Ocjena točnosti

Vlasnik Drave International tvrdi da nema veze s politikom. To nije točno

Zvonko Bede, u čijem je pogonu izgorjela ogromna količina plastike, novinare je uvjeravao da je on "apolitičan totalno".
Foto: HINA/ Igor VUČKOVIĆ/ ml

Zvonko Bede, direktor i suvlasnik Drave International, osječkog pogona za prikupljanje i obradu plastičnog otpada u kojem je prošlog tjedna izbio veliki požar, tvrdi da nema nikakve veze s politikom. Međutim, u hrvatskim medijskim arhivama mogu se pronaći brojni podaci koji ukazuju da to nije točno.

Bede je u petak izašao pred novinare u Osijeku te je upitan da komentira glasine kako se našao u centru HDZ-ovog unutarstranačkog sukoba. Naime, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je protiv Bedea zbog požara podnio kaznenu prijavu, smatra se predvodnikom tzv. desne frakcije HDZ-a, suprotstavljene Andreju Plenkoviću i aktualnom stranačkom vodstvu. Evo što je Bede odgovorio na pitanje lomi li se sukob unutar HDZ-a preko njegovih leđa:

“Pa bože sačuvaj, pa kakav sukob u HDZ-u? Pa nemam ja veze s nikim, ljudi. Pa to su sve gluposti, to su sve naklapanja koja se sad događaju. Ja nemam veze nikakve, ja sam politički apolitičan totalno. Ja se ne petljam u nikakve politike.”

Upitan je i poznaje li Vladimira Šeksa, koji je 2010. lobirao da Drava International dobije kredit od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR). Evo što je odgovorio na pitanje poznaje li Šeksa:

“Nemojte gluposti pitati. Pa ja nisam Šeksa vidio pet godina. Poznajem ga površno.”

Na koncu, Bede je upitan i ima li veze sa SDSS-om, strankom koja je dio vladajuće koalicije okupljene oko Plenkovićevog HDZ-a. Evo što je rekao:

“Bože sačuvaj. Ja nemam nikakve veze s politikom.”

Satelitske snimke otkrivaju kako je Drava International protuzakonito gomilala plastiku

Izravne veze s politikom

Nedugo nakon što je Bede javno kazao da nema nikakve veze s politikom, na privatnim profilima na Facebooku i X-u (bivšem Twitteru) objavljene su fotografije njegovog sastanka s Milom Horvatom, SDSS-ovim državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Fotografije su navodno nastale dan nakon požara.

Nazvali smo kabinet državnog tajnika Horvata u Ministarstvu gospodarstva kako bi ga upitali jesu li fotografije autentične i kada su nastale, ali nismo ga uspjeli dobiti na telefon. Na upit poslan emailom do objave ovog članka nismo dobili odgovor.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Osječki politički analitičar Jaroslav Pecnik je Bedeove tvrdnje o povezanosti s politikom komentirao za N1. Kazao je kako vjeruje da vlasnik Drave International ima veze i s lokalnom i s nacionalnom politikom te naglasio: “U Osijeku se od 1998. nije ništa moglo napraviti bez dvoje ljudi – Branimira Glavaša i Vladimira Šeksa”.

Šeks je, kao što je već rečeno, lobirao da Bedeova firma dobije kredit HBOR-a, a postoji i veza prema Glavašu. Prema navodima osječkog novinara Gorana Flaudera, upravo je Bede preporučio Glavašu da se posao mirne reintegracije Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema nakon Domovinskog rata povjeri Bedeovom kumu Ivici Vrkiću, još jednom osječkom političkom patrijarhu. Vrkić je bio gradonačelnik Osijeka od 2013. do 2021. godine, čemu je prethodila duga politička karijera: bio je sudionik Hrvatskog proljeća, osnivač Hrvatske narodne stranke (HNS) i saborski zastupnik, a 1998. godine, po završetku njegovog angažmana u procesu mirne reintegracije, postavljen je za glavnog ravnatelja HRT-a. O povezanosti kumstvom između Bedea i Vrkića pisao je i Glas Slavonije.

Kako se Bede našao usred sukoba Crkve i HDZ-a

Politička eksponiranost Drave International dodatno se povećava ako promotrimo i poduzetničke biografije Bedeovih nekadašnjih poslovnih partnera; Zoran Gobac i Višeslav Vukojević bili su suvlasnici Drave International do 2017. godine. Zbog tog se partnerstva Zvonko Bede, navodi se u serijalu članaka koje je 2012. godine objavio Index, prometnuo u važnog aktera afere koja je posvađala vrh HDZ-a s dijelom Katoličke crkve (1, 2, 3).

Varaždinska biskupija je, naime, 2007. godine uložila 18 milijuna kuna u tvrtku BBS d.o.o. koja je pretendirala da konkurira Dravi Internationalu na tržištu oporabe plastičnog otpada. Međutim, BBS je uskoro zapao u financijske probleme, a poslovanje im je dotukla kaznena prijava protiv vlasnice firme Barbare Bešenić (inače bivše saborske zastupnice HDZ-a koja je 2021. nepravomoćno osuđena na tri i pol godine zatvora).

“U dijelu crkvenog vodstva otvoreno sumnjaju da je policija pomogla da se tvrtka Drava International riješi jedine konkurencije u Hrvatskoj i postane monopolist na tržištu ambalažnog otpada. Kao dokaz navode činjenicu da je krunski svjedok protiv Barbare Bešenić nitko drugi nego predsjednik uprave konkurentske tvrtke Drave International, Zvonko Bede”, pisao je Index, pozivajući se na izvor blizak kardinalu Josipu Bozaniću.

U istom članku navodi se kako dio crkvenog vodstva vjeruje da je BBS pod istragom završio zbog angažmana Milijana Brkića, u to vrijeme zamjenika ravnatelja policije koji će kasnije u HDZ-u napredovati do pozicije glavnog tajnika, a zatim i zamjenika predsjednika stranke. Nakon što se povukao iz aktivnog bavljenja politikom, Brkić se zaposlio u konzultantskoj firmi u vlasništvu Višeslava Vukojevića.

“Javna je tajna da je Brkić u prošlom mandatu upravljao najvećim dijelom policijskih istraga, kao i to da je on osobni prijatelj Višeslava Vukojevića i Zorana Gobca čija je tvrtka Drava International d.o.o. iz Osijeka profitirala propašću BBS-a”, pisao je autor Gordan Malić 2012. godine.

Posredne veze s politikom

Višeslav Vukojević, inače sin bivšeg ustavnog suca i utjecajnog člana HDZ-a Vice Vukojevića, i njegov poslovni partner Zoran Gobac, široj javnosti najpoznatiji po svom angažmanu u Hrvatskom rukometnom savezu i Rukometnom klubu Prvo plinarsko društvo Zagreb, rijetko javno govore o svojim poslovnim pothvatima.

Ipak, 2011. godine je Gobac dao intervju za Nacional u kojem je govorio i o svojim političkim  vezama. HDZ je u tom intervjuu Gobac nazvao “svojom strankom”, ali istaknuo je i da ima prijateljske odnose s brojnim članovima drugih političkih stranaka. Poimenice je naveo bivšeg SDP-ovce Ivicu Račana, Željka Jovanovića i Antu Kotromanovića (koji je s Gobcem i Vukojevićem bio i suvlasnik tvrtke za razminiravanje Enigma), HNS-ovca Dragana Kovačevića te HSP-ovca Antu Đapića. Nije spomenuo Branimira Glavaša, kojeg je s Vukojevićem posjećivao u zatvoru u Mostaru kako bi pokušali dogovoriti predizbornu koaliciju HDZ-a i Glavaševog HDSSB-a.

Ime Zorana Gobca spominjalo se i u jednom od sudskih procesa vođenih protiv Ive Sanadera. Tadašnji rizničar HDZ-a Mladen Barišić na sudu je posvjedočio da je Gobac donio glasnogovorniku stranke Ratku Mačeku dva milijuna eura u gotovini, namijenjenih HDZ-ovom “crnom fondu”. U sudskim se procesima, naime, razotkrilo da je HDZ u vrijeme Ive Sanadera iz državnih firmi izvlačio novac kojim je prikriveno financirao izborne kampanje i ostale stranačke potrebe. HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević je u iskazu pred istražiteljima Uskoka potvrdila da joj je Barišić predao taj novac u svom uredu u Carini, gdje ga je HDZ postavio za ravnatelja.

Iz svega navedenog sasvim je jasno kako nije točno da Zvonko Bede nema nikakve veze s politikom. Kroz godine je u poslovnoj karijeri imao izravne i posredne doticaje s različitim političarima i političkim strankama. Nije poznato jesu li te političke veze doprinijele poslovnom uspjehu Drave International, ni u kojoj mjeri. Drava International u 2021. i 2022. godini ukupno je uprihodovala skoro sto milijuna eura, uz 11 milijuna eura neto dobiti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.