Pitali ste

Imam pariške džamije nije zahvalio Ukrajini na slanju oružja Hamasu

Društvenim mrežama se proširila dezinformacija da je čelnik Velike pariške džamije zahvalio Ukrajini na slanju oružja Hamasu. Opovrgnuo nam je to i Komunikacijski ured Velike pariške džamije.
By LPLT/commons.wikimedia.org

Korisnik društvenih mreža pitao je Faktograf da provjeri točnost tvrdnje da je imam Velike pariške džamije zahvalio Ukrajini na slanju oružja Hamasu za napad na Izrael.

Priložio je dvije snimke zaslona koje su navodno napravljene na internetskim stranicama francuskih medija Radio France Internationale (RFI) i Le Parisien.

“Krađa je grijeh, ali jedno dobro djelo sve iskupljuje”, stoji kao naslov članka koji je navodno RFI objavio na svojim internetskim stranicama 13. listopada 2023. godine. “Imam Velike džamije u Parizu zahvaljuje Ukrajini što je osigurala oružje za Hamasov napad na Izrael”, nastavlja se u podnaslovu navodnog članka.

Lažna slika zaslona s internetske stranice RFI-ja. Izvor: X

Međutim, Faktograf nije pronašao članak s takvim naslovom ni preko Google tražilice, niti pretragom internetske stranice RFI-a. Na popisu članaka koje je RFI objavio 13. listopada ne nalazi se niti jedan s navedenim francuskim naslovom, a također nema naslova koji sadrže francuske riječi ‘imam’, ‘džamija’, ‘oružje’ ili imamovo ime ‘Dalil Boubakeur’.

Dio članka na istu temu, koji je navodno objavljen istog dana na Le Parisienu, prema priloženoj snimci zaslona, glasi:

Imam Velike pariške džamije Dalil Boubakeur zahvalio je Ukrajini na oružju namijenjenom Hamasu.

“Korupcija je krađa. Krađa je grijeh, ali dobro djelo iskupljuje sve”, rekao je Dalil Boubakeur u razgovoru sa zajednicom.

“Zato moramo biti zahvalni Allahu Svemogućem što je Ukrajini dao takvu ulogu, čak i dok je činila grijeh, da pomogne našoj braći da se oslobode cionističkog režima”.

Prethodno je u javnom govoru rabin minhenske zajednice Shmuell Aharon Brodman usporedio islam s virusom životinjskog bjesnoće.”

Lažna slika zaslona s internetske stranice Le Parisiena. Izvor: X

Slično kao u prethodnom slučaju, nismo pronašli takav sadržaj pretražujući internet, kao ni internetsku stranicu Le Parisiena. Na popisu članaka koje su ondje objavljeni 13. listopada ne nalazi se niti jedan naslov koji sadrži francuske riječi ‘džamija’, ‘oružje’ ili imamovo ime ‘Dalil Boubakeur’.

Riječ ‘imam’ pojavljuje se samo u jednom naslovu koji je objavljen tog dana, ali se odnosi na imama iz Bordeauxa, Tareqa Oubroua, s kojim je taj medij radio intervju. Oubrou je komentirao trenutni izraelsko-palestinski sukob koji je počeo 7. listopada, kada je Hamas, militantna islamistička skupina koja kontrolira palestinski Pojas Gaze, pokrenuo višestruki napad na Izrael. U intervjuu je bio kritičan prema toj skupini i rekao kako Hamas ne predstavlja ni Palestinu, ni Muslimane, niti Arape.

Izjave koje se netočno pripisuju “imamu” Velike pariške džamije od 17. listopada cirkuliraju na Facebooku i X-u, na francuskom jeziku. Post koji je na X-u objavio profil Brainless Partisans ima preko 30 tisuća pregleda.

Istog se dana ta vijest pojavila na portalu News Front i to na bugarskom jeziku. News Front je prepoznat kao širitelj dezinformacija i proruske propagande (1, 2, 3). Na tom se portalu objavljuju sadržaji na više jezika, uključujući slovački, mađarski, gruzijski, španjolski, njemački, bugarski i ruski.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Faktograf je kontaktirao francuske medije, RFI i Le Parisien, kao i predstavništvo Velike džamije u Parizu kako bi dobio dodatne potvrde da su tvrdnje i snimci zaslona lažni. Do objave teksta nismo dobili odgovore francuskih medija, ali odazvao se komunikacijski ured Velike pariške džamije.

Čelnik Velike pariške džamije od 2020. više nije Dalil Boubakeur, već Chems-eddine Hafiz

“Tvrdnje u postu koju je na X-u objavio profil @BPartisans (17. listopada 2023.) i navodne izjave Velike pariške džamije i njegovog ‘imama’ potpuno su lažne. Koliko znamo, slike korištene uz post također su lažne, a dva članka iz RFI-ja i Le Parisiena ne postoje. Preciziramo i da čelnik i rektor Velike pariške džamije od siječnja 2020. više nije Dalil Boubakeur, već Chems-eddine Hafiz”, stoji u odgovoru.

Pored toga, tvrdnje je kao lažne ocijenio i Stopfake, portal koji se bavi raskrinkavanjem dezinformacija čije je izvorište u Rusiji. I prema analizi tog portala, imam pariške džamije nije zahvalio ukrajinskim vlastima za navodno prebacivanje oružja Hamasu, njegova je izjava izmišljena, a snimke zaslona publikacija krivotvorene.

Neprovjerene informacije da Ukrajina pomaže Hamasu u nabavi oružja pojavljivale su se i ranije. Kako je pisao portal Euronews, neki korisnici društvenih mreža, ali i ruski dužnosnici, govore da Hamasovi militanti koriste oružje koje im je dostavio Kijev. Međutim, utvrđuje Euronews, nema konkretnih dokaza koji bi ukazali na vezu između Hamasovog vojnog arsenala i Ukrajine. Stručnjaci također ne vide razloge zbog kojih bi Ukrajina – zemlja u kojoj se također vodi rat – oružje slala Hamasu.

U viralnoj objavi koja je 9. listopada podijeljena na X-u, tvrdilo se da je Hamas navodno zahvalio Ukrajini za britanske pomorske bespilotne letjelice. Check Your Fact je utvrdio da nema dokaza za takvu tvrdnju.

Ukrajinci demantiraju slanje oružja

Pojavio se i lažni video koji je navodno snimio britanski javni servis BBC, navodno prenoseći informacije s istraživačkog portala Bellingcata. Oba medija su potvrdila da nemaju ništa s tim tvrdnjama. “Svjesni smo lažnog BBC-jevog videa koji kruži društvenim mrežama u kojem se lažno tvrdi da je Bellingcat potvrdio ukrajinsku prodaju oružja Hamasu. Nismo došli do takvih zaključaka niti smo iznijeli takve tvrdnje. Željeli bismo naglasiti da je ovo izmišljotina i da se prema njoj treba ponašati u skladu s tim”, objavio je Bellingcat na X-u 10. listopada.

Ukrajinska državna vojna obavještajna agencija je 9. listopada demantirala tvrdnje o ukrajinskom slanju oružja Hamasu na svojoj službenoj Facebook stranici te je optužila Rusiju da vodi dezinformacijsku kampanju.

Kao što je Faktograf ranije pisao, otkako se rasplamsao sukob između Izraela i Hamasa, digitalno okruženje vrvi lažnim video isječcima, neautentičnim dokumentima i fabriciranim izjavama političara. Slično je i s ratom u Ukrajini. Od veljače prošle godine, kada je krenula ruska invazija na Ukrajinu, zajedno s njom započeo je i informacijski rat.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.