Razotkriveno

Izrael nije bombardirao pravoslavnu crkvu u Gazi

Prije desetak dana društvenim mrežama širila se vijest kako je Izrael bombardirao pravoslavnu crkvu u Gazi, koja u tom trenutku nije bila točna. Međutim,19. listopada crkva je bombardirana, a objavljene su i snimke ruševine. Palestinske vlasti za napad krive izraelski zračni napad, no ta informacija nije neovisno potvrđena.
Аutor: Dan Palraz/ wikimedia

NADOPUNA (20.10.2023.): Četiri dana nakon objave teksta na Faktografu objavljeno je (arhivirano ovdje 1, 2, 3, 4) da je 19. listopada bombardirana Pravoslavna crkva Svetog Porfirija u Pojasu Gaze, a objavljene su i snimke ruševine. Palestinske vlasti za napad krive izraelski zračni napad, no ta informacija nije neovisno potvrđena. Grčka pravoslavna patrijarhija Jeruzalema objavila je priopćenje u kojem je osudila napad.

Dok bukti sveobuhvatni rat koji Izrael vodi protiv Hamasa, društvenim mrežama šire se različite dezinformacije (1, 2, 3, 4, 5). Jedna od njih je i ona da je Izrael bombardirao pravoslavnu crkvu u Gazi.

“Izrael je upravo bombardirao treću najstariju crkvu na svijetu. Pravoslavna crkva Svetog Porfirija u Gazi bila je stara 1616 godina”, stoji u Facebook statusu (arhiviran ovdje).

Post, objavljen 10. listopada 2023. godine do objave ovog teksta ima dva dijeljenja, šest komentara i pet reakcija. Uz post je priložen video u trajanju od 22 sekunde koji pokazuje unutrašnjost crkve prije navodnog bombardiranja. Takvi su se sadržaji istog dana dijelili na još nekoliko Facebook profila s našeg govornog područja (1, 2). Slični sadržaji su se pojavili dan ranije, 9. listopada, na engleskom jeziku među korisnicima Facebooka (1, 2) i X-a (1).

Međutim, Crkva Svetog Porfirija u Gazi već je 9. listopada, u večernjim satima demantirala te lažne vijesti.

“Dragi voljeni u Kristu. Obavještavamo vas da je crkva Svetog Porfirija u Gazi netaknuta i djeluje u službi zajednice i naše kongregacije. Vijesti koje kruže o tome da je oštećena su lažne. Cijenimo vašu brigu za sigurnost naše crkve i naroda i molimo vas da se molite za nas“, stoji u Facebook statusu koji je Crkva Svetog Porfirija objavila na nekoliko jezika, uključujući engleski.

Kako je 16. listopada 2023. godine izvijestila turska novinska agencija Anadolu, citirajući palestinsku agenciju WAFA, “usred stalnih izraelskih napada na Gazu, kršćanski Palestinci održavali su vjerske službe u Grčkoj pravoslavnoj crkvi Svetog Porfirija i Katoličkoj crkvi Svete obitelji”. O tome da se vjerski obredi još uvijek održavaju, pokazuje i objava s Facebook profila Crkve Svetog Porfirija u Gazi od 14. listopada 2023. godine. Tada su, dakle pet dana nakon što su puštene lažne vijesti o bombardiranju crkve, na Facebooku objavljene fotografije s večernje molitve i procesije.

Vijest o tome da je Izrael bombardirao pravoslavnu crkvu u Gazi nekoliko je portala za provjeru činjenica ocijenilo kao lažnu, uključujući crnogorsko i bosansko Raskrinkavanje, AFP Fact-Check te Associated Press Fact-Check.

Associated Press (AP) piše da je crkva izgrađena 407. godine te da se nalazi u četvrti grada Gaze koja se naziva al-Zaytun.Na debelim vapnenačkim zidovima nalazi se raskošan interijer od pozlaćenih ikona i stropnih slika”, opisuje AP.

Agencija Anadolija piše da, prema nekim procjenama, u Gazi živi oko tisuću palestinskih kršćana te da su “neki palestinski kršćani također postali izbjeglice zbog izraelske okupacije”.

Izraelske su snage pokrenule vojni napad na Pojas Gaze kao odgovor na vojnu ofenzivu palestinskih militanata Hamasa na izraelskim teritorijima koji se dogodio 7. listopada 2023. godine. Prema UN-ovoj agenciji za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u posljednjih devet dana u Gazi je ubijeno 2.329 Palestinaca. Broj ubijenih u Izraelu dostigao je 1.300, a najmanje 3.621 je ranjeno. Preko milijun ljudi – gotovo polovica ukupnog stanovništva Gaze raseljeno je.

Neki mediji (1, 2) navode da je u Pojasu Gaze uništeno preko 1.300 zgrada i građevina. No među njima, za sada, nije pravoslavna crkva Svetog Porfirija.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.