Razotkriveno

Let iz Novog Zelanda do Argentine preko SAD-a ne dokazuje da je Zemlja ravna ploča

Direktne letove između Novog Zelanda i Argentine aviokompanija New Zealand Air ukinula je u travnju 2020. godine.
Ilustracija: Pixabay

Na Facebook profilu privatnog korisnika objavljen je video s Tik Toka (arhivirano ovdje) u kojem se pretragom letova od Novog Zelanda do Argentine i pretragom na globusu želi dokazati da je Zemlja ravna ploča. Uz video stoji i sljedeći opis:

“Let iz Novog Zelanda za Argentinu, pravac na globusu i na ravnoj zemlji. Pravac leta odgovara karti ravne zemlje a nikako globusu. Ovo može svatko i sam provjeriti ali imaju još puno nepobitnih dokaza . Samo kažem.

P.S. Vidim da sam bacio kost između “vjernika” i “nevjernika”. Samo ne razumijem zašto toliko vrijeđanja a mnogi se bore i rukama i nogama za globus. Ravna ili globus , ovdje se to neće riješiti”

Screenshot/Facebook

Video je objavljen 26. kolovoza, a prikupio je više od 1600 dijeljenja, 735 komentara i 2700 ostalih reakcija.

Teoriju o ravnoj Zemlji raskrinkali brojni znanstvenici

Teorija o ravnoj Zemlji jedna je od učestalijih kod teoretičara zavjere, a Faktograf je o njoj pisao više puta. Teoriju su raskrinkali brojni znanstvenici. Prije svega, postoje fotografski dokazi koji dokazuju da Zemlja nije ravna ploča.

Prva fotografija Zemlje snimljene iz svemira nastala je u listopadu 1946. godine kada su američki znanstvenici iz Novog Meksika lansirali raketu V-2 koja je sa sobom nosila 35 milimetarsku kameru. Kamera se prilikom slijetanja razbila, no zato je film ostao sačuvan te otkrio prvu fotografiju Zemlje snimljenu na udaljenosti od 105 kilometara od Zemljine površine. Na fotografiji se jasno vidi da je planet zakrivljen.

Enciklopedija Britannica navodi i ostale činjenice koje dokazuju da je Zemlja okrugla. Na primjer, za vrijeme pomrčine Mjeseca, sjena Zemlje na Mjesecu je zakrivljena. Da je Zemlja ravna, ne bi postojao horizont iza kojeg bi Sunce “nestalo” pri zalasku. Uvjerljiv dokaz je i postojanje vremenskih zona.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ravnozemljaši, međutim, ne odustaju od toga da pokušaju dokazati da je Zemlja ravna ploča. Jedan od pokušaja je i ova objava, točnije video s Tik Toka, originalno objavljen 18. rujna 2021. koji kao dokaz da je Zemlja ravna ističe da je na “mapi ravne Zemlje” vidljivo da je putanja od Novog Zelanda do Argentine zapravo ravna crta, a da Google na pretrazi letova ne nudi direktan let između ta dva grada već one s presjedanjem u SAD-u.

Pad potražnje za letovima

Međutim, razlog zbog kojeg zrakoplovi nisu letjeli izravno s Novog Zelanda u Argentinu je vrlo jednostavan i nema nikakve veze s teorijom o ravnoj Zemlji. Naime, kao što se navodi u tekstu New Zealand Heralda od 23. travnja 2020., aviokompanija New Zealand Air ukinula je direktni let iz novozelandskog grada Aucklanda za argentinski Buenos Aires zbog pada prometa tijekom pandemije Covida-19, ali i kako se ističe zbog drastičnog pada vrijednosti argentinske valute pezosa još 2018. godine što je smanjilo potražnju za letovima na toj liniji.

Stoga, u doba objave videa na Tik Toku, u rujnu 2021. nije postojao direktni let između Aucklanda i Buenos Airesa kao što je postojao prije travnja 2020. Valja spomenuti i da s Novog Zelanda i dalje možete putovati direktnom linijom do Južne Amerike.

Na stranici Flightsfrom.com vidljivo je da zračna luka u Aucklandu ima 60 direktnih linija, a od toga jednu s Južnom Amerikom, točnije s glavnim gradom Čilea – Santiago de Chileom. Let na toj relaciji traje 11 sati, a zrakoplov na toj ruti prijeđe udaljenost od 9704 kilometra.

Screenshot/Flightsfrom.com

U nastavku je i mapa svih letova iz zračne luke u Aucklandu. Najduži let iz Aucklanda je, primjerice, onaj za Dubai koji traje 17 sati i 25 minuta, a zrakoplov na tom letu prijeđe udaljenost od 14277 kilometara.

Screenshot/Flightsfrom.com

Zaključno, video u kojem se navodi da ne postoje direktni letovi između Argentine i Novog Zelanda ne dokazuje teoriju o ravnoj Zemlji. Tu teoriju je nemoguće dokazati jer postoje nebrojeni dokazi da je Zemlja okrugla.

Također, aviokompanija New Zealand Air ukinula je direktni let iz Aucklanda za Buenos Aires zbog pada prometa tijekom pandemije Covida-19 te zbog drastičnog pada vrijednosti argentinske valute pezosa još 2018. godine što je smanjilo potražnju za letovima na toj liniji. Stoga, u doba objave videa na Tik Toku, u rujnu 2021., nije postojao direktni let između Aucklanda i Buenos Airesa kao što je postojao prije travnja 2020. Vrijedi spomenuti da s Novog Zelanda postoji direktan let za Južnu Ameriku i to onaj za glavni grad Čilea.

NAPOMENA: 12. rujna ispravili smo pogrešku iz članka da je Auckland glavni grad Novog Zelanda. Glavni grad Novog Zelanda je Wellington.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.