Razotkriveno

Ne, snimka blatne bujice nije nastala 10. rujna u engleskom Gatesheadu

Snimka za koju se tvrdi da je snimljena u Engleskoj nastala je 3. srpnja 2021. godine u obalnom japanskom gradiću Atamiju.
Screenshot: YouTube

Korisnici društvenih mreža dijele video što prikazuje blatnu bujicu koja ruši sve pred sobom.

U videu možemo vidjeti kako bujica blata ruši kuće kao da su od papira, odnosno kako lavina blata prolazi tik uz jednu crvenu zgradu koja uspijeva odoljeti naletu lavine i ostaje stajati uspravno. U opisu stoji da je riječ o videu snimljenom 11. rujna ove godine u Engleskoj (arhivirano ovdje, ovdje, ovdje i ovdje).

“Udarni val uzrokuje velike poplave zbog ekstremnih padalina u Gatesheadu, Engleska, jučer, 10. rujna 2023. godine”, navodi korisnica s čijeg profila je snimka dijeljena dalje.

Međutim, opis koji prati zastrašujući video nije točan; predmetna snimka nije nastala 10. rujna ove godine u Engleskoj.

Snimljena je prije dvije godine u Japanu, za vrijeme velike nepogode koja je pogodila obalni japanski gradić Atami, smješten u istočnom dijelu prefekture Shizuoka (arhivirano ovdje i ovdje).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Video koji prikazuje blatnu bujicu objavljivan je još prije dvije godine (arhivirano ovdje), odmah nakon zastrašujuće nesreće koju su uzrokovale obilne kiše.

Nesreća je Atami pogodila 3. srpnja 2021. godine. U bujici blata poginulo je 27 osoba, a tri su osobe ozlijeđene (ovdje i ovdje). Uzrok blatne bujice, rekosmo, bila je enormna količina kiše koja je pala na područje Atamija, čak 310 milimetara kiše po metru kvadratnom u razdoblju od 48 sati.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.