Razotkriveno

Franjevci iz Jeruzalema demantirali nadnaravnu pojavu na Kamenu pomazanja

Kustodija Svete Zemlje reagirala je na širenje snimke uz koju se tvrdi da je Kamen pomazanja procurio ljudskom krvlju.
Foto: Unsplash.com/Lisa Forkner

Društvenim mrežama se širi video-snimak koji prikazuje čudo koje se navodno dogodilo u Crkvi Svetoga groba u Jeruzalemu.

“Ploča na kojoj je Kristovo tijelo pomazano u Jeruzalemu, 24.10.2023. procurilo svetim Mirom – čudotvornim uljem i ljudskom krvlju. Neka svaki bolesnik ozdravi po požrtvovnoj Kristovoj ljubavi. Amen”, stoji u opisu posta na Facebooku (arhivirana ovdje).

Screenshot/Facebook

Post je objavljen 7. studenog 2023. godine na Facebook stranici Molitvene zajednice sv. Jakova apostola iz Bilaja. Do objave ovog teksta imao je preko 384 tisuća pregleda, preko 1.7 tisuća komentara te više od 14 tisuća ostalih reakcija.

Slični su se snimci, i slične tvrdnje, pojavljivale i ranije, o čemu su pisali portali poput CroExpressa i Dnevno.hr 2018. godine.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kamen pomazanja u Crkve Svetoga groba u Jeruzalemu

Nedavno objavljeni video-snimak pokazuje kamenu površinu koja je prekrivena crvenkastom tekućinom. Radi se relikviji koja je u kršćanskoj tradiciji poznata pod nazivom Kamen pomazanja. Taj se vjerski artefakt nalazi unutar Crkve Svetoga groba u Jeruzalemu, jednoj od kršćanima najvažnijih mjesta jer se vjeruje da je to mjesto gdje je razapet, pokopan i uskrsnuo Isus Krist, utemeljitelj kršćanstva. Kamen pomazanja je, prema kršćanskoj tradiciji, mjesto gdje je Kristovo tijelo pomazano mirisnim uljima i spremljeno za ukop.

Kao takav, od velike je važnosti za vjernike, no neki su mu pokušali dati i veći značaj dodajući mu nadnaravnu komponentu.

Međutim, Kustodija Svete Zemlje, odnosno franjevci u Jeruzalemu kojima je povjerena briga o katoličkim svetim mjestima, potaknuti raširenošću informacije da je Kamen pomazanja prokrvario, demantirali su tvrdnje da se radi o nadnaravnom fenomenu.

“Kustodija Svete Zemlje pojašnjava da nema nikakve veze sa snimkom koja se pojavila na internetu u kojoj se navodi da je iz kamena pomazanja unutar Svetog groba počelo curiti ulje i krv. Kamen se svakodnevno maže mirisnim smirnom, a pobožnošću vjernika to se ulje skuplja rupcima ili odjećom koju se čuva za osobnu pobožnost u spomen na smrt Gospodina našega Isusa Krista. Ne postoji nikakva nadnaravna pojava koja bi mogla posvjedočiti ovo što stoji u tekstu priloženom uz video, a niti jedan franjevac iz Kustodije Svete Zemlje nije uključen u ovo otkrivanje”, stoji u priopćenju objavljenom 8. studenog 2023. godine.

U Crkvi Svetoga groba stoji replika Kamena pomazanja

Kako stoji na internetskim stranicama Crkve u Jeruzalemu, Kamen pomazanja bio je predmet kontroverzi. Tijekom srednjeg vijeka bio je oštećen, a prema nekim izvorima čak i razbijen. U 12. stoljeću zamijenjen je novim kamenom.

Zamjena kamena dovela je do sporova između različitih kršćanskih denominacija koje dijele kontrolu nad crkvom. Grčka pravoslavna, Rimokatolička i Armenska apostolska crkva su među primarnim skrbnicima i imale su povijesne nesuglasice oko kontrole i upravljanja svetim prostorima crkve.

Postoji nekoliko načina na koji se vjernici, veoma često vjerski turisti, povezuju s Kamenom pomazanja: mole se nad njim, ljube ga ili dodiruju ili postavljaju tamo predmete koje žele blagosloviti. Kako navodi Liturgical Arts Journal, kamen neprestano odiše mirisom smirne jer se svaki dan njome maže. Posjetitelji obično kupe ulje s kojim namažu kamen i zatim ga obrišu krpom koju donesu sa sobom. S tom se krpom s Svetoga groba vraćaju kući. Taj pripravak crvenkasto-smeđe boje, poznat još iz Biblije, široko je dostupan i na tržištu (1, 2, 3). Primjerice jedna prodajna stranica nudi “ulje za pomazanje vrhunske kvalitete, autentično poput onih korištenih u Bibliji”.

S obzirom da je i predstavništvo katoličke crkve u Jeruzalemu pojasnilo da tekućina sa snimke nema veze s čudom koje pojedini korisnici društvenih mreža prizivaju nego sa ritualima posjetitelja jeruzalemske crkve, ocjenjujemo tvrdnju s početka teksta neutemeljenom. Suprotno snimci kojom se to sugerira, prema tvrdnjama Kustodije Svete Zemlje u Crkvi Svetoga Groba nije se dogodilo ništa neobjašnjivo i nadnaravno.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.