Razotkriveno

“Apsurdna, nemoguća i pogrešna” priča o naredbi njemačkog ministarstva

Milka M. iz Niša, prema onome što nam kažu u njemačkim obrazovnim institucijama, priča stvari koje su pogrešne, nemoguće i apsurdne.
Izvor: Screenshot Facebook

Društvenim mrežama kruži video u kojemu žena iz Srbije tvrdi da je odlučila napustiti Njemačku nakon što je morala platiti kaznu, jer je odbila osmogodišnjeg sina preobući u djevojčicu za odlazak u školu jedan dan. U opisu videa, koji je prvi objavio Ivica Božić iz grupe Antiglobalisti Srbije, navodi se da se žena zove Milka i da je iz Niša. Ovo mu je kazala u kameru:

Stiglo je pismo iz ministarstva da deca trebaju u utorak da – ako imamo sina da se obuče u haljinu ili ako imamo kćerku da se obuče kao dečak, da bi deca saznala da li su muškog ili ženskog pola, pošto sada imamo decu, a ne sinove i ćerke. I ta deca mogu da odluče kojeg su pola. Pošto sam ja rekla učiteljici da ja neću da obučem sina u haljinicu, jer moj sin svakoga dana hoće da nosi neki dres – Ronaldo, Messi, Mbappé– i da on zna sigurno da je dečak i da hoće da igra fudbal i da nema potrebe da obuče haljinicu da bi razmislio je li dečak ili nije, morala sam da platim kaznu 263 eura, zato što mi sin nije išao kao devojčica u školu. Zbog toga hoću da se vratim jer ne želim da mi dete bude nešto što nije.

U komentarima se već javilo puno gastarbeitera s našeg govornog područja koji žive i rade u Njemačkoj, a nisu čuli da se u školama traži išta slično. Novinar Deutsche Wellea Nemanja Rujević, ismijava se s ovim videom, koji evidentno nije nastao u Njemačkoj, jer na izlogu trgovine piše “sniženje”.

Božić je najavio da će uskoro objaviti više informacija o autentičnosti njenih riječi, međutim ni nakon više dana se to nije dogodilo.

Ministarstvo

U međuvremenu se Faktograf obratio federalnom ministarstvu obrazovanja i istraživanja Republike Njemačke, budući da tzv. Milka M. proziva upravo “ministarstvo”. Zanimalo nas je jesu li poslali takvo pismo osnovnim školama, s naputkom o obaveznom oblačenju. Upitali smo i postoje li i mogu li postojati novčane kazne za roditelje, o kakvima ova žena govori.

Zanimalo nas je i postoji li mogućnost da same škole odluče o tome da se djeca moraju preobući jedan dan u odjeću uobičajenu za suprotni spol. Pitali smo i znaju li da su pokrajinske ili lokalne obrazovne vlasti dale naputak koji bi se mogao pomiješati s “pismom iz ministarstva” te jesu li zaprimili kakve pritužbe roditelja na tom tragu.

U Federalnom ministarstvu za obrazovanje i istraživanje su nam najprije pojasnili da su u Njemačkoj savezne pokrajine odgovorne za školsko obrazovanje. Odluke u školstvu su na Stalnoj konferenciji pokrajinskih ministara obrazovanja (KMK), kojoj smo se potom obratili.

KMK: Pogrešno, nemoguće, apsurdno

Zato nam, za početak, odgovaraju da je tvrdnja da bi “Ministarstvo obrazovanja” nešto poduzimalo pogrešna. U Njemačkoj ne postoje takve ovlasti saveznog ministarstva obrazovanja.

“U Saveznoj Republici Njemačkoj odgovornost za obrazovni sustav određena je federalnim ustrojstvom države. Osim ako Temeljni zakon (Grundgesetz) ne dodjeljuje zakonodavne ovlasti Federaciji, pokrajine imaju pravo donositi zakone. Unutar obrazovnog sustava to se odnosi na školski sektor, sektor visokog obrazovanja, obrazovanje odraslih i trajno obrazovanje. Upravljanje obrazovnim sustavom u tim područjima gotovo je isključivo stvar pokrajina”, objašnjavaju u KMK te prilažu link za više informacija o samom ustrojstvu obrazovnog sustava.

Zatim odbacuju i mogućnost da bi škole ili pokrajinske vlasti pod prijetnjom penala prisiljavale na zamjenu uloga djece u školama:

“Škole su toliko senzibilizirane za temu da mi se čini da je ono što se govori nemoguće, čak i na razini škole. Naredba pokrajinskog školskog ministarstva bila bi potpuno apsurdna.”

Naime, pojedine škole u Njemačkoj doista prakticiraju dan zamjene uloga između dječaka i djevojaka, o čemu izvještavaju na svojim web stranicama u prilično radosnim tonovima [1, 2]. Propis koji bi to nametao na pokrajinskoj ili federalnoj razini pod prijetnjom financijskih kazni bi zasigurno odjeknuo najprije u Njemačkoj, a zatim i šire.

Ruskinja?

Napomenimo i da zasad nema ozbiljnije potvrde da je Milka M. zapravo Ruskinja koju njemačke vlasti navodno traže zbog onoga što govori o njemačkom obrazovnom sustavu. Tu je tvrdnju u Srbiji proširio Dragan Šormaz, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke, a prenijeli su je i neki mainstream mediji u Srbiji i Hrvatskoj.

Šormaz, naime, tvrdi da je ona aktivna u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, i da je “napustila Srbiju u strahu od hapšenja na zahtev Nemačke zbog laži koje je izrekla u klipu koji kruži društvenim mrežama”.

Do zaključenja ovoga teksta nismo dobili potvrdu niti demantij ove tvrdnje iz te organizacije.

 

Napomena: Tekst je 27. kolovoza neznatno izmijenjen kako bi se pojasnile ovlasti saveznog ministarstva. 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.