Razotkriveno

Policajci ne testiraju na Covid-19 i ne cijepe pozitivne na autocesti

Na Facebooku se pojavila dezinformacija da policija na autocesti testira vozače na Covid-19 i cijepi one koji su pozitivni.
HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo

U Facebook grupi “Sisak policija na kojem uglu!” pojavila se 4. srpnja objava blokade na cesti u kojoj se netočno sugerira da policajci testiraju ljude na Covid-19 i potom cijepe pozitivne vozače.

“Sisački autoput, na silasku testiraju i cijepe pozitivne”, stoji u objavi na Facebooku (arhivirano ovdje), dok autor dalje u komentarima objašnjava da će oni necijepljeni dobiti dvije doze Pfizera.

Objava na Facebooku je u 48 sati prikupila devet dijeljenja, 33 komentara i 111 reakcija.

MUP: Policija ne provodi testiranje ni cijepljenje protiv Covida-19

Iz Ministarstva unutarnjih poslova su za Faktograf potvrdili da policija na autocestama ne testira i ne cijepi protiv Covida-19.

“Obavještavamo Vas kako prometna policija ne provodi testiranje na bolest COVID-19 kao niti cijepljenje protiv COVID-19 bolesti”, stoji u odgovoru MUP-a.

Cijepljenje protiv koronavirusa u Hrvatskoj je dobrovoljno, a obavljaju ga zdravstveni djelatnici

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv SARS-CoV-2 dobrovoljno što znači da nitko, pa ni policija, ne smije nikoga bez pristanka cijepiti, a policajci nisu niti educirani za provođenje imunizacije, odnosno cijepljenja.

S druge strane, na službenoj internetskoj stranici Koronavirus.hr, navode se i četiri mogućnosti za prijavu za cijepljenje, a to su: vaš liječnik obiteljske medicine, putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr, pozivom na besplatni broj telefona 0800 0011 i javljanjem na županijski zavod za javno zdravstvo.

Uz ordinacije obiteljske medicine i na organiziranim punktovima, cijepljenje se u Hrvatskoj provodilo i u ljekarnama, no i tamo su ga obavljali liječnici, dok se najavljivalo da će edukaciju za imunizaciju proći i ljekarnici. Niti u jednom trenutku se nije najavljivalo da bi i policajci išli na edukaciju za cijepljenje stanovništva, kao što nije bilo niti najave da bi ga mogli obavljati ili potvrde da ga obavljaju.

Maja Ilić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Faktograf je objasnila tko smije provoditi cijepljenje.

“U Republici Hrvatskoj cijepljenje mogu provoditi jedino doktori medicine, i drugi zdravstveni djelatnici (npr. medicinske sestre/tehničari) pod nadzorom doktora medicine”, odgovorila je Ilić na upit koji smo poslali Ministarstvu zdravstva.

Koje mjere prevencije su još na snazi?

Prema internetskoj stranici Koronavirus.hr jedina mjera koja je ostala važeća vezana uz pandemiju koronavirusa je obavezno korištenje medicinski maski ili maski za lice za zaposlenike, pacijente i sve one koji iz bilo kojega razloga ulaze u zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i kod privatnih zdravstvenih radnika te za zaposlenike ustanova socijalne skrbi koji pružaju uslugu smještaja za starije osobe, osobe s invaliditetom i posjetitelje korisnicima. Trenutno na snazi nema niti jedne mjere, ili odredbe zakona, prema kojoj policija smije testirati ili cijepiti ljude na cestama, kao što se to tvrdi u objavi na Facebooku.

Policajci vas imaju pravo testirati na alkohol i drogu

Ono što policajci smiju, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, je “vozača ili drugog sudionika prometa na cesti podvrgnuti ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i uređaja (alkometar i dr.) radi utvrđivanja prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnost upravljanja vozilima”, a potom, po potrebi, i odvesti u zdravstvenu ustanovu na vađenje krvi i uzimanje urina ili na liječnički pregled.

“Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama policijski službenik će naredbom privremeno oduzeti vozačku dozvolu i isključiti iz prometa vozača koji upravlja ili pokuša upravljati vozilom ako u organizmu ima opojnih droga ili nedozvoljenu količinu alkohola ili ako pokazuje znakove alkoholiziranosti ili utjecaja opojnih droga, a odbija se podvrgnuti ispitivanju. Policijski službenik na identičan način će postupiti i prema vozaču kojemu se utvrdi prisutnost lijekova u organizmu na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije niti za vrijeme vožnje”, objasnili su nam iz MUP-a.

Iz svega navedenog, jasno je da je tvrdnja da policajci testiraju i cijepe pozitivne na autocesti zapravo dezinformacija.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.