Razotkriveno

Gradovi inicijative C40 nisu se obvezali zabraniti konzumaciju mesa i mlijeka

Nijedan od gradova iz inicijative nije donio odluku ili najavio zabranu mesa, mlijeka i privatnih automobila do 2030. godine.
Foto:Pixabay

“14 američkih gradova postavilo je ‘cilj’ da se pridržava zelenih ciljeva Svetskog ekonomskog foruma (WEF) zabranom posedovanja mesa, mlečnih proizvoda i privatnih automobila do 2030. godine”

Tom tvrdnjom počinje tekst 21. kolovoza objavljen na Epoha.com.hr, portalu koji učestalo objavljuje dezinformacije, naslovljen “Čak 14 gradova u SAD-u planira zabraniti meso, mliječne proizvode i automobile“.

U članku se izvještava o koaliciji pod nazivom „C40 Cities Climate Leadership Group“ (C40), globalnoj mreži koja okuplja stotinjak gradonačelnika vodećih svjetskih gradova ujedinjenih u borbi protiv klimatske krize.

“Kako bi ispunili ‘cilj’, C40 gradovi su se obvezali da će njihovi stanovnici poštovati sljedeći popis obveznih pravila: 0 kg [potrošnja] mesa,  0 kg [potrošnja] mlečnih proizvoda, 3 nova odevna predmeta po osobi godišnje, 0 privatnih vozila u vlasništvu, 1 povratni let na kratkim razdaljinama (manje od 1500 km) svake 3 godine po osobi”, piše u tekstu.

Navedeni je tekst objavljen i na Facebook stranici portala, a gotovo identičnu verziju na engleskom jeziku našli smo na stranici Slaynews.com (arhivirano ovdje) koja učestalo objavljuje lažne vijesti i promovira teorije zavjere.

Isto tako, dva dana nakon objave ovog teksta, na portalu je 23. kolovoza izašao još jedan naslova “Više od 1000 gradova diljem svijeta želi zabraniti meso, mlijeko i osobne automobile do 2030” (arhivirano ovdje) u kojem se uglavnom ponavljaju tvrdnje iz prvog članka, i koji je također objavljen na Facebooku portala Epoha.

Po izvještavanju portala Epoha može se zaključiti kako su se američki gradovi uključeni u inicijativu obvezali do 2030. godine stanovnicima zabraniti konzumaciju mesa, mlijeka i korištenje privatnog automobila. Međutim, to nije točno.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Organizacija C40 Cities Climate Leadership Group

Organizacija C40 Cities Climate Leadership Group osnovana je 2005. godine kada je tadašnji gradonačelnik Londona Ken Livingstone okupio predstavnike iz 18 gradova kako bi sklopili sporazum o zajedničkom smanjenju zagađenja stakleničkim plinovima.

S godinama je inicijativa narasla te danas okuplja 96 gradova, a popis uključenih gradova može se provjeriti na web stranici organizacije. No, Epoha u naslovu drugog teksta navodi da organizacija okuplja više od 1000 gradova. Autori kao dokaz za tvrdnju o 1000 gradova navode stranicu koja vodi na inicijativu naziva Cities Race to zero koju je pokrenuo upravo C40. Točno je, kako se može vidjeti na stranici inicijative, da se kampanji Cities Race to zero priključilo više od 1000 gradova/lokalnih vlasti. Međutim, svi ti gradovi nisu ujedno i članovi organizacije  C40 Cities Climate Leadership Group. Inače, cilj navedene globalne kampanje jest stvaranje šire mreže koja bi zagovarala smanjenje emisija stakleničkih plinova te održiv razvoj.

C40 podržava gradonačelnike da povise svoje klimatske ambicije te potiču inovacije, donesu klimatske mjere, razmjenjuju dobru prakse te zagovaraju financiranje ulaganja u zelena radna mjesta i projekte koji poboljšavaju otpornost gradova na klimatske promjene.

Niti jedan od gradova nije najavio zabranu mesa do 2030. godine

Međutim, njihove preporuke nemaju nikakvu zakonsku težinu, stoga je tvrdnja Epohe da gradovi planiraju zabraniti meso do 2030. neosnovana. Nijedan od gradova iz inicijative dosad nije donio takvu odluku ili najavio zabranu mesa, mlijeka i privatnih automobila.

Ovakve tvrdnje počele su se intenzivno širiti internetom unazad mjesec dana, a potaknuo ih je američki konzervativni komentator s društvenih mreža Glenn Beck koji je krajem lipnja na svome Facebook profilu objavio video u kojem tvrdi da bi prijedlog koji podržava Svjetski ekonomski forum (WEF) ograničio meso i mliječne proizvode u pametnim gradovima do 2030.

Kako je o tim dezinformacijama već pisao AFP, Beck se pritom pozvao na izvješće iz 2019. godine naziva “Budućnost urbane potrošnje u svijetu od 1.5 C“, dokument koji je nastao kao rezultat suradnje između C40, Sveučilišta u Leedsu te tvrtke Arup.

U njemu se navode neke od mogućnosti smanjenja emisija u šest ključnih kategorija potrošnje – hrana, građevine i infrastruktura, privatna vozila, zrakoplovstvo, odjeća i tekstil te elektronika i kućanski aparata. Također se ističe potreba za promjenom proizvodnih obrazaca, ali i navika samih potrošača.

Dokument uključuje i “progresivne” i “ambiciozne” ciljeve za 2030. Točno je da je kao “ambiciozan cilj” do 2030. godine navedena potrošnja od 0 kg mesa godišnje. Kao progresivan cilj je navedena količina od 16 kg. “Ovo izvješće ne zagovara sveobuhvatno usvajanje ambicioznijih ciljeva u C40 gradovima; oni su tu kako bi pružili skup referentnih točaka o kojima gradovi i drugi akteri mogu razmišljati kada razmatraju različite alternative za smanjenje emisija i dugoročne urbane vizije”, stoji u dokumentu.

“Nijedan C40 gradonačelnik nije pristao prisiliti ljude da eliminiraju konzumaciju mesa”

Na netočne interpretacije ovog dokumenta osvrnuo se i glasnogovornik inicijative  C40. Za portal Lead Stories poručio je da je izvješće analiza emisija temeljenih na potrošnji u gradovima, a ne plan koji gradovi trebaju usvojiti ili pravno obvezujući ugovor.

“Na pojedincima je da sami odaberu način života, uključujući vrstu hrane koju će jesti i koju vrstu odjeće preferiraju. Nijedan C40 gradonačelnik nije pristao prisiliti ljude da eliminiraju konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda ili na drugi način ozbiljno ograničiti konzumaciju tih proizvoda”, rekao je.

Isto tako, inicijativa je na svojoj stranici u ožujku 2023. godine objavila tekst u kojem jasno navode da se radi o “analizi, a ne o planu”. “Kako bi uspješno prešli na gospodarstvo s nižim udjelom ugljika, gradovi moraju uravnotežiti svoje ambicije s onim što je financijski, tehnološki i kulturno izvedivo. Niti jedan grad ili nacija neće slijediti potpuno isti put smanjenja emisija”, stoji na stranici.

Navode i da je analiza “pozivnica, a ne recept”. “Istražili smo faktore koji utječu na izbor potrošača i kako gradovi i poslovni sektor mogu pomoći u smanjenju emisija povezanih s proizvodima i uslugama koje koristimo. Zaključili smo da su gradonačelnici na poziciji da mogu povezati poslovni sektor, civilno društvo, nacionalne vlade i potrošače da traže promjene u modelima urbane konzumacije koje smanjuju emisije i poboljšavaju život”, navodi se na stranicama C40.

Konkretno, u tekstu u kojem se objašnjava kako smanjiti emisije vezano uz konzumaciju hrane jasno se navodi da se to može postići samo zajedničkom akcijom svih dionika – vlada, poslovnog sektora, gradova, civilnog društva i građana. “Dok gradske vlasti ne mogu direktno promijeniti konzumaciju hrane građana, oni imaju važnu ulogu u utjecaju na dostupnost i priuštivost hrane i poticati promjenu u radu s dobavljačima, regulatorima, tvrtkama za zbrinjavanje otpada i drugima”, stoji u tom tekstu.

Iz toga teksta je jasno da se gradonačelnici nisu obvezali uvesti regulativu kojom će zabraniti konzumaciju mesa jer oni to ni ne mogu učiniti.

New York nastoji smanjiti konzumaciju mesa u javnim ustanovama

No unatoč tome, autor s Epohe.com.hr tvrdi da gradovi planiraju zabranu mesa. Tako nešto značilo bi da se nigdje ne bi smjelo posluživati meso, što se po njemu, već počelo događati.

“Inzistiranje na ‘provjeri činjenica’ da su klimatski ciljevi gradova C40 na neki način neiskreni još je neuvjerljivije, s obzirom na to da trenutno gledamo kako se počinju odvijati. Ove godine, u skladu s ciljevima C40 gradova do 2030. godine, gradonačelnik New Yorka Eric Adams najavio je da će grad ograničiti količinu mesa i mliječnih proizvoda u gradskim institucijama, poput škola i zatvora”, piše u tekstu Epohe.

Točno je da gradske vlasti New Yorka nastoje smanjiti konzumaciju mesa u javnim ustanovama.

Međutim, to se nije počelo događati tek ove godine – slični se programi (“bezmesni” dani) u njujorškim školama provode još od 2019. godine, a započeo ih je tadašnji gradonačelnik Bill de Blasio. Nakon što je prošle godine aktualni gradonačelnik Adams pokrenuo program u sklopu  kojeg se petkom  u školama i bolnicama poslužuju biljna jela, ove godine je najavio i smanjenje emisija stakleničkih plinova iz područja proizvodnje i potrošnje hrane (20 posto ukupnih emisija New Yorka) i u gradskim agencijama (1, 2).

To, međutim, i dalje nije zabrana mesa za sve stanovnike, kao što se sugerira na portalu Epoha. Osim s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova, ovakvi se programi provode i u svrhu poboljšanja prehrambenih navika školske djece, a provodi ih sve više  lokalnih vlasti u SAD-.

Posjedovanje stvari

“Kao što je WEF jasno stavio do znanja u promotivnom videu iz 2016., do 2030. “Nećete posjedovati ništa i bit ćete sretni”, piše u tekstu Epohe.

Autor s Epohe maliciozno interpretira video WEF-a na društvenim mrežama iz 2016. koji navodi osam predviđanja o svijetu 2030. Jedno od njih je i  uključujući: “Nećeš posjedovati ništa. I bit ćeš sretan. Ono što želite iznajmit ćete i to će vam biti dostavljeno dronom.”

Navedena predviđanja pisali su stručnjaci, suradnici WEF-ove blog platforme, a nisu službeni stavovi ili ciljevi Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). O samim tekstova objavljenih na tom blogu i stavovima iznesenima u njima ogradio se i sam WEF jer je navedeno da su “stavovi izneseni u članku autorovi, a ne Svjetskog ekonomskog foruma”.

Konkretno predviđanje oko neposjedovanja stvari jest ono iz teksta danske političarke Ide Aukren (arhivirano ovdje). U navedenom tekstu ona piše o tome kako bi tehnologija mogla imati sve veću ulogu u ljudskim životima, kako bi čiste energije moglo biti u izobilju te kako bi AI i roboti mogli preuzeti veliki dio poslova na sebe. Ona također navodi kako je moguće da društvo bude podijeljeno na dva dijela, one koji žive u gradovima, i one izvan gradova, koji žive lošijim standardom.

Zbog svakojakih interpretacije njenog teksta, Aukren je naknadno izjavila kako predviđanje nije “utopija ili san o budućnosti”, već “scenarij koji pokazuje kamo bismo mogli ići – na bolje i na gore.” Pojasnila je da je članak imao za cilj započinjanje rasprave o nekim prednostima i nedostacima trenutnog tehnološkog razvoja (1, 2). Reuters je u svom fact-checku interpretacija tog članka napisao da Svjetski ekonomski forum nema službeni cilj da do 2030. godine “ljudi ne posjeduju ništa i budu sretni”.

Dezinformacije

Portal Epoha.com.hr i ranije je širio dezinformacije na sličnu temu. Početkom ove godine autori tog medija tvrdili su da gradske vlasti Edinbourgha izbacuju meso iz školske prehrane što je, kao što smo već pisali, netočno.

Zaključno, dva teksta na Epohi.com.hr su djelomično netočna jer se navodi da su se gradonačelnici C40 gradova obvezali da će u svojim gradovima zabraniti konzumaciju mesa, mlijeka i privatnih vozila. To je netočna interpretacija analize te organizacije iz 2019. godine u kojoj je jasno navedeno da su gradske vlasti samo jedan od dionika koji mogu utjecati na promjene u obrascima potrošnje u urbanim sredinama. Također, ciljevi navedeni u toj analizi nisu pravno obvezujući za gradove okupljene u toj inicijativi.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.