Razotkriveno

Meloni u svom pobjedničkom govoru nije zaprijetila globalistima ni ekonomskim moćnicima

Giorgia Meloni, prva žena koja će biti premijerka Italije, dobiva reputaciju borkinje protiv "globalističke elite". To nije točno.
Izvor: CPAC 2022 con Hermann Tertsch y Victor Gonzalez

Italija dobiva prvu premijerku u povijesti – Giorgiu Meloni, predsjednicu stranke Braća Italije (tal. Fratelli d’Italia, skraćeno FdI). Kontradikcije vezane za Meloni ne završavaju na činjenici da je ona – biološki, kako FdI ne propušta naglasiti u svojim kritikama omražene im “rodne ideologije” – zapravo sestra. Pravi nesporazum izaziva anti-establišment poz(icij)a Braće Italije.

Meloni je u dijelu desnice dočekana kao spasiteljica Italije, a onda možda i Europe, od takozvane Agende 2030, odnosno “Novog svjetskog poretka” tako često poistovjećivanog sa Svjetskim ekonomskim forumom (WEF). U danima nakon izbornih rezultata dijelio se njen tzv. “hrabri zdravorazumski govor” iz 2019. godine na obiteljskom kongresu u Rimu, kada je publiku elektrizirala parolama o zatiranju identiteta i korijena u svrhu pretvaranja ljudi u brojeve, savršene robove i potrošače.

No, neki su otišli i korak dalje. Portal Epoha izvijestio je o navodnom predstojećem obračunu Meloni s globalistima, koji je predsjednica FdI navodno najavila u svom pobjedničkom govoru.

Nova talijanska premijerka u svom govoru poručila da će obraniti Italiju od Klausa Schwaba i Svjetskog ekonomskog foruma…

A nakon što je pobijedila tijekom svog pobjedničkog govora prestrašila je globaliste u EU i SAD-u Evo nekoliko naglasaka iz njezinog govora:

“Naš glavni neprijatelj danas je globalističko skretanje onih koji na identitet i sve njegove oblike gledaju kao na zlo koje treba nadvladati. I stalno traže da se stvarna moć premjesti s naroda na nadnacionalne entitete na čelu s navodno prosvijećenim elitama.

“Budimo jasni u svom umu, jer se nismo borili protiv i porazili komunizam kako bismo ga zamijenili novim međunarodnim režimom, već kako bismo neovisnim nacionalnim državama ponovno omogućili da brane slobodu, identitet i suverenitet svojih naroda…

“Kao ozbiljna alternativa birokratskoj superdržavi… i iako taj netko u Bruxellesu ili Frankfurtu, Davosu ili London Cityju nema demokratski legitimitet, svakodnevno naručuje ekonomske izbore i političke odluke onih koji su uložili u taj legitimitet svojim narodnim glasovanjem.

“ To znači da svidjelo se to lažnim demokratima ili ne, nacionalni konzervativci na svim zemljopisnim širinama zapravo su jedini pravi demokrati. Jer samo braneći nacionalne države, branimo politički suverenitet koji pripada građanima te države… ”

Ni traga globalistima

Kako je Meloni na svom Twitteru objavila svoj devetominutni pobjednički govor, lako je uvjeriti se da ona takvo što uopće nije izgovorila. To objašnjava i napise brojnih svjetskih medija koji su naveli da je Meloni zapravo održala pitom, pomirljiv govor [1, 2].

Zahvalila se svojoj obitelji, političkim saveznicima i suradnicima. Spomenula je i Svetoga Franju, i ponos zbog mahanja talijanskom zastavom, i odgovornost koju preuzima za upravljanje državom, kao i želju da formira vlast za sve Talijane. Izrazila je žaljenje zbog slabog izlaska na birališta i agresivne kampanje, ali ne i zbog postojanja “Novog svjetskog poretka”.

Ni u jednom trenutku, dakle, Meloni ne spominje ni Schwaba, niti Svjetski ekonomski forum koje Epoha stavlja u naslov, ali ni ostale zapaljive “ključne riječi”. Nema traga ni Bruxellesu, Frankfurtu, Davosu ili London Cityju, komunizmu ni globalistima.

Agenda 2030

Postoji, dakako, razlog zašto se od Meloni očekuje da ovakvo što izgovori. Kako Meloni dolazi iz neofašističkog ili postfašističkog okrilja, od nje se očekuje ekstremniji pristup u odnosu na etablirane stranke.

Braća Italije za svoj simbol izabrali su baš trobojni plamen, koji je koristio Talijanski socijalni pokret (MSI). MSI su 1946. utemeljili suradnici fašističkog zločinca Benita Mussolinija, a Meloni se učlanila sa samo 15 godina u tu stranku. Među članovima i kandidatima Braće bili su i Mussolinijevi unuci. O tome je dosta bilo riječi ovih dana, pa i u Hrvatskoj, jer je Meloni dijelove teritorija današnje RH svojevremeno spominjala u kontekstu (djelomičnog?) vraćanja granica Italije na fašističke postavke.

Nije preuzeta samo simbolika. Meloni je u politici od devedesetih godina i popularnost je gradila na setu “argumenata” za kojim tako često posežu simpatizeri fašističkih ili nacističkih režima prošloga stoljeća. Na prvom mjestu to je agresivna retorika prema manjinama, bile one seksualne manjine ili se radilo o ljudima u pokretu. U huškanju na migrante uglavnom se služila teorijom zamjene stanovništva, popularnoj na europskoj ekstremnoj identitarijanskoj desnici. Od konkretnijih mjera najavila je blokadu brodova s migrantima na moru.

Njena priča o identitetu zasnovana je i na zavjeraškim interpretacijama razvojne agende Ujedinjenih naroda, odnosno pobuni protiv tzv. Agende 2030. Za vrijeme njenog prošlogodišnjeg nastupa na skupu koji je organizirala španjolska ultradesna stranka Vox, u publici se kočio sljedeći pano:

Njenoj auri borkinje protiv nadnacionalnih moćnika zasigurno je pomogla činjenica da Braća jedina nisu podržala tehnokratsku vladu na čelu s Mariom Draghijem, koji je radio za Goldman Sachs i predsjedavao Europskom središnjom bankom. Pozdravljajući Brexit 2016. godine, za Europu, odnosno Uniju, izjavila je kako je trula do temelja.

Međutim, postoji više indicija da će Meloni svoje bitke ograničiti na kulturološko-identitetski front, kresanjem prava žena i manjina, dok će ekonomski prepustiti dosadašnjim tokovima.

Svijet biznisa i financija nije osobito zabrinut

Za početak, izbor Meloni nije zabrinuo burzu, inače osjetljivu na političare koji prijete statusu quo.  Pojedini mainstream mediji – pogotovo oni orijentirani na ekonomiju – njen izbor popratili su umirujućim riječima da se ne radi o pravom fašizmu i da izbor Meloni zapravo nije tako strašan [1, 2, 3, 4].

Razlog za relaksaciju oko izbora stranke postfašističkih korijena točno stotinu godina nakon dolaska na vlast originalnih fašista ti mediji pronalaze ili u njenom umivanju, odnosno udaljavanju od fašističke retorike kako se postupno približavala tronu ili u kratkotrajnosti trajanja talijanskih vlada općenito ili u navadi da se i najradikalnije stranke, poput Pokreta pet zvjezdica (M5S), na vlasti vrlo brzo umire i pokore Briselu i Frankfurtu. Slično je sa svijetom biznisa.

“Oni žele biti percipirani kao stranka s kojom se može poslovati i koja je u stanju upravljati državom”, kazao je o Braći Italije bivši glavni direktor talijanske riznice,  Lorenzo Codogno, a prenosi Financial Times.

“Dana 27. rujna Europska komisija odobrila je Italiji drugu tranšu od 21 milijarde eura (20 milijardi dolara) sredstava za oporavak od pandemije. Mario Draghi, tehnokratski premijer na odlasku, osigurao je dotaciju ispunjavanjem 45 uvjeta koje je EU zahtijevala u područjima poput reforme javne uprave. Očekuje se da će gospođa Meloni nastaviti njegovim kursom i do kraja godine pokušati ispuniti još 54 uvjeta za primanje treće tranše”, piše na temu odnosa između Braće i biznisa časopis Economist.

Sâm tekst otvaraju konstatacijom kako biznis razvija srdačne odnose s vlastima kakve god one bile, što u slučaju Italije uključuje i medijskog tajkuna kojemu se sudilo zbog prevare i mita, Silvia Berlusconija, kao i fašističkog zločinca Mussolinija.

Ovime se može tumačiti i istup predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. Nije ostavila dojam panike, jer je podsjetila na instrumente pritiska kojima Komisija raspolaže.

“Koja god je demokratska vlada voljna raditi s nama, mi radimo zajedno… Ako stvari krenu u teškom smjeru, govorila sam o Mađarskoj i Poljskoj, imamo alate”, rekla je von der Leyen. Očito je mislila, piše Euractiv, na preporuku Europske komisije od prošle nedjelje da se obustavi oko 7,5 milijardi eura financiranja za Mađarsku zbog korupcije, odnosno nepoštivanja vladavine prava.

Spomenimo i da je bivša američka šefica diplomacije Hillary Clinton pozdravila dolazak žene na čelo Italije, uz dodatak da će Meloni suditi po djelima.

Aspen i Davos

Krugovi unutar kojih Meloni već desetljećima gradi svoju političku karijeru također ne svjedoče osobitom prkosu tzv. establišmentu. Ona je već bila ministrica i to baš Berlusconijeva ministrica mladih, pritom baš u vremenu uoči suđenja zbog tzv. bunga-bunga zabavama, na kojima su maloljetnice plaćane da zabavljaju gospodu poznih godina.

Osim toga, skeptici na margini zamjeraju joj članstvo u Aspen institutu [1, 2, 3], privatnoj multinacionalnoj udruzi za promicanje prosvijećenog liderstva. No, isti problem ističe i Il Giornale d’Italia, liberalni list koji postoji od 1901. godine. Ovako izvještava o članstvu Meloni u Aspen institutu:

Institut Aspen i Forum u Davosu dvije su strane iste medalje koju je iskovala Duboka država… Svatko od nas može otići na službenu web stranicu i pročitati imena glavnih financijera: Carnegie Corporation, Rockefeller Brothers Fund, Bill & Melinda Gates Foundation, Lumina Foundation i Ford Foundation…

Aspen Institut Kijev aktivno je sudjelovao u organizaciji ukrajinskog programa na Forumu u Davosu…

Bilo tko tko još uvijek misli da je protivljenje Giorgie Meloni u ove dvije i pol godine bilo istinska opozicija je neznalica, u smislu da ignorira da su Forum u Davosu i Institut Aspen dvije strane iste medalje. Kakvu promjenu možemo očekivati? Nikakvu!

Bez ulaženja u ocjene oko duboke države, spomenute fondacije doista jesu redom financijeri Aspen instituta, uz druga zvučna imena poput Bloomberg Philanthropies, JPMorgan Chase Foundation, Bank of America Charitable Foundation, Google, LLC, Chan Zuckerberg Initiative, LLC…

A među članovima imaju dosta suradnika Svjetskog ekonomskog foruma, odnosno govornika godišnjih okupljanja WEF-a u Davosu. Nadalje, analitičarka organizacije Atlantic Council, koja također ima impresivnu listu donatora iz svijeta nadzora, trgovine oružje, financijskih i drugih moćnih korporacija, upravo članstvo Meloni u Aspen institutu nabraja među njenim vrlinama.

Nedavno je postigla dogovor s američkim Međunarodnim republikanskim institutom (IRI) o organizaciji velike konferencije o Afganistanu u Rimu. Također je članica Aspen instituta i sudjelovala je na ovogodišnjoj Konferenciji konzervativne političke akcije. Rekla je da Italija i Sjedinjene Države imaju “zajedničke korijene” i javno brani svoje stavove u vodećim američkim novinama.

Meloni je, dakle, zvijezda desnice u usponu, no njena biografija ne ostavlja previše nade da će u praksi prkositi ikome osim najslabijima u društvu. Osim odvraćanja brodova s migrantima i otežavanja usvajanja djece za LGBT parove, najavila je i ukidanje pomoći od 500 eura za nezaposlene i socijalno ugrožene.

No, prije bilo kakvog poteza, unatoč mladenačkoj ljubavi prema Duceu i zrelom distanciranju od njega, morat će prisegnuti na Ustav Republike Italije koji “zabranjuje reorganizaciju, u bilo kojoj formi, raspuštene fašističke stranke”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.