Razotkriveno

Pogreška u bazi podataka Američke vojske dovela do ‘povećanja’ određenih dijagnoza u 2021.

Iz Ministarstva obrane SAD-a tvrde da su nagla povećanja broja slučajeva uzrokovana nedostatnim izvještavanjem u razdoblju od 2016. do 2020.
Foto: HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ds

“Novi podaci pokazuju: Broj slučajeva miokarditisa eksplodirao je u američkoj vojsci 2021. godine”, naslov je članka (arhivirano ovdje) s portala Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Autor teksta piše da “nova publikacija pokazuje da je broj slučajeva miokarditisa u vojsci porastao za 130,5 posto u 2021. u usporedbi s 2016.-2020. O tome izvještava engleski “ Epoch Times ”. Podatke je preuzeo zviždač i predstavio ih senatoru Ronu Johnsonu (R-Wis)”.

Screenshot/Facebook

Kako pokazuju podaci platforme CrowdTangle, objava je podijeljena na dvije Facebook stranice, a objava je prikupila 22 dijeljenja, 1 komentar i 62 ostale reakcije.

Ogroman porast broja slučajeva miokarditisa posljedica nedostatnog izvještavanja

Glasnogovornica Ministarstva obrane SAD-a za Reuters je kazala je da su kalkulacije o postotku slučajeva miokarditisa i drugih bolesti u američkoj vojsci nastale na temelju Baze epidemioloških podataka američke vojske (eng. Defense Medical Epidemiology Database) (DMED) netočne. Nagla povećanja broja slučajeva uzrokovana su nedostatnim izvještavanjem u razdoblju od 2016. do 2020. Glasnogovornica ističe da je zbog “oštećenja podataka” (eng. data corruption) platforma pokazala samo “djelić” stvarnih medicinskih dijagnoza registriranih u tom razdoblju.

Kako se navodi na stranicama vojnog zdravstvenog sustava, DMED je “internetski alat za daljinsko postavljanje upita o deidentificiranom aktivnom sastavnom osoblju i podacima o medicinskim događajima sadržanim u Sustavu obrambenog medicinskog nadzora (eng. Defense Medical Surveillance System) (DMSS).”

Platforma je dostupna “vojnom osoblju SAD-a, pružateljima zdravstvenih usluga, epidemiolozima, medicinskim istraživačima, službenicima za sigurnost, medicinsko operativnom i kliničkom osoblju te federalnim partnerima i civilnim suradnicima u vojnomedicinskim istraživanjima i operacijama.”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Međutim, čini se da su izračuni usporedba prosječnih godišnjih slučajeva različitih medicinskih stanja pronađenih na DMED-u u razdoblju od 2016. do 2020. s ukupnim brojem slučajeva zabilježenih od siječnja 2021. do studenog 2021. Lisa Lawrence, glasnogovornica Ministarstva obrane potvrdila je Reutersu da je povećanje za 2021. rezultat netočnih podataka za razdoblje od 2016. do 2020. godine

“Uspoređujući bazu podataka DMED s izvornim podacima sadržanim u DMSS-u, Odjel za nadzor oružanih snaga (AFHSD) Agencije za obrambenu zdravstvenu zaštitu otkrio je da ukupan broj medicinskih dijagnoza od 2016. do 2020. koji su bili dostupni u DMED-u predstavlja samo mali dio stvarnih medicinskih dijagnoza za te godine. Nasuprot tome, ukupan broj medicinskih dijagnoza za 2021. godinu bio je ažuran u DMED-u”, rekla je.

Usporedba između podataka dostupnih na platformi iz 2021. i 2016.-2020. “rezultirala je pojavom značajnog povećanja pojave svih medicinskih dijagnoza u 2021. zbog nedovoljno prijavljenih podataka za razdoblje 2016.-2020. AFHSD je privremeno isključio DMED kako bi identificirao i ispravio temeljni uzrok oštećenja podataka,” istaknula je Lawrence za Reuters u veljači 2022. godine.

Cjepiva protiv koronavirusa i miokarditis

“Upala srčanog mišića (miokarditis) ozbiljno je stanje koje može biti smrtonosno. Američke vlasti izvijestile su da sva četiri cjepiva protiv Covid-19 odobrena u Sjedinjenim Državama mogu uzrokovati miokarditis. U ožujku je dodano upozorenje za cjepivo Johnson & Johnson. Također se kaže da Covid-19 može uzrokovati miokarditis, iako neki stručnjaci kažu da su dokazi u tom pogledu slabiji”, navodi se dalje u tekstu.

Dosadašnji dokazi o miokarditisu povezanom s cijepljenjem protiv COVID-19 sugeriraju da je incidencija slučajeva sveukupno niska. Štoviše, kada se dogodi, prvenstveno kod mladih muškaraca, studije pokazuju da su slučajevi obično blagi i brzo se riješe, pokazuju podaci iz 2022. godine, o kojima je Reuters također pisao.

A što je zapravo miokarditis? Rijetka upala srčanog mišića, miokarda. Zapravo je rezultat imunološkog odgovora tijela na okidač, poput infekcije. Upala je najčešće uzrokovana infekcijama — uglavnom virusnim, uključujući viruse koji uzrokuju gripu, prehladu i Covid-19, bakterijama ili gljivicama — ali također može biti potaknuta određenim lijekovima, autoimunim bolestima ili okolišnim uvjetima. U rijetkim slučajevima komplikacije miokarditisa mogu uzrokovati nepravilan rad srca (aritmiju) ili zatajenje srca, objašnjava Američki nacionalni institut za srce, pluća i krv.

Slučajevi miokarditisa nakon cijepljenja mRNA cjepivima protiv Covida-19 prijavljeni su u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi miokarditis i perikarditis (upalu vanjske ovojnice srca) kao “ozbiljnu vrstu nuspojava nakon cijepljenja protiv Covida-19”. Većina slučajeva prijavljena je nakon primanja cjepiva Pfizer-BioNTech ili Moderna.

“Svaki zdravstveni problem koji se dogodi nakon cijepljenja smatra se štetnim događajem. Nuspojava može biti uzrokovana cjepivom ili može biti uzrokovana slučajnim događajem koji nije povezan s cjepivom,” navodi CDC.

Tko je u riziku od miokarditisa?

Miokarditis može pogoditi bilo koga u različitim dobnim skupinama, ali češće se javlja među mladim muškarcima, od puberteta do tridesetih godina, objašnjava Zaklada za miokarditis (eng. Myocarditis Foundation), američka neprofitna organizacija. U međuvremenu, slučajevi miokarditisa izazvanih autoimunim bolestima, poput lupusa, češći su u žena, navodi američki Nacionalni institut za srce, pluća i krv.

Dosad su slučajevi miokarditisa prijavljeni nakon cijepljenja protiv Covida-19 pratili isti trend u dobi i spolu. Europska i američka regulatorna tijela te Svjetska zdravstvena organizacija ističu da su dobrobiti mRNA cjepiva u sprječavanju Covida-19 i dalje nadmašuju rizike.

Zaključno, tvrdnja da je broj slučajeva miokarditisa u američkoj vojsci eksplodirao u 2021. godini je rezultat pogreške u sustavu točnije Bazi epidemioloških podataka američke vojske. Glasnogovornica Ministarstva obrane potvrdila je da je prijavljeno premalo medicinskih dijagnoza od 2016. do 2020. u sustavu DMED zbog pogreške u podacima, što je rezultiralo očiglednim značajnim povećanjem u usporedbi brojki s podacima iz 2021. godine. Stoga ocjenjujemo da objavi portala Epoha nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.