Razotkriveno

Pojavila se AI generirana audio snimka kapetana “Vatrenih” Luke Modića

U AI generiranoj audio snimci lažno se tvrdi kako kapetan hrvatske nogometne reprezentacije reklamira investicijsku platformu.
Foto: HINA/ Damir SENČAR/ ds

Na Facebook stranici “N1 HR” objavljen je video (arhivirano ovdje) u kojem kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić promovira platformu koja osigurava financijsku stabilnost i obećava zaradu do 4000 eura mjesečno. Arhiviranu snimku AI generirane audio snimke Luke Modrića možete pogledati ovdje.

Screenshot/Facebook

Video je objavljen 4. prosinca, a prikupio je 8 dijeljenja, 68 komentara i 154 ostale reakcije.

Video kreće najavom voditeljice u studiju koja govori sljedeće:

“Luka Modrić je uzbuđen situacijom koja se događa u svijetu i u jednom od intervjua je rekao da otvara pristup trgovačkoj platformi svim zainteresiranim stanovnicima Hrvatske”.

Potom se čuje glas Luke Modrića:

“Najbolje stvari nikad nisu lake u životu. Kad sam bio mali, naš svijet bio je uništen ratom. Za nas djecu to je bilo vrijeme velikih promjena i straha. Izgubili smo svoj dom, svoju svakodnevicu. Ne volim o tome govoriti, ali prošao sam kroz ogromne teškoće kako bih postigao uspjeh. Gledajući posljednja zbivanja u svijetu – rat u Ukrajini s Rusijom, rat Izraela i Palestine, svakim danom situacije postaje sve napetija i bude u meni djetinje emocije. Ne želim da se rat ponovno vrati u Hrvatsku, ne želim da moji sugrađani pate zbog rata i siromaštva. Semtram da trebam pomoći svome narodu, stoga otvaram pristup platformi svim građanima Hrvatske. Jedinstveni projekt u kojem sudjelujem, zahvaljujući kojem već više od 12 tisuća hrvatskih obitelji zarađuje najmanje 4000 eura mjesečno uz minimalno ulaganje od 250 eura. Ne znam što nas čeka sutra i hoće li biti svjetskog rata, ali sigurno znam da s ovom platformom možete stabilno zarađivati najmanje 4000 eura mjesečno. Registracija na platformi traje najviše dvije minute. Nakon toga će vam osobni menadžer nazvati radi potvrde registracije. Da biste pokrenuli trgovački algoritam, potrebno je uplatiti depozit od 250 eura. Prema recenzijama korisnika, prvu uplatu su udvostručili već sljedećeg dana”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

N1: Ne radi se o autentičnom sadržaju

Detaljnim preslušavanjem snimke moguće je čuti da su stanke u govoru na neobičnim mjestima, kao i da navodni Modrić iz videa izgovara riječ “semtram” koja nije dio hrvatskog jezika što upućuje na činjenicu da je audio u tom videu kreiran pomoću umjetne inteligencije. Video je vjerojatno kompilacija snimki od kojih je najveći dio iz Modrićevog intervjua za Club del Deportista.

Također, N1 HR nije službena Facebook stranica portala N1info.hr, niti se radi o autentičnom sadržaju. Portal N1info.hr potvrdio je to u priopćenju.

“Upozoravamo čitatelje da ne nasjedaju na ovaj pokušaj prevare. Lažni Facebook profil naziva N1 HR nema veze s N1 televizijom”, istaknuli su. Također, treba spomenuti da “voditeljica” u lažnom videu nije voditeljica N1 televizije u zagrebačkom studiju.

AI generirane audio snimke Beroša, Đikića, Elona Muska…

Faktograf je proteklih mjeseci pisao o čitavom nizu javnih osoba čije su se AI generirane snimke pojavile u prevarama na društvenim mrežama. Tako su objavljene slične AI generirane snimke ministra zdravstva Vilija Beroša, Ivana Đikića, novinarke i urednice televizije N1 Nine Kljenak, ali i Elona Muska. Uglavnom se AI generirane izjave u takvim objavama koriste kako bi korisnici Facebooka lakše povjerovali u autentičnost prevara koji su se, bez takvih snimki i samo u pisanoj formi, pojavljivale i ranije.

Ispod videa s Modrićem nalazi se gumb koji klikom odvodi na stranicu pod domenom wirelesscartes.com i otvara članak (arhivirano ovdje) koji imitira portal Index.hr pod naslovom “Luka Modrić i njegova obitelj uspješno su pokrenuli platformu za građane Hrvatske koji je već pomogao zaraditi više od 12 000 ljudi.”. Članak promovira platformu Immediate Matrix, a uključuje i snimku zaslona s profila na društvenoj mreži X (bivši Twitter) Luke Modrića. Međutim, takvu objavu nije moguće pronaći na verificiranom profilu Luke Modrića na X-u.

Screenshot

U nastavku se navode upute, odnosno kratki vodič kako koristiti platformu Immediate Matrix. Za razliku od lažnog videa gdje Modrić spominje iznose u eurima, u članku se navode iznosi u kunama.

Screenshot

Ispod objave na profilu N1 HR, kao i ove na stranici objavljeno je više lažnih komentara koji potvrđuju navodne prednosti platforme.

Kako je Faktograf pisao u jednom od prethodnih tekstova, radi se o tzv. romantičkoj prijevari odnosno pig butchering. Pig butchering dugoročna je prevara koja kombinira investicijske sheme, romantične prevare i prevare s kriptovalutama. Prevara potječe iz jugoistočne Azije, a naziv dolazi od kineske fraze “Shāz Hū Pán”, što znači klanje svinja. Krug prevaranata s kriptovalutama traži žrtve na stranicama za upoznavanje i društvenim mrežama, objašnjava Techtarget.

Analogija dolazi od stjecanja povjerenja u žrtvu – tovljenje svinje – zatim krađa kriptovalute ili novca – klanje. Ova se prevara može dogoditi kao ljubavna prevara preko aplikacija za upoznavanje. Prevara također može započeti kao SMS s pogrešnog broja ili izravna poruka na društvenim mrežama. Prevarant se žrtvi može predstavljati kao davno izgubljeni kontakt.

Kako prepoznati prevaru?

Kao što je to slučaj s bilo kojom drugom prevarom, prvi znakovi koji upućuju na prevaru su obećanja velikih i brzih povrata uloženog novca. Izbjegavajte sve transakcije koje zahtijevaju plaćanje unaprijed u kriptovaluti. Također, izbjegavajte uzimati investicijske savjete od osobe koju ste upoznali online i nikad se s njom niste susreli.

Techtarget navodi i još neke znakove koji upućuju na pig butchering:

  • poruke s pogrešnog broja – prevaranti mogu započeti prevaru slanjem poruka na društvenim mrežama, aplikacijama za upoznavanje ili WhatsAppu ili čak slanjem tekstualnih poruka pokušavajući doći do nekog drugog. Iako se čini da je riječ o slučajno poslanoj poruci, ti kontakti nisu pogreške
  • ponude zajamčenih povrata na kriptovalute – u slučaju investiranja, nikad ne postoji zajamčeni povrat novca
  • prevaranti nude ekstravagantne poklone poput ekskluzivnih putovanja
  • prevaranti od žrtve traže da skinu aplikaciju za kriptovalute

Brojni su slučajevi kriptoprevara, a Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) upozorava da se uvijek prije odluke o ulaganjima provjere njihove registre investicijskih društava te da ako ulažu u kriptovalute ne ulaze u poslovni odnos s društvima koja se bave virtualnim valutama, a nisu se prijavila Hanfi.

Ime poznatog nogometaša već se ranije koristilo u prevarama

Ovo nije prvi put da prevaranti koriste ime poznatog nogometaša Luke Modrića kako bi što veći broj ljudi ‘nasjeo’ na prevaru. U prosincu prošle godine pisali smo o sličnoj prevari u kojem se koristilo ime i fotografije nogometaša. Naime, u Facebook objavi tvrdilo se da je “karijeri Luke Modrića možda došao kraj”. Link je vodio na vijest koja je grafički opremljena tako da se čini kao da je objavljena u sportskoj rubrici portala 24 sata, a na vrhu se nalazila i fotografija Luke Modrića u dresu hrvatske nogometne reprezentacije.

U tekstu se lažno navodilo da je Luka Modrić bio gost intervjua na televiziji N1 i tada otkrio “da mu je glavni izvor novca novi automatski program za trgovanje kriptovalutama koji se zove 360 App Bitsoft”. Međutim, pretraga interneta otkrila je da Modrić niti u jednom od svojih intervju za N1 televiziju nije govorio o kriptovalutama.

Zaključno, Luka Modrić nije dao izjavu za N1 televiziju u kojoj govori o prednostima platforme koja osigurava financijsku stabilnost i obećava zaradu do 4000 eura mjesečno. Na to da se radi o prevari upućuje više znakova, poput stanki u videu na više mjesta što upućuje na to da je kreiran umjetnom inteligencijom, kao i nekih pogrešno izgovorenih riječi na hrvatskom jeziku. Da je riječ o lažnom Facebook profilu i lažnoj stranici potvrdila je i N1 televizija u priopćenju. Radi se o takozvanoj romantičkoj prevari odnosno pig butcheringu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.