je vrijeme da se osvijeste svi oni koji negiraju klimatske promjene, jer ih sada imaju priliku osjetiti na vlastitoj koži. Iako je poruka koju odašilje ova viralna fotografija u svojoj osnovi pozitivna, ona ipak nije autentična.

Naime, na fotografiji automobila je uz pomoć kompjuterskog programa za obradu fotografija dodana naljepnica s porukom. Originalnu fotografiju na kojoj nema ni traga naljepnici snimio je njemački fotograf David Young u mjestu Beyenburg, koje je vrlo loše prošlo tijekom nedavnih poplava. Objavljena je na internetskoj stranici njemačkog Bilda 16. srpnja kao ilustracija uz tekst koji, među ostalim, daje savjete vozačima i vlasnicima automobila kako se ponašati za vrijeme poplave ili na koji način tražiti odštetu za vozila oštećena u poplavama.

Specijalizirani portal za provjeru činjenica Snopes prvu objavu manipulirane fotografije na društvenim mrežama pronašao je na Twitteru gdje je objavljena 17. srpnja. Mi smo je našli objavljenu i dan ranije na istoj društvenoj mreži, ali hrvatski korisnici na Facebooku uglavnom su fotografiju preuzimali iz naknadne objave. Fotografija istog vozila, ali iz drugog kuta, također je objavljena na Twitteru, a ni na njoj nema poruke Greti.

Automobilske naljepnice s porukom „Fuck You Greta!“ nisu tolika rijetkost. Na internetu se može pronaći na stotine fotografija vozila koja su vlasnici odlučili „ukrasiti“ s naljepnicom takvog tipa, zbog čega mnogi nisu posumnjali u vjerodostojnost ove fotografije. Možda se neki automobil s ovakvim „stickerom“ ovih dana u Njemačkoj uistinu našao pod vodom, ali to nije bio sivi BMW koji je postao hit na društvenim mrežama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.