Razotkriveno

Čitača u rovu fotografirali su suborci, a ne ruski operater dronom

Uz fotografiju netočno se navodi da ju je snimio ruski kontrolor dronom koji je Ukrajincu poštedio život zato što čita rusku literaturu.
Foto: Hina/EPA/Oleg Petrasyuk

Ruski dron je letio okolo i tražio metu, a ukrajinski vojnik je ležao u jami i čitao. Dok se dron spuštao da baci bombu, kontrolor drona otkrio je da ukrajinski vojnik čita rusku literaturu… Umjesto da baci bombu, kontrolor je brzo napravio ovu fotografiju i vratio dron….🙏😁” navodi se u statusu (arhiviran ovdje) kojega je na Facebooku podijelio korisnik.

Status na Facebooku je snimka zaslona objave na društvenoj mreži X (prije poznatoj kao Twitter), a donosi fotografiju vojnika koji čita knjigu čija se naslovnica ne može dobro vidjeti, uz isti natpis na engleskom.

Vojnik u rovu nije čitao rusku literaturu, nego knjigu američkog povjesničara

O čemu se točno radi? Kao što ćemo vidjeti, fotografije je autentična, ali navodi iz statusa nisu. Nije točno da je ukrajinski vojnik čitao knjigu ruskog autora, kao ni to da je fotografiju napravio ruski kontrolor drona, jer je iz više izvora koji citiraju samoga ukrajinskog vojnika moguće potvrditi o kojoj se knjizi radi i kako je fotografija nastala.

Web-stranica Donbas Patriot prenosi fotografiju vojnika u rovu koji čita knjigu i kao izvor citira američkog povjesničara i publicista Timothyja Snydera koji je na vlastitom profilu na X-u objavio kako vojnik čita njegovu knjigu. Snyderova objava (arhivirano ovdje) još uvijek je dostupna na platformi X. Američki povjesničar je uz fotografiju na ukrajinskom napisao: “Najveća čast za autora je čitatelj”.

I Nexta TV, bjeloruski kanal koji se distribuira primarno preko kanala na YouTubeu i Telegramu, objavio je na X-u (arhivirano ovdje) istu fotografiju uz opis: “Ukrajinski vojnik u rovu čita knjigu američkog povjesničara Timothyja Snydera ‘Put do neslobode’“. Dakle, netočan je navod iz statusa da je vojnik u rovu čitao rusku literaturu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Vojnik se u ožujku susreo s autorom knjige

Osoba na fotografiji je Oleksandr (Saško) Širšin, koji završava magisterij iz menadžmenta neprofitnih organizacija na Ukrajinskom katoličkom sveučilištu u Lavivu. Nekoliko dana prije nego je 24. veljače 2022. godine započela invazija Rusije na Ukrajinu potpisao je ugovor za rezerviste, a potom se i pridružio Oružanim snagama Ukrajine, dok je u lipnju 2022. godine preživio ranjavanje na frontu te dobio ukrajinski orden za hrabrost.

Nakon što je povjesničar Snyder 2. siječnja ove godine na X-u objavio fotografiju Širšina kako čita njegovu knjigu i sam Širšin je to komentirao. U intervjuu za Lavov sada kazao je kako je “veoma iznenađen” što je Snyder podijelio njegovu fotografiju i što se proširila internetom.

“To je samo fotografija, ništa posebno. Mislio sam da će proći tjedan dana i svi će je zaboraviti. No, knjiga je stvarno zanimljiva”, kazao je Širšin u intervjuu. Povjesničar i Širšin su se i susreli 24. ožujka ove godine na Ukrajinskom katoličkom fakultetu gdje Širšin studira. Širšin je o susretu pisao i na svom profilu na Facebooku (arhivirano ovdje).

Fotografiju su snimili suborci

U intervju za drugi portal Širšin je objasnio kako je nastala fotografija na kojoj čita knjigu u rovu te potvrdio da su je snimili njegovu suborci.

“Već smo slijedili rijeku u šumi i kopali rov. Završavali smo rad na rovu i odlučio sam čitati i taj jedan tip je okinuo fotografiju. Bio sam jako iznenađen i nisam očekivao da će Timothy Snyder objaviti ovu fotografiju. Poštujem ga kao povjesničara, on je stručnjak u svom polju. Rijetko nailazim na ljude koji su na toj razini. Ovo je bila jedna od knjiga koje sam čitao tijekom rata”, kazao je Širšin. U tom intervju jasno je navedeno da je izvor fotografije arhiva vojnika Širšina, a snimili su je njegovi suborci čime se demantira izjava iz statusa

Zaključno, fotografija nije, dakle, nastala tako što ju je snimio kontrolor drona koji je nadlijetao nad vojnikom, već vojnikov suborac. Uz to, utvrdili smo da vojnik nije čitao knjigu ruskog autora, već knjigu ‘Put do neslobode – Rusija, Europa, Amerika’ povjesničara Timothyja Snydera.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.