Pitali ste

Pitali ste o Ukrajini

Donosimo odgovore na česta pitanja vezana uz rat u Ukrajini.
EPA

Što znači ‘no fly zone’ i kako se to pitanje postavilo kao središnje pitanje?

Ruska vojska neselektivno napada Ukrajinu iz zraka, uključujući i napade na nastanjena područja, bolnice i vrtiće, zbog čega ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iz dana u dan poziva članice NATO-a da iznad Ukrajine uspostave ‘no fly zone’, odnosno zonu zabrane letenja.

NATO za sada ne pristaje na takav zahtjev ukrajinskog predsjednika iz jednostavnog razloga što bi kršenja te zabrane trebala povlačiti i kažnjavanja, odnosno rušenje ruskih letjelica. U tom bi slučaju vrlo lako moglo doći do pravog rata u kojem bi se NATO suprotstavio Rusiji i to na način da NATO prvi upotrijebi oružje protiv Rusije. S obzirom na prijetnje odmazdom koje je ranije izrekao ruski predsjednik Vladimir Putin, postoji velika opasnost od nuklearnog rata.

Umjesto zone zabrane letenja, zapadne zemlje najavljuju da će Ukrajini dati oružje da se sama brani od neprijatelja. Poljska je ponudila da Ukrajincima isporuči svoje MIG-29 borbene avione (jer se vodilo računa o obuci ukrajinskih pilota), ali nije postignut dogovor o načinu dostave tih zrakoplova Ukrajincima. Poljaci su željeli da to učine Amerikanci preko baze Ramstein u Njemačkoj, ali Amerikanci su takvu ponudu odbili kao preopasnu. U ovom trenutku ni ukrajinska niti ruska strana ne kontroliraju u potpunosti zračni prostor i velika je opasnost od incidenata koji bi opet doveo do opasnosti od općeg rata. Podsjetimo kako se napad na jednu članicu NATO-a smatra napadom na sve. U ovom trenutku izgleda da je plan dostave zrakoplova Ukrajincima propao, uz najave da će se napori preusmjeriti u jačanje ukrajinske protuzračne obrane.

Istovremeno, Amerikanci su najavili da će na teritorij Poljske poslati dva Patriot sustava koja bi trebala odvratiti potencijalne prijetnje za članice NATO-a.

Što je ‘Z’?

Nakon što je misteriozno slovo ‘Z’ prvi put primijećeno na ruskim tenkovima i vojnoj opremi koja se nalazila uz granicu s Ukrajinom, sada se pojavljuje posvuda – od prosvjeda podrške ruskoj invaziji od ironičnih memeova. Sve je više vojne opreme ocrtano slovom ‘Z’, ali i slovima ‘V’, ‘X’, ‘A’ i ‘V’.

‘Z’ ne postoji u ćirilićnom pismu, a ćirilično ‘z’ (З) nalik je brojci ‘3’.

EPA/ANATOLY MALTSEV

Pojavilo se nekoliko teorija što ‘Z’ na ruskim tenkovima predstavlja.  Najpopularnija teorija koju često ponavljaju vojni stručnjaci jest da ‘Z’ označava područja gdje su ruske trupe obično stacionirane te da ‘Z’ znači ‘zapad’.  Druge teorija je da ‘Z’ označava predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, a ‘V’ Vladimira Putina. Još jedna teorija jest da ‘Z’ označava ‘za pobjedu’ (‘za pobedu’ na ruskom).

Tvrdi se još da ‘Z’ označava prijedlog ‘za’ u ruskom, koji se onda po potrebi može kombinirati s drugim riječima – za Rusiju, za predsjednika, za pobjedu.

Prema pisanju New York Timesa, značenje slova ‘Z’ postalo je čak predmetom rasprave između ukrajinskog i ruskog ambasadora tijekom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a. Ukrajinski ambasador kazao je da to slovo označava riječ ‘zvijeri’ (‘zveri’), dok mu je ruski odgovorio da njegov narod zna tko su prave zvijeri.

Neki Rusi, pak, ismijavaju korištenje ovog simbola. Tijekom anti-ratnih prosvjeda neki prosvjednici su držali transparente s natpisom ‘Začem?’ (Zašto?), a popularni su i razni memeovi koji satiriziraju korištenje ovog simbola. Nekim poznatim Rusima poput filmskog kritičara Antona Dolina ili članici benda Pussy Riot Riti Flores na vrata je naslikan taj simbol, što se tumači kao pokušaj zastrašivanja.

Gdje je nestao Covid?

Covid-19 nije nestao. U Hrvatskoj je u petak 11. ožujka, prema podacima koje prenosi Koronavirus.hr, registrirano novih 1.538 slučajeva zaraze, a preminulo je 14 osoba. Dan ranije bilo je 1.728 novih registriranih zaraženih, a preminulo je 18 osoba. U utorak je bilo zabilježeno 2.588 novozaraženih, a preminulo je 26 osoba…

Covid nije nestao ni u svijetu. Prema podacima Worldometera, na dan 10. ožujka globalno je zabilježeno 1.815.846 novih slučaja zaraze i 6.847 umrlih. Činjenica je, međutim, da je i u Hrvatskoj i u svijetu trend zaraza u padu, kao i da omikron soj virusa ima blaže posljedice od prijašnjih varijanti.

Covid-19 nije više u tolikom fokusu medija zbog invazije Rusije na Ukrajinu i velikog stradanja koje izaziva rat u toj zemlji, kao i zbog mogućih teških posljedica – od globalnih ekonomskih posljedica do mogućnosti izbijanja općeg rata, odnosno rata među nuklearnim silama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.