Razotkriveno

Ne, Papa Franjo nije snimljen kako se moli Sotoni

Društvenim mrežama širi se snimka vatikanske mise na latinskom uz tvrdnju da se Papa Franjo moli Sotoni.
Foto:NachoArteaga/Unsplash

Je li Papa Franjo u svojoj molitvi slavio Lucifera?

U to su, naime, uvjereni korisnici društvenih mreža koji dijele video mise koju je služio Papa, i tijekom koje je čitao molitvu na latinskom jeziku.

Jedan od njih, čija je objava na Facebooku podijeljena više od 130 puta, u opisu objave napisao je: “EVO VAM VATIKANA I KOME SE MOLE !!! MI SMO TEORETIČARI ZAVJERE, ZAR NE??” (arhivirano ovdje).

lucifer

 

U videu se, za vrijeme molitve, pojavljuje njen tekst na latinskom koji ide ovako: “Flammas eius lúcifer matutínus invéniat, ille, inquam, lúcifer, qui nescit occásum.” Teoretičari zavjere iskoristili su pojavljivanje termina “lucifer” u molitvi kao dokaz da se Papa zapravo moli samom đavlu.

Međutim činjenica da se spominje ta riječ ne znači da se Papa moli Sotoni.

O ovoj dezinformaciji već je pisao Joe Heschmeyer, popularni katolički autor, bloger i podcaster iz SAD-a. Kako na svom blogu navodi Heschmeyer, riječ je o molitvi Exsultet koja se tradicionalno moli na uskršnjem bdjenju, i u kojoj riječ “lucifer” označava samog Isusa Krista. Naime, sam termin “lucifer” doslovno znači svjetlonoša.

Heschmeyer također objašnjava zašto se taj izraz u ovoj molitvi odnosi na Isusa, te zašto se inače koristi za vraga. Naime, u Bibliji, u dijelu koji se odnosi na proročanstva proroka Izaije, kroz metaforu o padu kralja babilonskog također se govori i o padu Sotone, i to kroz riječi:

„Kako si pao s neba, o Jutarnja zvijezdo, sine zore!“

Autor bloga također objašnjava kako se u Novom zavjetu može naći da Isus govori:  “Vidio sam Sotonu kako pada s neba kao munja” (Luka 10,18). Budući da Vulgata, tradicionalni naziv za prijevod Biblije na latinskom iz četvrtog stoljeća pojam “jutarnja zvijezda” prevodi kao “Lucifer”, taj se naziv nastavio koristiti kao titula za đavla.

Heschmeyer nadalje objašnjava kako se termin “jutarnja zvijezda” koristi i za Sotonu, i za Krista. Naime, kako se navodi u Ivanovom evanđelju, Krist je Svjetlo, a kao pali anđeo, Sotona je također “svjedočio” tom svjetlu prije nego se okrenuo tami, piše Heschmeyer i zaključuje:

“Dakle, to je to: Exultet je prastara molitva (vjerojatno potječe barem iz šestog stoljeća) i nastala je prije nego što smo greškom počeli riječ ‘lucifer’ tretirati kao osobno ime đavla”.

Autor bloga naglašava i da taj termin nije “najspretniji” naziv za Sotonu. Više o kontekstu u kojem se termin pojavljuje u Bibliji može se naći u ovom tekstu.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.