Pod povećalom

Vijeće za elektroničke medije zažmirilo na diskriminaciju žena u emisiji Otvoreno

U više od polovine emisija u posljednja tri mjeseca na temu obrane, obnove, politike, gospodarstva, religije, sudjelovali su samo muškarci.
screenshot HRT

Vijeće za elektroničke medije (VEM) ne smatra problematičnim što u programima Hrvatske radiotelevizije, prije svega u emisiji Otvoreno, postoji očita podzastupljenost žena. Na sjednici VEM-a 11. siječnja jednoglasno je odlučeno da HRT ne krši Zakon o elektroničkim medijima.

“Po pritužbi na programsku politiku Hrvatske radiotelevizije u kojoj se navodi da se vrši diskriminacija na temelju spola (kao primjer se navodi emisija Otvoreno emitirana dana 28. prosinca, u kojoj su svi gosti bile osobe muškog spola), utvrđuje se da nema kršenja Zakona o elektroničkim medijima”, kratko je navedeno u zapisniku sa sjednice objavljenom 19. siječnja.

Pritužbu VEM-u krajem prošle godine uputilo je više od 30 nevladinih organizacija i inicijativa za prava žena. Upozorile su VEM da postoji „sramotna praksa javne televizije kojom se diskriminira žene“. Posebno problematičnim navele su urednički pristup u emisiji Otvoreno u kojoj se više puta dogodilo da nema nijedne sugovornice. Vrhunac je bio 28. prosinca kada su na temu „Što je obilježilo 2023. godinu?“ također pozvani isključivo muškarci, i to čak njih šest.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

„Takvim postupkom javnog servisa i slikom šestorice muškaraca u studiju, bez jedne jedine sugovornice, šalje se krajnje diskriminativna i neprihvatljiva poruka da nema žena koje bi mogle komentirati događaje u 2023. godini“, stoji u prijavi ženskih organizacija.

Podsjetile su na obavezu medija, a posebno HRT-a kao javnog medijskog servisa u vlasništvu države, da kroz svoje programe promoviraju ravnopravnost spolova. Na to ih obavezuje i Zakon o ravnopravnosti spolova.

Iako VEM u svojem kratkom zaključku to ne navodi, na stolu su na sjednici svakako imali i upozorenje i preporuke pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koje je istim povodom uputila HRT-u. U njima je Višnja Ljubičić upozorila da emisija od 28. prosinca nije izolirani slučaj, već da je riječ o praksi javne televizije da u informativnim emisijama u kojima se raspravlja o važnim društvenim/političkim i drugim temama od javnog interesa često nema nijedne sudionice/sugovornice što „ne pomaže da se dokinu stereotipi po kojima žene nemaju odgovarajuća znanja o gospodarstvu, politici, geopolitici, umjetnoj inteligenciji i slično“.  Očito, ni to nije bilo dovoljno VEM-u da temeljitije analizira urednički pristup na javnoj televiziji, a koji se tiče ravnopravnosti spolova i eventualne diskriminacije, prije svega u emisiji Otvoreno.

Zato smo to učinili mi.

Pet puta više muškaraca

Faktograf je pregledao posljednja tri mjeseca emisije Otvoreno, od listopada do prosinca 2023. godine. Došli smo do zapanjujućih brojki koje zvone na uzbunu i koje ukazuju na kršenje ne samo Zakona o elektroničkim medijima, nego i Zakona o HRT-u, za što je također nadležno Vijeće za elektroničke medije.

U posljednja tri mjeseca 2023. godine emitirano je ukupno 48 emisija Otvoreno. U njima je gostovao ukupno 181 sugovornik, od čega je 150 bilo muškaraca i samo 31 žena. U više od polovine emisija nije bilo nijedne žene. U 25 emisija na temu obrane, obnove nakon potresa, unutarnje i vanjske politike, gospodarstva, pa i religije, sudjelovali su isključivo muškarci.

U listopadu je čak pet emisija za redom (1, 2, 3, 4, 5) bilo bez ijedne žene, sudionice rasprave. Isključivo muškarci, ukupno njih 18, u tom nizu od pet uzastopnih „jednorodnih“ emisija raspravljalo je o novom Zakonu o turizmu, stanju na Bliskom istoku, svinjskoj kugi, superizbornoj godini i kontroli migracija.

Ako pogledamo i svaki od ta tri mjeseca posebno, uočljiva je urednička politika koja dovodi do neravnopravnosti i izrazite podzastupljenosti žena sugovornica.

U listopadu je emitirano 18 emisija s ukupno 68 gostiju, od čega 57 muškaraca i 11 žena. Deset emisija je bilo bez žena.

U studenom, u 16 emisija gostovao je 61 sugovornik, od čega 47 muškaraca i 14 žena. U sedam emisija bili su isključivo muškarci.

U prosincu je emitirano 14 emisija Otvoreno s ukupno 52 gosta, od čega 46 muškaraca i samo 6 žena. U čak osam prosinačkih izdanja Otvorenog nije bilo ni jedne žene. Među njima je bila i emisija od 28. prosinca sa šest muškaraca, koja je bila samo povod Ženskoj mreži Hrvatske i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova da upozore na zabrinjavajući neravnopravni i diskriminirajući tretman žena u odnosu na muškarce.

Ništa od toga članovi i članice VEM-a nisu zapazili ni analizirali, nego su jednoglasno zaključili da nije bilo kršenja Zakona o elektroničkim medijima. Zakon o HRT-u nisu ni spomenuli.

A što kažu zakoni?

VEM ignorira Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji

Zakon o elektroničkim medijima u članku 14. propisuje da je „u audio i/ili audiovizualnim medijskim uslugama“ zabranjeno poticati diskriminaciju, među ostalim, i na temelju spola. U članku 15. stoji i odredba da se „u audiovizualnim i radijskim programima te sadržajima elektroničkih publikacija treba poticati ravnopravnost žena i muškaraca“.

VEM je glavno regulatorno tijelo za elektroničke medije, među koje spada i HRT. Uz pomoć Agencije za elektroničke medije, VEM prati provođenje Zakona o elektroničkim medijima i može izreći upozorenje, obvezujući nalog ili opomenu u slučaju njegovog kršenja. Ništa od toga se nije dogodilo u slučaju HRT-ove emisije Otvoreno. Štoviše, VEM je zaključio da ZEM u tom slučaju nije prekršen. Ni u spornoj emisiji od 28. prosinca, a ni inače, jer se posve bjelodano nisu potrudili pogledati još koje izdanje Otvorenog na što su upozorile i udruge za prava žena i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

VEM je nadležan i za poštivanje Zakona o HRT-u, na koji se u slučaju Otvorenog također nisu ni osvrnuli.

Pored toga što VEM, po Zakonu o HRT-u, nadzire kako HRT troši sredstva od pristojbe i iz drugih javnih izvora, Vijeće nadzire i poštivanje drugih odredbi Zakona o HRT-u kao i poštivanje Ugovora između HRT-a i Vlade, posebno u dijelu programskih obaveza HRT-a.

Upravo je (ne)poštivanje programskih obaveza HRT-a ono što je, u slučaju emisije Otvoreno, trebalo biti predmet interesa VEM-a.

Programske obaveze HRT-a dio su i Zakona o HRT-u i Ugovora HRT-a s Vladom.

U članku 9. Zakona o HRT-u tako stoji da će javna radiotelevizija „proizvoditi, suproizvoditi i objavljivati programe namijenjene ostvarivanju ravnopravnosti muškaraca i žena“.

Programske obaveze HRT-a, pa i one u dijelu ravnopravnosti spolova, detaljnije su razrađene Ugovorom HRT-a i Vlade za period od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027. godine.

Tim se Ugovorom u svojim ciljevima HRT obvezao da će, među ostalim, „u sklopu informativnih emisija nastojati osigurati ravnomjernu zastupljenost muškaraca i žena u raspravama, kad god će to biti moguće“. U članku 51. Ugovora ravnopravna zastupljenost muškaraca i žena obaveza je HRT-a i u mozaičnim, dokumentarnim, obrazovnim, sportskim i drugim emisijama u kojima „pri obradi tema treba voditi računa o zastupljenosti obaju spolova kao ravnopravnih sugovornika u raspravama“.

Da je VEM, nakon pristiglih pritužbi, proveo nadzor nad emisijom Otvoreno, ako već ne nad čitavim informativnim programom javne televizije, lako bi, gotovo matematički, mogao utvrditi očiti nerazmjer u odabiru sugovornika i sugovornica, što je suprotno i Zakonu o HRT-u i Ugovoru HRT-a i Vlade. Njegova bi obaveza tada bila opomenuti HRT i od nadležnih tijela HRT-a zatražiti poduzimanje odgovarajućih mjera kako bi se počele izvršavati zakonske i ugovorne odredbe o ravnopravnosti spolova. Članice i članovi Vijeća za elektroničke medije ništa od toga nisu poduzeli.

VEM je do sada upućivao upozorenja i opomene HRT-u uglavnom zbog prikrivenog oglašavanja i neadekvatne zaštite maloljetnika od neprimjerenog medijskog sadržaja suprotno odredbama Zakona o elektroničkim medijima, a ne zbog kršenja programskih obaveza propisanih Zakonom o HRT-u i Ugovorom HRT-a i Vlade. Pregledom godišnjih izvještaja VEM-a i Agencije za elektroničke medije od 2018. do 2022. godine pronašli smo samo jedan slučaj  u kojem je VEM reagirao na kršenje programskih obaveza HRT-a, ali to nije bilo vezano za ravnopravnost spolova. Riječ je o reakciji VEM-a tijekom 2019. godine na pritužbu jednog građanina zbog prikazivanje zastave s ustaškim simbolom. Prilikom javljanja novinara iz Koelna povodom rukometne utakmice Hrvatska-Njemačka prikazani su unaprijed montirani kadrovi navijača sa zastavom s grbom s prvim bijelim poljem i velikim slovom “U”. VEM je zaključio da prikazani sporni sadržaj nije u skladu s programskim načelima iz članka 6. Zakona o HRT-u i izrekao je HRT-u mjeru upozorenja.

Projekt „Žene i mediji“

Da apsurd bude veći, VEM je površno pristupio prijavi za izrazitu i kontinuiranu podzastupljenost žena sugovornica u emisiji Otvoreno, a u isto vrijeme ponosno ističe svoj projekt „Žene i mediji“ kojim već desetak godina žele povećati vidljivost žena u medijima.

U okviru projekta, Agencija za elektroničke medije provodi i periodična istraživanja o vidljivosti žena u središnjim informativnim emisija najgledanijih nacionalnih televizija. Posljednje istraživanje iz 2021. godine pokazalo je da žene čine samo malo više od trećine sugovornika, odnosno da je njihova prosječna zastupljenost 36 posto (RTL 39, HTV 37 i Nova TV 33 posto). Žene se najčešće poziva da govore o temama znanosti i zdravlja (26 posto), a puno manje kada se razgovara o društvu i pravnom okviru (19 posto) i politici (15 posto).

Teme ravnopravnosti spolova u medijima zaokuplja VEM i Agenciju za elektroničke medije i na međunarodnom nivou, na skupovima od Barcelone do Antalije.  Tako je Agencija za elektroničke medije, među ostalim, članica Mediteranske mreže regulatornih tijela (MNRA), i potpisnica „Deklaracije MNRA-e o poticanju muško-ženske ravnopravnosti i borbe protiv rodnih stereotipa“.

U okviru MNRA-e, Agencija za elektroničke medije posebno je angažirana u Radnoj skupini za rod i medije na čijem se posljednjem sastanku 7. studenog prošle godine razgovaralo o izradi studije o zastupljenosti žena u dnevnim informativnim programima u mediteranskim zemljama.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li porazni podaci o HTV-ovoj emisiji Otvoreno biti dio regionalne analize.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.