Razotkriveno

Lažnim intervjuom s Modrićem pokušavaju dobiti vaše osobne podatke, a možda i novac

Nepoznati prevaranti pokušavaju podvaliti korisnicima društvenih mreža prevaru s kriptovalutama, oglašavajući se lažnim intervjuom s Lukom Modrićem.
Foto: HINA/ Damir SENČAR/ dk

Netočna objava o mogućem kraju karijere Luke Modrića, nepostojeći skandal koji je šokirao svijet te lažni intervju s kapetanom hrvatske nogometne reprezentacije, koji nije doista objavljen na portalu 24 sata – sve je to dio novog pokušaja da se od korisnika interneta izvuku osobni podaci, a moguće i da im se preko fantomske stranice za ulaganje u kriptovalute prevarom uzme i novac.

“Karijera Luke Modrića možda je gotova”, stoji u statusu koji je objavljen uz link na vijest naslovljenu “skandal koji je šokirao svijet”, a ilustrirana uz fotografiju Luke Modrića u dresu Real Madrida.

Status je objavljen 4. prosinca na profilu Elite Driver Bangladeh-EDB i otada je prikupio 45 dijeljenja, 37 komentara i još više od 1,2 tisuće ostalih reakcija.

Lažni intervju s Modrićem

Kada se klikne na link na vijest u statusu, ne može se ništa saznati o “skandalu koji je šokirao svijet” zbog kojeg je “karijera Luke Modrića možda gotova”, već se otvori lažna vijest naslovljena “Najnovije ulaganje Luka Modrić prestrašilo vladu i velike banke”.

Vijest je grafički opremljena tako da se čini kao da je objavljena u sportskoj rubrici portala 24 sata, a na vrhu se nalazi i fotografija Luke Modrića u dresu hrvatske nogometne reprezentacije. Vijest s tim sadržajem ne može se naći na portalu 24 sata, a da se ne radi o članku s tog portala jednostavno se može zaključiti gledajući URL koji počinje s “https://lodhax.xyz/”, dok je kod vijesti s portala 24 sata URL počinje s “https://www.24sata.hr”.

U tekstu se lažno navodi da je Luka Modrić bio gost intervjua na televiziji N1 i tada otkrio “da mu je glavni izvor novca novi automatski program za trgovanje kriptovalutama koji se zove 360 App Bitsoft”. Pretragom interneta mogu se naći dva intervjua Luka Modrića za televiziju N1, iz 2017. i 2014. godine. Ni jednom od njih nije govorio o trgovini kriptovalutama, već je govorio o svojoj nogometnoj karijeri.

Slična prijevara s Elonom Muskom

Lažni intervju s Modrićem vrlo je sličan lažnom intervju s vlasnikom Tesle i Twittera Elonom Muskom o kojem je Faktograf pisao u listopadu. Razlika je što se tada nije radilo i programu 360 App Bitsoft, nego o Bitcoin App 360 za koji nam je HANFA potvrdila da se ne nalazi u registrima Hanfe, što znači da nemaju dozvolu za pružanje bilo koje vrste investicijskih usluga u Hrvatskoj, dok su iz MUP-a odgovorili kako pretpostavljaju da se radi o investicijskoj prevari.

U Registrima Hanfe ne može se pronaći niti platforma 360 App Bitsoft koja se navodi u lažnom intervjuu s Lukom Modrićem. Sama činjenica da se neki proizvod reklamira izmišljenim intervjuom korisniku mora baciti sumnju treba li u nju uložiti novac.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

I ranije se pojavljivali lažni intervjui s Modrićem

U listopadu nam je HANFA u odgovoru napisala i da su se ranije susretali s lažnim stranicama portala te člancima u kojima su lažni intervjui s poznatim osobama, kao i s lažnim intervjuima Luke Modrića.

“Hanfa se u okviru obavljanja nadzornih aktivnosti iz svoje nadležnosti već ranije susretala sa sličnim oglasima i lažnim stranicama novinskih portala, samo se nudilo trgovanje ugovorima za razlike (CFD), što su vrlo špekulativni i kompleksni financijski instrumenti.

Tako su se na nekim internetskim stranicama pojavljivali oglasi senzacionalističkih naslova u kojima poznate ličnosti odaju tajne svoje zarade. Takvi oglasi/naslovi uglavnom su vodili do internetskih stranica čiji je sadržaj imitirao izgled novinskih portala i prikazivao navodne razgovore s osobama iz javnog života kao što su Luka Modrić, Ivan Rakitić, Emil Tedeschi i drugi”, odgovorili su nam iz HANFA-e. Kao i tada, i u ovom slučaju se putem senzacionalističkog statusa i naslova i lažnog intervjua s Modrićem pokušava korisnika navesti da uloži novac u sumnjiv proizvod.

Na dnu članka s lažnim intervjuom Luke Modrića nalazi se kontakt forma u kojoj vas traže da upišete svoje ime, prezime i adresu e-pošte. Kada to ispunite traže vas i broj telefona, a potom i još neke podatke putem kratke ankete kojom “ispituju” jeste li pogodni za “investiranje”. I ako na kraju korisnik ne uplati nikakav novac, već do tada je autorima stranice dao mnoge svoje osobne podatke koje oni potom mogu iskoristiti na razne načine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.