Pod povećalom

Hrvatski suverenisti nezakonito u Saboru prikupljali potpise za referendum?

Prikupljanje potpisa nije dopušteno u tijelima javne vlasti odnosno državne uprave, odgovor je iz Hrvatskog sabora. 

Predstavnici inicijative “Zaštitimo hrvatsku kunu”, kojoj je cilj pokrenuti referendum o odgodi uvođenja eura, krajem prošlog tjedna objavili su da vjeruju kako su skupili dovoljno potpisa (preciznije 368.867) za njegovo održavanje. (Jutarnji list)

Inicijativu iza koje stoje stranke Hrvatski suverenisti i Hrvatska stranka prava podržali su i saborski zastupnici iz Kluba zastupnika MOST-a. Time se, naime, nedavno na svom Facebook profilu pohvalio zastupnik Marin Miletić, objavivši fotografiju potpisa zastupnika iz koje se može zaključiti da je ona snimljena u Saboru.

sabor

“Mi Mostovci potpisali smo dragom generalu Sačiću zahtjev za raspisivanje referenduma Zaštitimo hrvatsku kunu. U Klubu Mosta zalažemo da se poštuje volja naroda, a referendum je u temeljima našeg političkog programa. Neka se čuje i posluša glas naroda. Tko se plaši volje naroda je od istog naroda odcijepljen”, stoji u objavi arhiviranoj ovdje.

General Sačić je, inače, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić, jedan od članova organizacijskog odbora inicijative “Zaštitimo našu kunu”.

Prikupljanje potpisa

Zanimalo nas je smiju li referendumske inicijative skupljati potpise u Saboru te u prostorijama tijela javne uprave, stoga smo tim povodom poslali upite na nekoliko adresa.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Iz Državnog-izbornog povjerenstva odgovorili su nam kako oni nisu nadležni za predreferendumske aktivnosti, dok su iz Ministarstva pravosuđa i uprave odgovorili šutnjom (objavit ćemo odgovor naknadno kad/ako stigne).

Više informacija dobili smo iz Hrvatskog sabora, gdje su nas uputili na odredbe Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Naime, prema tom Zakonu, navode iz Sabora, potrebno je ishoditi odluku predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave (grada ili općine) za svako mjesto prikladno za izjašnjavanje birača te u skladu s tom odlukom sva mjesta na kojima će se održavati izjašnjavanje birača prijaviti policijskoj upravi na čijem se području izjašnjavanje održava, i to pet dana prije početka izjašnjavanja.

“Uz to je člankom 8. Zakona propisano da gore navedena mjesta ne smiju sadržavati državna obilježja. Prema navedenom, a i analogno izbornom etičkom kodeksu, prikupljanje potpisa nije dopušteno u tijelima javne vlasti odnosno državne uprave, neovisno o kome je riječ”, odgovor je iz Hrvatskog sabora. 

Za pretpostaviti je da su zakonske odredbe ujedno i razlog zašto Hrvatski Sabor te Trg sv. Marka na stranicama inicijative nisu navedeni kao lokacije na kojima građani mogu dati svoj potpis.

Što kažu iz inicijative?

Nakon što smo dobili odgovor Hrvatskog Sabora, obratili smo se samim organizatorima referendumske inicijative. Marijan Pavliček, saborski zastupnik iz redova Hrvatskih suverenista, kratko nam je odgovorio:

“Kolege iz Mosta su potpisali na Trgu. Hvala Vam lijepa”

Na naše dodatno pitanje o tome kako je moguće dati svoj potpis inicijativi na Trgu bana Jelačića, a zatim uzeti taj popis i fotografirati ga u Saboru, nismo dobili nikakav odgovor.

Pavličeka smo pitali je li možda zastupnik Sačić prikupljao potpise na Trgu bana Jelačića, budući da Miletić navodi kako su MOST-ovci njemu potpisali zahtjev. Na to smo pitanje dobili odgovor:

“Da! Kolega Sačić je bio na trgu na štandu. Svi zaštitnici su bili po cijeloj RH na štandovima”.

Zanimalo nas je jesmo li sve dobro razumjeli, pa smo Pavličeka tražili konačnu potvrdu toga kako je to potpisivanje izgledalo. Ako smo dobro shvatili, naveli smo mu u poruci, zastupnik Sačić je skupio potpise MOST-ovaca na Trgu bana Jelačića (samo njihove, jer drugih na fotografiji nema), da bi onda otišao u prostorije Sabora te dao popis potpisa Marinu Miletiću iz MOST-a kako bi ga on fotografirao i stavio na svoj Facebook.

“Lp i vama. Zaštitimo HR kunu 🙂 “, odgovorio nam je Pavliček na našu opservaciju.

Dodatno smo se obratili i nekima od zastupnika MOST-a čija se imena i prezimena nalaze na Miletićevoj fotografiji popisa.

Božo Petrov je prvo rekao kako je svoj potpis dao “negdje u Zagrebu”, te ga je zanimalo zašto nas to zanima. Nakon što smo mu odgovorili, ispravio se te dodao da je inicijativu podržao na Trgu bana Jelačića. Mariju Selak Raspudić također je zanimalo zašto je to pitamo. Kada smo joj rekli razlog, nije nam odgovorila na pitanje.

Nino Raspudić, kada je čuo da mu se javljamo s Faktografa (kojeg je ranije u javnosti napadao), odbio nam je dati izjavu. Poručio je da za “bilo koji drugi medij može, ali za Faktograf ne” jer se zna “tko smo i što smo”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.