Razotkriveno

Ponuda Samsung mobitela za 2 eura je prevara. Traže vaše osobne podatke, a možda i novac

Iz tvrtke Samsung Hrvatska potvrdili su za Faktograf da je ponuda s Facebooka o mobitelima za 2 eura izmišljena.

Na Facebook profilu Hot Price objavljena je prevara u kojoj se putem ponude Samsung mobitela za samo 2 eura najvjerojatnije pokušavaju dobiti osobni podaci korisnika Facebooka, a možda pokušava i izvući novac.

“Telefon Samsung S22 samo za 2 eura. Da, nije šala, samo 2 eura.

Na skladištu Amazona dogodila se nesreća, zbog koje su oštećene transportne kutije s serijom telefona Samsung S22 i S22 Ultra. Iako su sami telefoni ostali neoštećeni, oštećena ambalaža smanjuje komercijalnu vrijednost proizvoda. Umjesto da prodaje po sniženoj cijeni, Amazon provodi promociju i raspodjeljuje ih među stanovnicima Hrvatske za samo 2 eura”, stoji u statusu na Facebook profilu Hot Price.

Status uz koji je objavljena i fotografija mobitela te navodni račun od 2 eura je od objave 12. srpnja prikupio 36 dijeljenja, 623 komentara i 623 ostale reakcije.

Samsung Hrvatska: “Objava nije istinita”

Iz tvrtke Samsung Hrvatska potvrdili su za Faktograf da se radi o lažnoj objavi.

“Radi se o neistinitim informacijama te ova objava nije istinita, stranica koja ju je objavila nije naš službeni partner, priča je izmišljena, a komentari na istoj objavi su napisani preko računa napravljenih isključivo za komentiranje ove objave”, odgovorili su nam iz tvrtke Samsung Hrvatska.

Nekoliko jasnih znakova ukazuje da se radi o prevari. Profil Hot Price kreiran je prije nešto više od mjesec dana, 8. lipnja, te se ne mogu naći nikakvi detalji o njegovim kreatorima, dok se među informacijama navodi samo da se radi o “diskontnoj trgovini”. Na profilu ne postoji nikakav kontakt ili bilo koja druga informacija o kreatorima.

“Da biste dobili Samsung S22 za 2 eura, posjetite web stranicu i ispunite obrazac”, navodi se u statusu.

Kada se klikne da se posjeti internetska stranica gdje možete aplicirati za Samsung mobitel za samo 2 eura, otvara se stranica s URL-om https://winwavehub.com/. Ni na toj stranici nema nikakvih podataka o prodavatelju mobitela, ali se otvara “kontakt forma” u kojoj se od korisnika traži upisivanje imena, prezimena, adrese, broja telefona i adrese e-pošte.

Također, na dnu stranice se navodi i da možete pokušati osvojiti Samsung Galaxy S22 sudjelovanjem u lutriji, dok će sretnog dobitnika kontaktirati putem e-maila. Problematična činjenica je i što se navodi da treba upisati podatke o kreditnoj kartici iz čega se može zaključiti da bi u daljnjem koraku korisnici mogli ostati i bez novca, a ne samo anonimnom priređivaču “lutrije” dati svoje osobne podatke.

Izmišljenim profilima pokušava se povećati dojam autentičnosti objave

Prevara na Facebook stranici Hot Price ide i dalje kroz komentare “zadovoljnih korisnika”. Oni u komentarima objavljuju čak i fotografije mobitela koje su, tobože, kupili za 2 eura. Pregledavanjem tih profila, može se vidjeti da su svi kreirani nedavno, da gotovo i nemaju pratitelja ili objava i da se o tim navodnim osobama ne mogu otkriti nikakvi podaci. Sve to navodi na zaključak da su i ti profili kreirani samo da bi “podebljali dojam” kako se radi o stvarnoj prodaji mobitela za 2 eura.

S obzirom da se u oglasu navodi da je do prodaje jeftinijih mobitela došlo zbog oštećenja pakiranja u skladištu Amazona, provjerili smo na Amazonovoj stranici ima li spomena o mobitelima Samsung S22 za 2 eura. Kada smo u Amazonovu tražilicu upisali “Samsung S22” dobili smo 149 rezultata s ponudom raznih mobitela, no nismo pronašli onaj za 2 eura iz oglasa.

Lažni nagradni natječaji česta pojava na Facebooku

Razne prevare vrlo su česte na Facebooku i na internetu općenito. O lažnim nagradnim igrama na Facebooku Faktograf je pisao više puta. Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.