Razotkriveno

Bizarna priča o ženi koja je donirala bubreg da bi šefici spasila život pa zatim dobila otkaz

Deset godina star događaj iz SAD-a dovoljno je bizaran da i dalje inspirira viralne objave na društvenim mrežama.
Ilustracija: Robina Weermeijer on Unsplash

Na Facebook stranici “Jeste li znali?” objavljena je fotografija žene uz status da je donirala bubreg da bi spasila život svojoj šefici, a potom dobila otkaz jer je bila predugo na bolovanju kako bi se oporavila od operacije. Dok je točno da je Amerikanka Debbie Stevens donirala bubreg zbog bolesne šefice i potom dobila otkaz, nedokazana je tvrdnja da je otkaz dobila zbog predugog izbivanja s posla nakon operacije.

“Ova žena je donirala bubreg da bi spasila život svojoj šefici, koja ju je nakon toga otpustila jer je uzela previše dana odsustva da bi se oporavila od operacije”, stoji u statusu na stranici “Jeste li znali?”.

Status je objavljen 2. rujna i otada je prikupio 36 dijeljenja, 263 komentara i još više od 1,6 tisuća drugih reakcija.

Priča stara više od 10 godina

Zanimljiva i potresna priča o sudbini Debbie Stevens godinama se širi internetskim prostorom i izaziva gnjev korisnika društvenih mreža zbog bešćutnosti prema toj radnici. Nakon što se meme sa slikom Stevens ponovno počeo širiti internetom, portal Snopes je 2020. godine provjerio jesu li točni navodi iz statusa koji prikazuju uplakanu Stevens. Zaključili su da je priča uglavnom istinita, iako ne postoji službena potvrda o razlogu zbog kojeg je Stevens dobila otkaz.

Ukratko, Debbie Stevens je donirala bubreg američkom Nacionalnom registru bubrega kao dio “uparivanja razmjene bubrega” koji je omogućio da njezina šefica dobije pogodnog donora organa. Operacije su se odvile u kolovozu 2011. godine, a Stevens je otkaz dobila u lipnju 2012. godine.

Stevens je nakon otkaza podnijela tužbu protiv poslodavca, tvrtke koja se bavi prodajom automobila, Atlantic Automotive Group. Tužba je 2014. godine završila nagodbom na sudu, dok su detalji te nagodbe ostali tajni. Zato što nisu poznati svi detalji nagodbe, tvrdnja da je dobila otkaz jer “je uzela previše dana odsustva da bi se oporavila od operacije” nije nikada službeno potvrđena, kao što je niti u jednom trenutku nije potvrdila niti tužena kompanija, a ni šefica zbog koje je Stevens donirala bubreg. No, sve strane u postupku su potvrdile da je Stevens donirala bubreg u korist svoje šefice Jacqueline Brucia u kolovozu 2011. te da joj je Atlantic Automotive Group dala otkaz u travnju 2012. godine.

Što otkrivaju sudski dokumenti?

U sudskim dokumentima odvjetnik Debbie Stevens napisao je da je ona ponudila šefici donirati bubreg u listopadu 2010. godine nakon što je čula da traži donora, a ona joj je odgovorila da se nikada ne zna i da će možda jednoga dana prihvatiti tu ponudu. Stevens je radila za Atlantic Autogroup prije nego se privremeno preselila, a kratko nakon toga razgovora je ponovno počela raditi za tu kompaniju. U siječnju 2011. godine Brucia je pitala Stevens stoji li još uvijek ta ponuda, no pokazalo se da ona nije pogodna za doniranje organa šefici. No pristala je donirati bubreg strancu iz St. Louisa, čime je omogućila stvaranje “lanca transplantacija” kako bi Brucia dobila odgovarajući bubreg donora iz San Francisca. Stevens je operirana 10. kolovoza 2011, a novi bubreg dobila je i Brucia.

Problemi za Stevens počeli su nakon operacije

U sudskim dokumentima je stajalo da je operacija kod Stevens dovela do zdravstvenih komplikacija, odnosno bolova u abdomenu i problema u probavnom traktu zbog čega je morala češće ići na toalet, ali i više nije mogla kao ranije dizati teške predmete. Stevens je navela da se, pod pritiskom svoje šefice, ranije vratila na posao u rujnu. Šefica se prema njoj ponašala bezobrazno i nije joj željela olakšati posao zbog zdravstvenih problema. Na primjer, Brucia je navodno ignorirala liječničku preporuku da Stevens ne diže teže stvari, kao što je tražila da traži dopuštenje za odlazak na toalet.

Nakon što se požalila tvrtki na ponašanje Brucije, prebacili su je u drugu poslovnicu gdje joj na sličan način nisu željeli izaći u susret zbog zdravstvenih problema, a i stavili su je na posao za koji je bila manje kvalificirana. Tvrtka Atlantic Automotive Group dala joj je otkaz zbog problema s “radnim učinkom” (“performance issues”) samo nekoliko tjedana nakon što je njezin odvjetnik poslao žalbu kompaniji u ožujku 2012. godine.

Sudsku nagodbu stranke su sklopile u rujnu 2014. godine. Zbog tajnosti detalja iz te nagodbe ne može se sa sigurnošću tvrditi da je otkaz dobila, kao što se tvrdi u statusu, zbog previše dana odsustva da bi se oporavila od operacije, no jasno je da su njezini problemi, a potom i otkaz vezani uz zdravstvene probleme koje je imala nakon operacije.

Zaključno, u statusu objavljenom na Facebook stranici “Jeste li znali?” točno je da je Debbie Stevens donirala bubreg da bi spasila život svojoj šefici. U statusu nedostaje kontekst da se to dogodilo prije više od 10 godina u SAD-u. U statusu se neutemeljeno tvrdi i da ju je šefica “otpustila jer je uzela previše dana odsustva da bi se oporavila od operacije”. Kao što smo naveli, Stevens je zaista dobila otkaz nekoliko mjeseci nakon doniranja bubrega, no u sudskim dokumentima nije navedeno da je to bilo jer je uzela predugo bolovanje zbog operacije. Ono što se potvrđeno dogodilo je da je nakon povratka s operacije Stevens imala zdravstvenih problema zbog kojih se žalila šefici, da je prebačena iz te poslovnice tvrtke u drugu, a nakon što se žalila na postupanje i u drugoj poslovnici, tvrtka joj je dala otkaz.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.