Pod povećalom

Uz Državni inspektorat, izvide oko slučaja kamenoloma na Velebitu provodi i državno odvjetništvo

Općinsko državno odvjetništvo naložilo je provođenje izvida radi provjere objavljenih informacija u slučaju aktiviranja kamenoloma Romanovac.
Foto:Faktograf

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru naložilo je provođenje izvida u cilju provjere svih objavljenih informacija u slučaju aktiviranja kamenoloma Romanovac u srcu Parka prirode Velebit.

Potvrdili su to Faktografu iz Državnog odvjetništva RH nakon što je priča koju smo objavili izazvala niz reakcija u javnosti – od one Općine Jasenice na čijem se području nalazi eksploatacijsko polje i koja se protivi njegovoj aktivaciji do Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) koji je pozvao na žurno poništenje Odluke o davanju koncesije za eksploataciju arhitektonsko-građevnog kamena iz 2017. godine (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).

Osim Državnog odvjetništva, aktivacijom eksploatacijskog polja Romanovac bavit će se i Državni inspektorat.

Kako je za Hinu izjavio ravnatelj Mario Šaban, Javna ustanova Park prirode Velebit uputila je zahtjev za postupanje prema Državnom inspektoratu zbog brojnih upita i nejasnoća oko kamenoloma. U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja su potvrdili da će nakon nalaza inspekcije, ako bude potrebno, poduzeti potrebne radnje u okviru svojih nadležnosti (Tportal).

Što kaže Europska komisija?

Podsjetimo, tadašnje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta koje je vodila Martina Dalić 2017. godine donijelo je  Odluku o davanju koncesije za eksploataciju arhitektonsko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju arhitektonsko-građevnog kamena “Romanovac”, bez da je provedena studija utjecaja na okoliš koja je trebala biti napravljena budući da je riječ o parku prirode te području pod ekološkom mrežom Natura 2000 na čiju se zaštitu odnose odredbe Direktive o staništima.

Ministarstvo tvrdi da je sve po zakonu, ali onom bivše države. Kamenolom je, kažu, legalan jer se još krajem 80-ih ishodilo rješenje Republičkog komiteta za energetiku, industriju, rudarstvo i zanatstvo te lokacijsku dozvolu koja je izdala tadašnja Općina Obrovac.

Budući da službe Europske komisije (EK) prate provedbu Direktive o staništima te da Komisija može pokrenuti pravne postupke ako država članica ne provodi zakonodavstvo EU-a na ispravan način, obratili smo se njihovom predstavništvu u Hrvatskoj kako bi nam pojasnili odnose li se mjere zaštite zaštićenih područja i na one projekte koji su odobreni prije primjenjivanja Direktive.

Odgovorili su nam da, ako je plan ili projekt odobren prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i prije nego što se Direktiva o staništima počela primjenjivati na predmetno područje Natura 2000, ne postoji obveza provođenja ocjene prihvatljivosti u skladu s Direktivom.

Međutim…

“U skladu s člankom 6. stavkom 2. Direktive, Hrvatska mora poduzeti odgovarajuće korake kako bi se izbjeglo pogoršanje prirodnih staništa i staništa vrsta te znatno uznemiravanje vrsta za koje su ta područja određena. Ta je odredba snažno preventivnog karaktera i primjenjuje se i na planove i projekte koji su već bili odobreni u prošlosti (uključujući projekte odobrene prije nego što je članak 6. stavak 3. postao primjenjiv) te se naknadno pokazalo da bi mogli dovesti do pogoršanja ili poremećaja”, navodi Predstavništvo EK u Hrvatskoj.

“Ako pregled projekta mora biti u skladu s odredbama iz članka 6. stavka 3. on se mora obaviti u skladu sa zahtjevima iz članka 6. stavka 3. Takva procjena trebala bi se provesti s obzirom na ciljeve očuvanja specifične za određeno područje. Ovisno o rezultatima te procjene možda će biti potrebno uvesti dodatne mjere ublažavanja ili će u nekim slučajevima možda biti potrebno prekinuti aktivnost.”

Podsjetimo, iz nadležnog Ministarstva navode da, prema danas važećim propisima, procjena utjecaja na okoliš provodi se u okviru pripreme namjeravanog zahvata, odnosno prije podnošenja zahtjeva za lokacijsku dozvolu. Budući da su lokacijski uvjeti izdani krajem 80-ih, Ministarstvo navodi da nije bilo potrebe za provođenjem studije.

Ipak, kako stoji u članku 6. Direktive, Hrvatska je trebala poduzeti odgovarajuće korake kako bi se na područjima očuvanja izbjeglo pogoršanje prirodnih staništa i staništa vrsta.

“Također treba napomenuti da za aktivnosti koje se obavljaju povremeno, ali za koje se dozvola izdaje na ograničeno razdoblje, svaka nova dozvola uključuje novu procjenu i treba je smatrati zasebnim planom ili projektom na koji se u potpunosti primjenjuje članak 6. stavak 3”, stoji u odgovoru koji smo dobili.

Naslijeđena koncesija

Glasnogovornica tvrtke koncesionara naknadno je za Al Jazeeru Balkans izjavila kako suglasnost uprave za zaštitu okoliša “za sada nije potrebna”, da namjeravana eksploatacija treba početi tek za godinu dana te da se kamen ne planira eksploatirati miniranjem, već rezanjem. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pak tvrdi da je eksploatacijsko polje kontinuirano aktivno od kraja osamdesetih te ista tvrtka neprekidno ima koncesiju.

Kako smo već pisali, tvrtka je od kraja 80-ih do danas nekoliko puta mijenjala vlasničku strukturu te iz dioničkog društva postala društvo s ograničenom odgovornošću, a sam kamenolomom već neko vrijeme nije aktivan.

Pitali smo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kako točno zaključuju da od kraja 80-ih do danas nije bilo prekida izvođenja rudarskih radova na eksploatacijskom polju “Romanovac”, budući da iz Parka prirode Velebit tvrde da aktivnosti nije bilo od početka 2000-ih.

Odgovorili su nam kako su tijekom cijelog tog perioda Ministarstvu uredno podnošena izvješća, odnosno nositelj i ovlaštenik eksploatacijskog polja je uredno ispunjavao svoje zakonske obveze.

Također navode kako, prema Zakonu o rudarstvu, na temelju stečenih prava rudarskih gospodarskih subjekata po prijašnjim propisima, “jamči se da rudarski gospodarski subjekt ima pravo nastaviti s eksploatacijom na područjima na kojima je na temelju zakona ili podzakonskih propisa zabranjena eksploatacija (npr. izmjena prostornih planova, zaštićeni obalni pojas, proširenje granica zakonom zaštićenog područja i dr.), sve dok Republika Hrvatska i/ili jedinice lokalne/regionalne samouprave ne donesu odluku o oduzimanju koncesije i tu odluku dostave tijelu nadležnom za rudarstvo.”

Upitali smo dodatno da nam detaljnije opišu proceduru oduzimanja koncesije, te da nam, temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, dostave izvješća koja se odnose na eksploataciju polja Romanovac, za sve godine od početka njegovog rada do danas.

Deset dana nakon našeg upita, stigao nam je odgovor u kojem stoji samo informacija kako se produžuje rok za ostvarivanje prava na pristup informacijama za 15 dana.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.