Ocjena točnosti

Anušić kaže da se upozoravalo na plastiku u Dravi International, ali prije požara o tome nije govorio

Župan Ivan Anušić rekao je da se godinama upozoravalo na problem gomilanja plastike u Dravi International.
Izvor: RTL

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić nakon požara velike količine plastike u pogonu firme Drava International u Osijeku kazao je da se radi o problemu na koji se upozoravalo godinama. Iz njegovih riječi moglo bi se zaključiti kako je i župan sam upozoravao na ilegalno gomilanje plastičnog otpada u pogonu Drave International, ali to se nije dogodilo.

“Dvadeset godina se ovdje događaju stvari koje nisu nikome jasne. Upozoravalo se na sve moguće načine, od privatnih osoba do institucija. Slali su upite i tražili kako je moguće da se ovdje bez ikakve kontrole skladišti, deponira i baca”, kazao je na dan izbijanja kataklizmičkog požara plastike u Dravi International osječko-baranjski župan Ivan Anušić na RTL-u.

Međutim, pregledom medijskih arhiva, kao i pretragom stranica županije nismo pronašli ni jedan spomen te tvrtke u kontekstu bilo kakvih upozorenja vezanih za njihovo poslovanje. Nazvali smo stoga župana Anušića kako bismo provjerili tko je točno upozoravao na problem i je li županija išta napravila kako bi se isti sanirao.

Radi se, naime, o županiji čiji je Upravni odjel za zaštitu okoliša i odobrio dozvolu za gospodarenje otpadom Dravi International.

Anušić: Mi nismo mogli ni ući u krug tvornice

U nastavku donosimo transkript telefonskog razgovora s osječko-baranjskim županom, koji nam je priznao kako nije osobno upozoravao na problem gomilanja plastičnog otpada u pogonu Drave International.

Postoji li ikakav pisani trag upozorenjima na koja se pozivate?

“Osječko-baranjska županija je u skladu sa svojim ovlastima i u upravnom postupku obnovila dozvolu za rad ove tvrtke 2022. godine i to za gospodarenje otpadom na 20.000 tona. Dozvola se izdaje na temelju dokumentacije o registraciji tvrtke, legalnosti objekta, elaborata tvrtke i financijskog jamstva i tu staje nadležnost Županije. Nakon izdane dozvole koju smo poslali Ministarstvu i Državnom inspektoratu, završava nadležnost Županije. Praćenje daljnjeg rada tvrtke je u nadležnosti Državnog inspektorata kojemu su, prema informacijama koje imam, brojne osobe podnosile prijave. Postoji i niz tekstova u novinama i na portalima, koji su ukazivali da se tamo događaju loše stvari. Službe su izašle na teren i rekle da je sve u redu. Mi kao županija ne možemo propitkivati odluke službi zaduženih za praćenje rada tvrtke.”

Ali vi osobno niste upozoravali?

“Rekao sam i do sada da osobno nisam pisao prijave, očekujući da će sustav kroz svoje redovite kontrole utvrditi nepravilnosti ako ih ima, kao i na temelju prijava građana. Prema informacijama kojima raspolažem, USKOK je zatražio od DORH-a prije dvije ili tri godine provođenje kriminalističke obrade, što u konačnici nije učinjeno. Mislim da s obzirom na ograničenost moje nadležnosti kao župana, a time i Osječko-baranjske županije ovo nisu pitanja koja trebaju biti upućena meni.”

No vaša Uprava za okoliš je Dravi International izdala dozvolu za gospodarenje otpadom prošle godine.

“Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša izdao je, odnosno obnovio dozvolu za rad tvrtke, kako sam već rekao 2022. godine, a prvu dozvolu za rad izdao je tadašnji Ured državne uprave još 2006. godine. Dozvola je izdana na temelju elaborata i drugih traženih dokumenata, a izdaje ju referent u našem upravnom odjelu u upravnom postupku. Ono što je važno naglasiti je da je dozvola izdana za gospodarenje otpadom na količinu koja se nakon izbijanja požara čini daleko manjom od stvarne slike koju smo imali priliku vidjeti za vrijeme i nakon požara. Ponavljam, da je nakon izdavanja dozvole daljnje poslovanje tvrtke u nadležnosti inspekcija.”

Iz svemira se vidjelo da je i tada plastika curila van gabarita određenih za skladištenje i prihvat. Hoće li itko unutar županije odgovarati za izdavanje dozvole za kapacitete koji su u tom trenutku već bili probijeni?

“Odgovarat će svi koji su odgovorni za ovo, ja se iskreno nadam. Ja ne provodim istrage. Ja nisam tužitelj, sudac, istražitelj, vještak. OBŽ temeljem dostavljenih dokumenata ide u upravni postupak i donosi rješenje koje ja nisam ni potpisivao. Dali smo suglasnost da može maksimalno 20 tisuća tona imati u procesu obrade na cijelom području. Kada je započeo požar i kada smo kao stožer civilne zaštite s vatrogascima krenuli tamo, jel’ vi vjerujete da je čovjek zabranio civilnom stožeru, meni, zamjenicima mojima i načelnicima da uđemo u krug tvornice? To je takva razina sigurnosti tamo, jer se zna što se radi. Niti je itko mogao prilaziti ili ići tamo vršiti pregled. To je posao inspektorata, on izlazi na teren i utvrđuje je li sve na terenu sukladno rješenju. Ako nije, poništava se rješenje i tereti se vlasnik. Ja kao župan, tj. moja županija, izdaje radne dozvole za sve kafiće i firme, izdajem građevinske dozvole. Ali kada ih izdamo, mi ne idemo u taj stan vidjeti događaju li se tamo nezakonite radnje bilo koje vrste, da li kafić radi prekovremeno. Kontrolu procesa rada i funkcioniranja provjerava nadležno ministarstvo kroz Državni inspektorat. Oni imaju svoje inspektore, koji izlaze na teren i koji posljednjih sedam godina utvrđuju da je sve tamo u redu.”

Gospodin Damir Đurđević koji potpisuje Elaborat gospodarenja otpadom Drava International d.o.o temeljem kojega je izdana dozvola o gospodarenju otpadom kaže da je bio unutra 2022. i da je sve bilo u redu.

“Svaka mu čast. Postavite njemu ta pitanja.”

Postavila sam i kazao mi je da se u godinu dana to može nagomilati.

“Objasnio sam vam kako funkcionira izdavanje dozvole. To je rješenje u kojem piše da može imati 20 tisuća tona otpada. On je tamo prema procjenama imao oko 400 tisuća tona. I mi kad izdamo rješenje za rad tvrtke, ono ide u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te se daje na proces kontrole inspektoratu. Inspektorat je trebao utvrditi da tamo nema 20 tisuća tona ili da ima sto ili da nema ništa. Mi nemamo službu, ne izlazimo na teren, mi ne možemo ući u krug tvornice i reći – sad ti meni to pokaži. Ne daju nam da uđemo unutra, to mogu inspektori. Oni su dolazili i šta su oni s njima radili, ja ne znam.”

Kako vi tumačite to što su svi u sustavu zakazali? Od MUP-a koji je nadležan za protupožarnu zaštitu, do Fonda za zaštitu okoliša, Ministarstva. Kako su svi mogli zažmiriti?

“Ja ne tumačim ništa, jer nisam tu da tumačim… Ne znam. To je pitanje koje trebate postaviti onima koji su trebali raditi kontrole, temeljem anonimnih prijava i kroz sustav, a službe nisu reagirale. Rekao sam vam svoje ovlasti i u tome ništa sporno nema. Nisam bio involviran, nisam odgovoran, nisam dio službi koje su mogle vršiti kontrolu.”

Znate li postoje li ikakve nadzorne snimke?

“Nisam upoznat s tim je li postrojenje pod video nadzorom. Ako je, onda bi se vjerojatno moglo vidjeti tko je podmetnuo požar. Sam Bede je rekao da je požar podmetnut. Više su puta gorjele tvornice istog vlasnika.”

Inspekcije utvrdile nepravilnosti

Zaključno, iz razgovora s županom Anušićem proizlazi da on osobno nije ukazivao na propuste Drave International, već da je, govoreći o takvim upozorenjima, prvenstveno mislio na medije, anonimne prijavitelje i Državni inspektorat.

DIRH je, podsjetimo, obavio devet različitih inspekcijskih nadzora u zadnje četiri i pol godine i utvrdili su nepravilnosti pa čak i podnijeli kaznene prijave protiv odgovornih, između ostalog i zbog nepostojanja protupožarne zaštite. Nepravilnosti su utvrdile i inspekcija za zaštitu okoliša, sanitarna inspekcija i MUP-ova inspekcija za protupožarnu zaštitu. Usprkos tome, otpad se u pogonu Drave International kroz godine nastavio gomilati.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.