Razotkriveno

Zašto se u zrakoplovima na Novom Zelandu provodi dezinsekcija?

Dezinsekcija zrakoplova je postupak koji preporučuje SZO, a Novi Zeland ga provodi zbog svojih strogih biosigurnosnih pravila.
Ilustracija: Pixabay

Na Facebook profilu Ajvar Blagi objavljen je video (arhivirano ovdje) koji prikazuje snimku iz unutrašnjosti zrakoplova na Novom Zelandu. Prikazuje osobu koja prska neku vrstu tekućine dok putnici sjede na svojim mjestima. Na snimci stoji natpis “Welcome to New Zealand! Just some pesticides don’t worry!”, a uz video je objavljen sljedeći opis:

“Novozelandski avion izgleda uveo zanimljiv ritual dobrodošlice putnicima… malo zaprašivanja nečim za njihovo dobro ? jest da h niko ništa ne pita, al njihovo je da vjeruju u to, ko što vidim da mnogi tamo što sjede i čine”

Screenshot/Facebook

Dezinsekcija zrakoplova

Točno jest da se radi o špricanju pesticidima, odnosno insekticidima, koji su podvrsta pesticida. U snimci i statusu nedostaje kontekst zašto Novi Zeland provodi takvu proceduru, koju preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija, kao i objašnjenje da se dezinsekcija provodi proizvodima kojima se zakonski određuje sastav tako da ne budu štetni za ljude.

Novozelandski portal Stuff još je u srpnju 2022. godine objavio članak u kojem se pojašnjava zašto se ovaj postupak provodi u zrakoplovima na Novom Zelandu. Riječ je o procesu koji se naziva “dezinsekcijom zrakoplova” (eng. aircraft disinsection) i provodi se u svakom zrakoplovu koji sleti na teritorij Novog Zelanda.

“Svaka zrakoplovna tvrtka ima tri opcije za dezinsekciju – prije ukrcaja, u rezidualno (unutarnje površine se redovito prskaju rezidualnim insekticidom – barem svakih 8 tjedana) ili prije polaska – tako da se proces u velikoj većini slučajeva odvija bez prisustva putnika”, rekao je Steve Gay, voditelj tehničkog tima u Ministarstvu primarne industrije Novog Zelanda za Stuff.

“Međutim, ako iz bilo kojeg razloga zrakoplovna tvrtka ne može upotrijebiti jednu od ovih metoda ili one nisu pravilno dovršene, tada se tekućina šprica po slijetanju zrakoplova na Novi Zeland”, dodaje.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Zašto se provodi dezinsekcija zrakoplova i o kakvoj se tekućini radi?

Dezinsekcija zrakoplova služi za sprječavanje potencijalnih bolesti i štetnika da pronađu dom na Novom Zelandu. Naime, Novi Zeland ima prilično stroga biosigurnosna pravila i propise, zbog čega morate prijaviti svu hranu, predmete koji se koriste za sportsku opremu ili životinjske ili biljne proizvode pri dolasku u zemlju ili ćete se suočiti s velikim kaznama. Svjetska zdravstvena organizacija ima strogi protokol za zrakoplove koji provode ove mjere, a svi korišteni proizvodi moraju proći kroz model procjene rizika za ljudsko zdravlje SZO-a.

Trenutno nema novih ili posebno zabrinjavajućih insekata koji predstavljaju značajnu prijetnju Novom Zelandu. Međutim, SZO preporučuje dezinsekciju zrakoplova kako bi se smanjilo širenje bolesti koje prenose komarci i koje mogu uzrokovati ozbiljne bolesti poput denga groznice, žute groznice i malarije.

Upute Svjetske zdravstvene organizacije kažu da se prije postupka špricanja kabine zrakoplova putnici o tome moraju jasno obavijestiti i zamoliti ih da ostanu sjediti na svojim sjedalima.

Na stranicama SZO-a objavljene su i detaljne upute o tome kako se provodi postupak dezinsekcije i koje su tekućine dopuštene za upotrebu, kao i njihov sastav. Za dezinsekciju zrakoplova SZO trenutno preporučuje d-fenotrin (2%) za prskanje prostora i permetrin (2%) za rezidualnu dezinsekciju. Riječ je o insekticidima koji se nazivaju piretroidi, a radi se o sintetski dobivenim spojevima slične strukture i djelovanja kao prirodni insekticid piretrin. Svjetska zdravstvena organizacija ove godine je objavila revidirani priručnik koji detaljno propisuje metode i procedure za dezinsekciju zrakoplova, pa i količine insekticida koji se mogu koristiti ovisno o tipu zrakoplova.

Gay ističe da se u velikoj većini slučajeva dezinsekcija provodi prije nego što se putnici ukrcaju u zrakoplov, kako bi se uklonile sve blage i privremene nelagode koje neki putnici mogu osjetiti. “Ključno je napomenuti da je korištene sprejeva preporučila Svjetska zdravstvena organizacija. Postoji mali broj slučajeva kada putnici dožive vrlo male i privremene iritacije, ako slučajno udahnu malo spreja ili ako dođe u kontakt s njihovim očima”, ističe on.

Ne provodi samo Novi Zeland dezinsekciju u avionima

“Međutim, kabinsko osoblje dobro je obučeno za mjere predostrožnosti, kao što je najava dezinsekcije prije početka, kako bi putnici mogli pokriti oči, nos i usta. Svakom putniku koji se, nakon objave, identificira kao da ima zdravstveno stanje pogoršano aerosolom, može se dopustiti da se iskrca prije dezinsekcije i čeka na zračnom mostu, a zatim preuzme svoju kabinsku prtljagu nakon što je dezinsekcija završena”, zaključuje.

Dezinsekcija u zrakoplovima na Novom Zelandu nije nikakva novost i ona se provodi od 50-ih godina 20. stoljeća. Također, treba spomenuti da Novi Zeland nije jedina država na svijetu koja provodi ovu mjeru. Dezinsekciju na svim dolaznim međunarodnim letovima, između ostalih, obavljaju i Australija, Barbados, Čile, Fidži i Jamajka. Postoji i nekoliko zemalja koje zahtijevaju dezinsekciju isključivo dok putnici borave u zrakoplovu.

Zaključno, snimka na kojoj se vidi špricanje aerosolom dok putnici sjede u kabini zrakoplova prikazuje standardnu proceduru za sve dolazne međunarodne letove na Novom Zelandu i naziva se dezinsekcijom zrakoplova. Dezinsekcija se provodi zbog sprečavanja potencijalnih bolesti i štetnika da uđu na prostor Novog Zelanda, a provodi se prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije. Novi Zeland je samo jedna od mnogih država na svijetu koja se za to odlučila, a sve zbog strogih biosigurnosnih pravila koja su na snazi u toj zemlji.

Zbog svega navedenog, ocjenjujemo da statusu korisnika Ajvar Blagi nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.