Razotkriveno

Mediji ne nameću laži o pucnjavi u osnovnoj školi u Teksasu

Autor teksta insinuira da masovne pucnjave po američkim školama i sličnim mjestima organiziraju duboka država i sigurnosne agencije.
Ilustracija:Faktograf

Je li nedavna pucnjava u osnovnoj školi u Teksasu bila izrežirana?

Zaključak je to koji se nameće u tekstu objavljenom na Logično, portalu za koji smo više puta utvrdili da širi dezinformacije (1,2,3,4).

Autor teksta navodi kako se već dugo nagađa da masovne pucnjave po američkim školama i sličnim mjestima organiziraju duboka država i sigurnosne agencije. O tome se, tvrdi, posebno pričalo nakon pucnjave u školi Sandy Hook, prilikom koje je prije deset godina u saveznoj državi Connecticut ubijeno 28 ljudi.

Pucnjava u školi u mjestu Uvalde u američkoj saveznoj državi Teksas, koja se dogodila 24. svibnja i u kojoj je poginulo 19 djece i dvoje odraslih, navodi Logično, također bi mogla biti inscenirana, i to uz pomoć glumaca koji su igrali ulogu obitelji preminulih.

“Video dokaz”

“Pogledajte ove dvije nevjerojatne reportaže iz medija, jedan iz CNN-a drugi iz neke druge američke TV mreže. Možete vidjeti kako u jednoj reportaži „otac“ ubijene curice drži njezinu sliku i plačnim glasom govori kako je bila divno dijete. A zatim na drugom prilogu, drugi čovjek, predstavljen također kao njezin otac, s istim imenom, pokazuje sliku iste curice i govori kako je bila divna. Dakle, jedna curica, dva različita oca”, navodi se u tekstu koji su prenijele i neke Facebook stranice.

Video koji je u tekstu objavio portal Logično prvotno je objavljen na Twitteru i sastoji se od videoisječaka intervjua muškaraca koji su identificirani kao roditelji žrtve pucnjave Uvaldea, 10-godišnje Amerie Garze.

Jedan isječak prikazuje voditelja CNN- a Andersona Coopera kako intervjuira Angela Garzu, oca žrtve Amerie Garze, dok drugi isječak preuzet iz NBC -jeve emisije Today Show prikazuje intervju s Alfredom Garzom, koji je također potpisan kao Ameriein otac.

“Dvije mreže, ista žrtva, različiti očevi”, navodi se u videu.

Očuh i otac

Kako navodi portal Newsweek, prilikom emitiranja intervjua televizije CNN i NBC u potpisima sugovornika nisu napravile razliku između toga da je jedan muškarac očuh preminule, dok je drugi – biološki otac.

Prema članku objavljenom na portalu CBS58, Angel Garza radio je kao medicinski tehničar na mjestu događaja kada mu je prijateljica ubijene Amerie Jo rekla da je ona preminula. U tekstu se navodi kako je Angel Garza njen očuh, odnosno, da mu je ona pokćerka. CBS58  je također izvijestio da je Alfred, Ameriein biološki otac, bio izvan škole dok se tragedija dogodila.

Osim CBS58, i CNN je na svojoj stranici naveo kako je Alfred Garza bio biološki otac ubijene djevojčice, dok je Angel Garza oslovljen kao očuh.

Masovne pucnjave i teorije zavjere

Masovna pucnjava u mjestu Uvalde potaknula je brojne teorije zavjera i dezinformacije.

Neke od njih uključuju tvrdnje da je cijeli događaj izrežiran, da su vlasti nudile novac obitelji žrtava kako bi se usprotivile ograničavanju prodaje oružja te da je osumnjičeni za zločin transrodna osoba. Te su tvrdnje netočne (1,2).

Izvještavajući o ovoj dezinformaciji, portal Politifact navodi kako se uz masovne pucnjave često veže teorija zavjere koja govori o false flag operacijama. False flag podrazumijeva događaj koji je osmišljen tako da izgleda kao da ga je učinila jedna osoba ili grupa, a zapravo ga je učinila druga.

Iako je tijekom povijesti bilo takvih primjera, dezinformacije temeljene na false flag narativu naširoko su se počele širiti nakon što je u školi u gradu Newtonu u državi Connecticut ubijeno 26 ljudi, među kojima je bilo 20 djece.

Među prvima koji je tada tvrdio da je događaj insceniran bio je američki teoretičar zavjera Alex Jones, koji je iste tvrdnje širio i o ovom slučaju (1,2).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.