Razotkriveno

Na Facebooku objavljena prevara s AI generiranom snimkom Zorana Milanovića

Iz Ureda predsjednika potvrdili su Faktografu da se radi o "potpunoj izmišljotini" koju su prijavili Facebooku.
Foto: HINA/Tomislav PAVLEK/tp

U novoj snimci generiranoj uz pomoć umjetne inteligencije, a objavljenoj 7. siječnja na Facebooku profilu A5 Digital Board (status arhiviran ovdje), predsjednik RH Zoran Milanović potiče građane na ulaganje u MOL, naftnu kompaniju koja je većinski vlasnik INA-e [1, 2].

Radi se o još jednoj online prevari, što je Faktografu potvrdio Ured predsjednika Milanovića.

Screenshot statusa s lažnom Milanovićevom izjavom na Facebooku

Ovo nije prvi put da se lažnim prilikama za ulaganje u naftne kompanije, konkretno INA-u, ili putem lažnih nagradnih igara  [1, 2] nastoji doći do osobnih podataka korisnika društvenih mreža.

Osim toga, na društvenim se mrežama širi i izmišljeni intervju Zorana Milanovića za RTL kojim se pokušava ljude navabiti na kupovinu kriptovaluta. Za provjeru autentičnosti te objave Faktograf je dobio upit čitatelja.

Obećanje od 1800 eura prihoda na ulog od 250 eura

AI generirana snimka lažne izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića

Na novoj u nizu AI generiranih snimki sa svrhom prevare korisnika društvenih mreža, predsjednik obećava prihod od 1800 eura na uloženih 250. Sinkronizacija glasa i usana je na naprednoj razini, premda predsjednikov glas zvuči usporenije i “starije”. Snimka je popraćena sljedećim tekstom:

“Predsjednik Uprave MOL-a senzacionalno je najavio javno objavljivanje trgovačke platforme!
‘Ovo je najbolja stvar koja je ušla na tržište u posljednjih 10 godina. Sada svatko ima priliku ostvariti profit’
Ostavite nam zahtjev na stranici”

Stranica na koju vodi poveznica koristi stari logo MOL-a i na naslovnoj vijesti koristi stvarnu reklamu te kompanije, dostupnu na YouTubeu. Pri registraciji traži ime, prezime, e-mail i broj telefona.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

INA: Prijavljujte sumnjive igre i “prilike” društvenim mrežama i policiji

Iz INA-e poručuju kako su svvjesni da posljednjih nekoliko mjeseci, društvenim mrežama i internetom povremeno kruže prevare u obliku oglasa investicijske prilike koje se lažno povezuju s Inom ili MOL-om te lažni nagradni natječaji ili nagradne igre u kojima se organizatori lažno predstavljaju kao INA.

“Više puta smo javnost savjetovali da sa spornim stranicama ne dijele svoje osobne, bankovne ili bilo kakve druge podatke kako bi se zaštitili od potencijalne krađe podataka i novca. Napominjemo da je www.ina.hr jedina adresa Inine službene internet stranice na kojoj se objavljuju sve relevantne aktivnosti kompanije te nagradne igre i natječaji koje organiziramo, a koje uvijek sadržavaju pravila i informacije o zaštiti osobnih podataka. Također, službena Facebook stranica Ine te službena Instagram stranica Ine su jedini profili na tim društvenim mrežama na kojem INA objavljuje projekte, nagradne igre i natječaje koje organizira, a koji uvijek sadržavaju pravila natječaja i informacije o zaštiti osobnih podataka. Bilo kakvi nagradni natječaji, nagradne igre ili investicijski pozivi koje se objavljuju na drugim web stranicama nisu povezani s Inom ni na koji način”, navode u odgovoru na naša pitanja.

Također mole javnost da sve sumnjive natječaje, nagradne igre, investicijske prilike i poruke od strane drugih stranica koje se lažno predstavljaju kao INA (ili MOL ili bilo koji drugi poslovni subjekt) prijavi administraciji društvenih mreža kao sumnju u pokušaj internetske prevare. Lažne investicijske prilike, uz lažne nagradne igre, jedna je od češćih taktika koje koriste kibernetički kriminalci, a više o svemu možete se informirati i na internetskim stranicama MUP-a, dodaju.

6 od 100 bodova na Scam Detectoru

Provjera domene na Scam Detectoru rezultirala je ocjenom  6,6 od ukupno 100 bodova, jer više indikatora pokazuje da je sumnjiva i nevjerodostojna, s velikom vjerojatnošću da služi pishingu i spamu.

Najvažniji indikator se smatra nedavna pojava stranice, odnosno činjenica da je registrirana 4. siječnja, i to na Islandu. O vlasniku domene nema nikakvih relevantnih podataka. Više o prepoznavanju sumnjivih stranica može se vidjeti u instrukcijskom videu Scam Detectora.

 

Zanimljivo je da ova ista stranica služi i za prevare putem prodaje kriptovaluta, što se vidi prilikom njenog arhiviranja.

O phishingu smo pisali puno puta do sada [123, 4]. Ovakve prevare imaju za cilj prikupiti osobne podatke i natjerati žrtve da uplate novac kako bi navodno zaradili. Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) navodi da se termin phishing odnosi na internetske prijevare u vidu lažnih e-poruka koje izgledaju kao da su ih poslale legitimne organizacije (primjerice banka, tijelo javne vlasti ili internet stranica za kupovinu), a koje primatelja navode na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka. Na ovaj način prevaranti dobivaju pristup korisničkim imenima, lozinkama ili podacima s kreditnih kartica.

Prodaja kriptovaluta

Scam Detector daje još manji rezultat za stranicu na kojoj je objavljen izmišljeni Milanovićev intervju za RTL – 2,9 od mogućih 100 bodova. Izgled portala je kopiran od Index.hr-a koji navodno prenosi intervju. Nakon što Milanović “podijeli” s javnosti tajnu brzog i lakog bogaćenja, slijedi i “kratki vodič za početak rada i obogaćivanje na platformi” koja posluje s kriptovalutama.

Uputa je da se otvori “besplatni račun kod uglednog brokera Immediate Connect”, klikom na link “koji vam je pružio Zoran Milanović”. Nakon poziva menadžera koji potvrđuje registraciju, “uplatite svoje ušteđevine. Minimalni iznos potreban za pokretanje ovog procesa iznosi 250 eura”. Tvrdi se i kako je moguće povući svoj novac u bilo koje vrijeme te da će on biti isplaćen u roku od 2-3 sata, ovisno o banci.

Ured predsjednika: Obavijestili smo Facebook

U Uredu predsjednika su za Faktograf demantirali da je Milanović sudjelovao u bilo kakvoj prodajno-propagandnoj akciji vezanoj za ulaganja u energetske kompanije ili kriptovalute.

“Objava je lažna, potpuna izmišljotina. Kreirani, izmišljeni sadržaj nema nikakve veze s Predsjednikom Republike, štoviše, riječ je o zlouporabi institucije i imena Predsjednika Republike u svrhu ostvarivanja nečije financijske koristi, što je apsolutno nedopustivo. Facebook je obaviješten o toj zlouporabi na njihovoj platformi, kao i u ranijim sličnim slučajevima”, navodi glasnogovornik Ureda Nikola Jelić.

NADOPUNA: Ovaj tekst je dopunjen odgovorom INA-e 14. veljače 2024. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.