Razotkriveno

Fotografija izmučenog Juliana Assangea u zatvoru nije stvarna, stvorio ju je AI

Društvenim mrežama proširila se navodna zatvorska fotografija izmučenog osnivača WikiLeaksa. Međutim, radi se o kreaciji AI alata Midjourney.
Screenshot: Twitter

Društvenim mrežama širi se fotografija (1, 2) koja prikazuje izmučeno lice Juliana Assangea, utemeljitelja WikiLeaksa, organizacije koja je prikupila i javnosti dostupnim učinila niz povjerljivih dokumenata i informacija, poput dokumenata o ratu u Afganistanu, američkih diplomatskih depeša, informacija o procedurama postupanja u zatvoru Guantanamo…

Assange je zbog rada WikiLeaksa stekao široku popularnost, ali i moćne neprijatelje, odnosno optužbe za nedopušteno postupanje s materijalima koji su označeni različitim stupnjevima povjerljivosti. Sjedinjene Američke Države Assangeu žele suditi za špijunažu, a on se trenutno nalazi u zatvoru u Velikoj Britaniji, gdje traje pravna bitka kojom pritvorenik želi spriječiti izručenje u SAD.

Zbog svega navedenog, “zatvorska fotografija” Assangea privukla je veliki interes korisnika društvenih mreža. Između ostalih, na svom Facebook profilu objavio ju je i bivši saborski zastupnik Branimir Bunjac. Na istoj fotografiji rubni portal Epoha “gradio” je cijeli izvještaj o zdravstvenom stanju utemeljitelja WikiLeaksa, objavljujući pritom i reakcije na sliku izmučenog Assangeovog lica.

Međutim, ispostavilo se da je fotografija lažna, o čemu su već pisali brojni fact-checking portali diljem svijeta (AP, Misbar, Full Fact).

U pitanju je, naime, fotografija kreirana uz pomoć umjetne inteligencije, točnije AI alata Midjourney, a njezin autor krije se iza Twitter profila The Errant Friend. Fotografiju generiranu uz pomoć umjetne inteligencije autor je označio svojim žigom – “Photo property of E”.

Nakon što se fotografija viralno proširila digitalnim svijetom, novinari njemačkog Bilda kontaktirali su autora, koji im je rekao: “Fotografija je osmišljena kako bi izazvala empatiju i točno predstavila ono čemu javnost ne može svjedočiti. Smatrao sam da je važno Julianovoj nevolji dati ljudsko lice, lice na čijem brisanju je obavještajna zajednica radila prekovremeno.”

Novinar Bilda, autor teksta Timo Lokoschat, pak, primjećuje: “Ova fotografija pokazuje kakve su mogućnosti utjecanja na javno mnijenje i komuniciranja političkih poruka uz pomoć umjetne inteligencije.” Zaista, ovo je tek početak; umjetna inteligencija zasigurno će igrati veliku ulogu na polju informiranja, ali i dezinformiranja javnosti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.