Pod povećalom

Dio investitora odustao od eksploatacije kamena u PP Velebit

U prosincu 2022. češki državljanin Tomáš Nerad te Milijan Marinović, vlasnik Marmi d.o.o, povukli su se iz vlasništva tvrtke Kamen d.o.o.
Foto:Faktograf

Nakon što je u javnosti početkom listopada odjeknula priča o otvaranju kamenoloma Romanovac u Parku prirode Velebit, tvrtka Kamen d.o.o iz Obrovca prijavila je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja privremeni prekid radova u eksploatacijskom polju, a dva od tri investitora povukla su se iz vlasničke strukture tvrtke.

Privremeni prekid izvođenja rudarskih radova prijavljen je manje od mjesec dana nakon što je Faktograf objavio tekst o tome kako za projekt kamenoloma nije napravljena studija utjecaja na okoliš, iako se lokacija eksploatacijskog polja nalazi u području koje spada pod ekološku mrežu Natura 2000.

Tom prilikom upozorili smo i kako su, prema Zakonu o zaštiti prirode, u parku prirode dozvoljene samo one djelatnosti koje ne ugrožavaju njegova bitna svojstva i obilježja.

Promjena vlasništva

Kako je vidljivo iz objave u sudskom registru, početkom prosinca protekle godine češki državljanin Tomáš Nerad te Milijan Marinović, vlasnik tvrtke Marmi d.o.o, povukli su se iz vlasničke strukture tvrtke u kojoj je ostao samo Jakub Štěpaník.

Nerad, Marinović i Štěpaník tvrtku su preuzeli početkom 2022. godine i tako naslijedili koncesiju za eksploataciju polja Romanovac koju je tvrtki Kamen d.o.o omogućila bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Podsjetimo, u travnju 2017. godine Ministarstvo državne imovine, odnosno Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu RH kojim je presjedala Dalić, donijelo je Odluku o osnivanju prava služnosti na šumi/šumskom zemljištu u vlasništvu RH u svrhu eksploatacije mineralne sirovine na EP Romanovac u kojoj stoji da će država kao vlasnik sklopiti ugovor s trgovačkim društvom Kamen d.o.o. Dalić je godinu dana poslije s bivšim vlasnikom tvrtke Vjekoslavom Sorićem potpisala i Ugovor o koncesiji.

“Da, izašao sam iz te priče, nemojte me više uznemiravati”, kratko je odgovorio Marinović na upit Faktografa.

Poslali smo mail Štěpaníku jer nas je zanimalo koje su njegove namjere s tvrtkom Kamen d.o.o. Na upit nam nije odgovorio, kao ni na poruku koju smo poslali na njegov češki broj mobitela.

Da se u kamenolomu ispod Tulovih greda ništa ne događa potvrdili su nam iz Parka prirode Velebit.

“Naši djelatnici konstantno su na terenu i zasad nisu primijetili nikakve aktivnosti u kamenolomu”, rekao je Mario Šaban, ravnatelj ustanove.

Neka institucije rade svoj posao

Nedugo nakon što smo objavili tekst o početku rada kamenoloma, Javna ustanova Park prirode Velebit uputila je zahtjev za postupanje prema Državnom inspektoratu zbog brojnih upita i nejasnoća.

“Rudarska inspekcija Državnog inspektorata obavila je u studenom 2022. godine inspekcijski nadzor. Inspekcijskim nadzorom nisu utvrđene povrede odredbi Zakona o rudarstvu, zbog čega nisu poduzimane zakonom propisane upravne i kaznene mjere”, rekli su nam u Državnom inspektoratu kada smo ih pitali za rezultat nadzora.

Kako se može zaključiti iz njihova odgovora, inspekcijski nadzor tijekom kojeg nisu utvrđene nepravilnosti izvršen je nakon što su koncesionari prijavili privremeni prestanak izvođenja rudarskih radova u listopadu protekle godine.

Osim toga, provođenje izvida u cilju provjere objavljenih informacija u slučaju kamenoloma Romanovac naložilo je i Općinsko državno odvjetništvo u Zadru, međutim, kako su nam odgovorili, u konkretnom slučaju nisu donijeli državnoodvjetničku odluku.

Zaštita Majstorske ceste

Nakon što je u javnosti odjeknula priča o otvaraju kamenoloma, Nezavisna lista birača BURA na čelu sa Stipom Vulićem, aktualnim načelnikom Općine Jasenice na čijem se teritoriju nalazi eksploatacijsko polje, objavila je apel medijima da detaljnije istraže priču te molbu prema ekološkom udrugama da im pomognu u nadolazećoj borbi protiv kamenoloma.

U međuvremenu smo doznali da se Općina Jasenice obratila Ministarstvu kulture i medija vezano uz zaštitu Majstorske ceste. Riječ je o cesti pored koje se nalazi kamenolom, a koja se nalazi na popisu zaštićenih kulturnih dobara.

Iz Općine su dopisom iz veljače ove godine upozorili Ministarstvo da će ako dođe do aktivacije samog kamenoloma na navedenoj prometnici nastati izrazita šteta kao posljedica utjecaja teških prometnih vozila koji bi tamo često prometovali.

“Na tu temu održat će se radni sastanak te ćemo tada imati povratne informacije od strane resornog ministarstva”, odgovorili su nam iz Općine Jasenice.

Kada bi se uvela ograničenja koja se odnose na teška prometna vozila na Majstorskoj cesti, takav oblik zaštite ujedno bi onemogućio neki budući pokušaj otvaranja kamenoloma.

Nelogičnosti oko koncesije

Nakon što smo objavili tekst, nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja danima nam je izbjegavalo odgovoriti na upit, nakon čega je priopćenje poslalo na adrese drugih medija koji su prenijeli naš tekst.

U samom odgovoru otkrili smo niz daljnjih netočnosti i nelogičnosti,  o čemu smo više pisali u ovom tekstu.

Name, iz Ministarstva su tvrdili da je sve po zakonu, ali onom bivše države – kamenolom je legalan jer se još krajem 80-ih ishodilo rješenje Republičkog komiteta za energetiku, industriju, rudarstvo i zanatstvo te uvjerenje tadašnje Općine Obrovac.

Naveli su kako se, prema danas važećim propisima, procjena utjecaja na okoliš provodi u okviru pripreme namjeravanog zahvata, odnosno prije podnošenja zahtjeva za lokacijsku dozvolu. Budući da su lokacijski uvjeti izdani krajem 80-ih, Ministarstvo navodi da nije bilo potrebe za provođenjem studije.

U odluci o davanju koncesije iz 2017 . godine stoji kako je područje koncesije Grad Obrovac, odnosno da se nalazi u jedinici lokalne samouprave kojoj je nekad pripadalo. Općini Jasenice, pod koju danas spada područje na kojem se nalazi kamenolom, ta odluka nije ni dostavljena.

Tek naknadno, u posebnoj odluci od 9. studenog, termin “Grad Obrovac” mijenja se s “Općinom Jasenice”.

Drugim riječima, Ministarstvo gospodarstva u Odluci o dodjeli koncesije pozvalo se na lokacijske uvjete koje je 1988. godine izdala Općina Obrovac, iako bi lokacijsku dozvolu za takav pothvat po današnjem zakonu trebala dati nadležna Zadarska županija.

Nakon što je odluka donesena, Ministarstvo naknadno navodi kako je riječ o grešci, te kako se kamenolom zapravo nalazi pod Općinom Jasenice.

Zaštita prirode

Činjenica da područje u vrijeme početka rada kamenoloma nije spadalo pod mrežu Natura 2000 ne znači ujedno da država smije dozvoliti daljnju devastaciju. To na svojim stranicama navodi sama Europska komisija (EK).

Naime, država mora poduzeti korake kako bi zaštitila narušena staništa, bilo da im štetu čini čovjek svojim aktivnostima, ili su ugrožena zbog prirodnih događaja. To se odnosi i na aktivnosti koje su već postojale na tom području prije nego je uključeno u mrežu Natura 2000. Drugim riječima, moguća je zabrana ili izmjena trenutnih aktivnosti ako iste imaju negativan utjecaj na zaštićeno područje.

Sličan odgovor dobili smo od Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj kada smo im poslali upit oko kamenoloma u području pod mrežom Natura 2000.

“U skladu s člankom 6. stavkom 2. Direktive, Hrvatska mora poduzeti odgovarajuće korake kako bi se izbjeglo pogoršanje prirodnih staništa i staništa vrsta te znatno uznemiravanje vrsta za koje su ta područja određena. Ta je odredba snažno preventivnog karaktera i primjenjuje se i na planove i projekte koji su već bili odobreni u prošlosti (uključujući projekte odobrene prije nego što je članak 6. stavak 3. postao primjenjiv) te se naknadno pokazalo da bi mogli dovesti do pogoršanja ili poremećaja”, odgovorili su nam.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.