Ocjena točnosti

Nije točno da HTV nije izvijestio s koncerta duhovne glazbe, niti da su majmunske boginje “gay bolest”

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić u svom je nastupu iznio niz netočnosti.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

„Evo, danas nećemo u ime Kluba Hrvatskih suverenista govoriti i osvrtati se na velebni, krasni skup katoličke mladeži na stadionu Dinamo. Više od 50 tisuća ljudi je obitavalo, u miru se okupilo, molilo za boljitak Hrvatske. Nećemo govoriti o Prideu, gay Prideu koji se istovremeno održavao i koji je ostavio učinak kakav je ostavio u hrvatskoj javnosti. Ali, mogli bi se osvrnuti na to da državna televizija, Hrvatska televizija nije ni sekunde – jedne, jedne – posvetila skupu od 50 tisuća ljudi. HTV, sram vas može biti“, ustvrdio je Željko Sačić, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista tijekom slobodnog govora u Saboru.

Vidno uzbuđen Sačić nastavio je svoj govor navodeći:

„Nećemo danas govoriti niti o tome da je nekakav LGBT studio M krenuo u suradnji s Filozofskim fakultetom preodgajat našu dječicu od tri do šest godina na te, pod navodnicima, rodne ravnopravnosti ili ne znam kako se već to zove. U Hrvatskoj, molim vas lijepo, demokracija gdje postoji, gdje je svaki čovjek, život dragocjen, gdje ne bilježimo uopće nikakvo nasilje na ljude koji imaju drugu seksualnu orijentaciju“.

Na istup Sačića reagirao je Domagoj Hajduković, iz Kluba socijaldemokrata, podsjećajući zastupnika Suverenista da u Hrvatskoj i te kako ima nasilja nad LGBT osobama te da je osim fizičkih napada na njih prisutna i diskriminacija, kao i mnoge predrasude. Njih se, istaknuo je Hajduković, možda može rješavati obrazovanjem. Pritom je dodao i kako sam Sačić po društvenim mrežama piše da su „majmunske boginje gay bolest i slične stvari“.

Sačić je na to uzvratio navevši, među ostalim:

„Majmunske boginje je izrekom prof. dr. Markotić stavila u kontekst gay populacije“.

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista u svom je govoru iznio niz netočnosti.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

HRT je o koncertu izvijestio u dva večernja Dnevnika

Koncert duhovne glazbe „Pogledaj srcem“ održan je 4. lipnja, a prema najavama, službeni program koncerta započeo je u 20 sati. Najavu tog šestog koncerta duhovne glazbe objavio je i HRT na svojim mrežnim stranicama.

Istog dana, ali nekoliko sati ranije, održan je i 21. Zagreb Pride. Okupljanje sudionika krenulo je od 15.30 sati na Roosveltovom trgu od kud je u 16.30 sati krenula Povorka ponosa ulicama Zagreba do parka Ribnjak gdje je u 18 sati održan aktivistički prosvjedni skup.

Oba događaja popratila je Hrvatska televizija u svojim informativnim programima.

Kada je riječ o koncertu, novinarka HRT-a javila se uživo u program, pred kraj centralnog Dnevnika, 4. lipnja. S maksimirskog stadiona najavila je koncert koji je tek trebao započeti (Dnevnik 2, od 40.35 minute). Centralni dnevnik započinje u 19 sati i traje do 19.49 sati, odnosno završio je i prije no što je koncert o kojem Sačić govori i započeo.

Širi izvještaj s koncerta duhovne glazbe u Maksimiru objavljen je u Dnevniku 3 (od 9.27 minute) koji je te subote emitiran u 22.40 sati. Prilozi objavljeni u oba večernja Dnevnika u subotu, kao i pisana najava koncerta, demantiraju Sačića u tvrdnji da HRT tom događaju nije posvetio niti jednu sekundu.

“LGBT studio M” ne postoji

„Nekakav LGBT studio M“, kojeg je Sačić spomenuo u svom govoru ne postoji. Saborski zastupnik je vjerojatno mislio na neprofitnu udrugu Status M koja se svojim radom zalaže za društvo nenasilja, inkluzije i rodne ravnopravnosti.

Prema odredbama Statuta te udruge, njeni su ciljevi: doprinijeti stvaranju zdravih životnih stilova mladih, s naglaskom na edukaciju i informiranost, zdravlje, nenasilje, povezivanje, komunikaciju i vodstvo; ojačati kapacitete institucija, organizacija i pojedinaca za provedbu programa vršnjačke edukacije; podupirati adolescente, mlade muškarce i muškarce, posebno one koji su marginalizirani ili izopćeni zbog rizičnog ili anti-socijalnog ponašanja, nezdravog životnog stila ili nasilnog ponašanja; stvoriti dijalog i partnerstvo na području problematike mladih i rodne ravnopravnosti; educirati donositelje zakona i ostale institucije koje služe mladima o novim i učinkovitim metodologijama rada s mladima; osposobljavati i graditi kapacitete mladih za suočavanje sa specifičnom problematikom mladih u Hrvatskoj; kontinuirano graditi mrežu vršnjačkih edukatora, jačati znanje trenera vršnjačkih edukatora te samih vršnjačkih edukatora; boriti se protiv diskriminacije i stigmatizacije; povećati osjetljivost mladih i opće populacije o pitanjima rodne jednakosti; jačati povezanost i suradnju s međunarodnim institucijama koje se bave sličnom tematikom; zagovarati interese mladih; poticanje aktivnog uključivanja muškaraca u brigu o djeci i kućanstvu; uključivati mlade u procese poboljšanja društva; poticati mlade na aktivno sudjelovanje u društvu i odlučivanju; raditi na poboljšanju mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti, posebno mladih; promoviranje i zagovaranje ljudskih prava; unapređenje institucionalnih uvjeta i javnih politika u svrhu postizanja rodne ravnopravnosti, promoviranje voluntarizma i razvojne suradnje.

Kada govori da je udruga, koju krivo naziva, krenula „u suradnji s Filozofskim fakultetom preodgajat našu dječicu od tri do šest godina na te pod navodnicima rodne ravnopravnosti ili ne znam kako se već to zove“, Sačić ponovo griješi.

Naime, Status M je, kako je na svojem Facebook profilu objavio 3. lipnja, nastavio „pilotiranje programa za promicanje rodne pravde i borbu protiv rodnih stereotipa u predškolskom i osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju – Programa K!“

U sklopu tog programa ugostili su ih Klub studenata pedagogije FFZG i Dječji vrtić Prečko kojima se udruga i zahvalila na sudjelovanju u programu.

„Ovo pilotiranje kao i izradu Programa K provodimo kao dio projekta KINDER – Tackling gender stereotypes in education and early childhood: building a Gender-Responsive Pedagogy in Children’s Education. Projekt KINDER za cilj ima razviti učinkoviti i inovativni program obrazovanja za stručnjake i stručnjakinje koje rade s djecom predškolske (3-6 godina) i osnovnoškolske (7-12 godina) dobi“, navodi udruga Status M.

Nadalje, „KINDER će učiteljima_cama, odgajateljima_cama i ostalom osoblju pružiti rodno osjetljive i rodno transformativne alate koji će im omogućiti da odgovore na specifične potrebe djevojčica i dječaka u procesima poučavanja i učenja iz perspektive rodne ravnopravnosti“.

Iz toga je vidljivo da nije riječ ni o kakvom „preodgoju naše dječice“.

Majmunske boginje nisu “bolest homoseksualaca”

Faktograf je od pojave majmunskih boginja objavio niz tekstova u kojima se razotkrivaju dezinformacije o toj bolesti, među kojima je i ona da je riječ o „bolesti homoseksualaca“. Kako smo pisali, veliki broj slučajeva (ali ne svi) pojavili su se među skupinom gay muškaraca. To, međutim, ne znači da je to “bolest homoseksualaca”.

Kako je za Dnevnik.hr pojasnio epidemiolog Bernard Kaić iz HZJZ-a, gay muškarci jesu rizična skupina, ali samo zbog broja ostvarivanja bliskih kontakata s nepoznatim osobama. Svatko drugi može biti rizična skupina ako ima puno kontakata s nepoznatim ljudima.

U tom je smislu govorila i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ gostujući u emisiji HRT-a „Dobro jutro, Hrvatska“ 26. svibnja.

Na direktno pitanje tko obolijeva od majmunskih boginja, Markotić je kazala „sve kategorije ljudi“.

“Možemo reći da sada u ovoj pojavi nekakve epidemije u Europi, to su uglavnom muškarci koji su imali odnose s muškarcima. Dalje se bolest može širiti na ostale skupine. Osobito su osjetljivi imunokompromitirani ljudi, trudnice i mala djeca. Oni su pod najvećom opasnošću”, rekla je Markotić.  Zabilježeno je, kazala je, da se majmunske boginje najviše pojavljuju kod muškaraca koji su imali odnose s muškarcima i to u zajednicama koje su promiskuitetne.

„ Osobe koje imaju stalne partnere na neki način ne moraju se brinuti ako ta osoba nije bila izložena virusu. Mijenjanje partnera može pogodovati razvoju bolesti“, navela je Markotić.

Zaraza majmunskim boginjama širi se među osobama koje ostvaruju bliski kontakt kapljičnim putem i kontaktom s kožnim promjenama koje nastaju kod oboljeloga.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.