Razotkriveno

Ni CNN ni Svjetski ekonomski forum ne zagovaraju ubijanje kućnih ljubimaca

Facebookom se šire netočne tvrdnje da klimatski aktivisti, mediji i institucije zagovaraju ubijanje kućnih ljubimaca radi smanjenja ugljičnog otiska.
Ilustracija:Faktograf

“Svjetski ekonomski forum sada poziva na ubijanje milijuna mačaka i pasa diljem svijeta u pokušaju smanjenja “ugljičnog otiska” koji “proizvode kao rezultat jedenja mesa”

Tvrdnja je to iz viralnog Facebook videa koji se dijeli na Facebooku; samo s profila “Novo normalno” je podijeljen preko 100 puta.

pasi

Sličnu tvrdnju pronašli smo i u članku na portalu Provjeri.hr koji je objavljen krajem studenog ove godine.

“CNN je pozvao svoje gledatelje da počnu izgladnjivati ​​svoje ljubimce do smrti u nastojanju da pomognu u borbi protiv klimatskih promjena. Ne, nažalost nije šala…” , stoji na početku teksta koji je objavljen i na Facebooku.

U tekstu se dalje navodi kako “liberalni sadisti” na CNN-u tvrde da prehrana mnogih kućnih ljubimaca bogata mesom uzrokuje ispuštanje plinova koji zagrijavaju planet u atmosferu te da ubijanje kućnih ljubimaca promoviraju aktivisti krajnje ljevice.

Je li to istina?

Ovom dezinformacijom bavio se portal Snopes koji navodi kako se navedene tvrdnje šire društvenim mrežama od listopada 2022. godine.

Dezinformatori su najprije tvrdili da klimatski aktivisti zagovaraju ubijanje kućnih ljubimaca, a nešto kasnije pojavila se nova verzija priče, ona u kojoj Svjetski ekonomski forum (WEF) zagovara ubijanje životinja.

Kao “dokaz” za te tvrdnje navodi se članak koji je krajem rujna objavio CNN, a u kojem autor spominje studiju o ugljičnom otisku kućnih ljubimaca u SAD-u iz 2017. godine.

Autor studije Gregory Okin tvrdi da hranjenje pasa i mački u SAD-u godišnje ostavlja ugljični otisak ekvivalentan 64 milijuna tona C02, što je količina koju ispušta otprilike 13,6 milijuna automobila. Kada bi kućni ljubimci bili zasebna država, bili bi peti po potrošnji mesa, odmah nakon Kine, SAD-a, Rusije i Brazila.

Međutim, u studiji, kao i u članku objavljenom na CNN-u, nigdje se ne zagovara ubijanje ili izgladnjivanje mački i pasa. I sam autor studije Okin za PolitiFact je rekao kako su takve tvrdnje smiješne. Osim toga, ni sam WEF, kako navodi Snopes, nikad nije zagovarao taj radikalan čin.

Kako smanjiti ugljični otisak kućnih ljubimaca?

Kako navodi CNN, nekoliko je stvari koje vlasnici kućnih ljubimaca mogu napraviti kako bi smanjili ugljični otisak svog ljubimca.

Vlasnici psa, u savjetovanju s veterinarom, mogli bi promijeniti njihovu prehranu tako da ona uključuje manje mesa.

Veterinarka Angela Frinberger kaže kako se rješenje mogu biti insekti, ili meso uzgojeno u laboratoriju. Nadalje, navodi kako bi igračke za ljubimce trebale biti od održivih materijala koji se mogu reciklirati.

“Prije nego se prepustimo konzumerizmu, trebali bismo razmisliti o stvarnim potrebama naših ljubimaca”, kazala je.

Zaključno, budući da ni WEF, ni CNN ni autor studije o ugljičnom otisku nigdje ne navode kako bi kućne ljubimce trebalo ubiti ili izgladnjivati, ocjenjujemo ove tvrdnje kao netočne.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.