Razotkriveno

Prevaranti na Facebooku mame korisnike izmišljenom izjavom Zorana Milanovića

Izvor: Faktograf

Faktografu se obratio čitatelj koji nam je poslao poveznice na nekoliko prevara koje se šire Facebookom, a u kojima se korisnicima obećava brzo i lako bogaćenje. U jednoj od takvih prevara, plasiranoj putem vijetnamske Facebook stranice, koriste se izjave koje se lažno pripisuju predsjedniku RH Zoranu Milanoviću.

“Tisuće ljudi okupljene ispred bankomata nakon ekskluzivnog intervjua sa Zoranom Milanovićem”, navodi se u jednoj objavi na Facebooku (arhivirana ovdje).

Izvor: Screenshot Facebook

To zna samo 3% Hrvata!“, navodi se pak u drugoj objavi na Facebooku (arhivirana ovdje) u kojoj se linkana poveznica gdje piše: “Osobe rođene 1951.-1989- mogle bi zatražiti ovu pogodnost”.

 

Izvor: Screenshot Facebook

Radi se o različitim Facebook stranicama s kojih se šire zlonamjerne poveznice čiji je cilj krađa osobnih podataka ili novčanih sredstava. Ne nasjedajte.

Facebook stranica Lucas Wintz koja čak ima verificiranu plavu oznaku kreirana je 10. srpnja 2021. godine, a lajkale ju je 335 osoba. Osim lažne nagradne igre i nekoliko fotografija na stranici nema dodatnih objava.

Lažna objava o Zoranu Milanoviću širi se pak s vijetnamske stranice Bước Nhảy Hoàn Vũ Nhí koja ima 46.110 lajkova.

Poveznica s Facebook stranice Bước Nhảy Hoàn Vũ Nhí vodi na članak naslova “Hrvati sada zarađuju MILIJUNE KUNA od kuće tijekom pandemije koronavirusa, a sve zahvaljujući predsjedniku Zoranu Milanoviću. Velika banka želi da on NESTANE!” (arhiviran ovdje). Na navedeni članak nas je također upozorio čitatelj Faktografa.

U članku se tvrdi da je trenutni predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u intervjuu na N1 Televiziji s Ankom Bilić Keserović otkrio što ga je učinilo uspješnim i koji je njegov glavni izvor novca – “novi automatski program za trgovanje kriptovalutama, koji se zove BitAlpha AI “.

“To je jedinstvena i najveća poslovna prilika koju sam vidio u svom cijelom životu, pomoću koje se može vrlo brzo stvoriti pravo malo bogatstvo. Preporučujem svima da što žurnije to pogledaju prije nego banke zatvore taj program”, još se tvrdi u članku. Potom se čitatelje navodi da u obrascu napišu svoje podatke, ime i prezime i adresu elektroničke pošte te da polože sredstva na račun.

Ovakve prevare na Facebooku su vrlo česte, o čemu je Faktograf pisao više puta. Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.