Razotkriveno

U Davosu nije rečeno da se moramo ograničiti na dvije do tri šalice kave godišnje

Na panelu Svjetskog ekonomskog foruma govorilo se o ekološki prihvatljivijem uzgoju kave, a ne o zabranama njezine konzumacije.
Foto: Pixabay

Ludilo: Hubert Keller na sastanku WEF-a objavio rat ljudima koji piju kavu jer smatra da su oni uzročnici “globalnog zatopljenja“, naslov je članka (arhivirano ovdje), objavljenog na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Screenshot/Facebook

Članak je objavljen 23. siječnja, a prema podacima platforme CrowdTangle, članak je prikupio 15 dijeljenja, 10 komentara i 40 ostalih reakcija.

Keller nije dio WEF-a niti je objavio rat kavi

“Svjetski ekonomski forum objavio je rat kavopijama, izjavljujući da izazivaju ‘globalno ključanje’ i da ih se pod svaku cijenu mora zaustaviti. Prema Hubertu Kelleru, suradniku programa Svjetskog ekonomskog foruma, ‘kava koju svi pijemo emitira između 15 i 20 tona CO2 po toni kave… Svaki put kada pijemo kavu, ispuštamo CO2 u atmosferu.’ ‘Većina kave proizvodi se monokulturom, a na monokulturu utječu i klimatske promjene. Kvaliteta ovih prirodnih dobara brzo se pogoršava.’ Prema Svjetskom ekonomskom forumu, kavopije će se u budućnosti morati ograničiti na dvije ili tri šalice kave godišnje”, navodi se u tekstu.

Na početku treba reći da Hubert Keller nije suradnik niti je na bilo koji način dio Svjetskog ekonomskog foruma. Keller je viši izvršni direktor u Lombard Odier Group – neovisnoj švicarskoj bankarskoj grupi. On je 17. siječnja sudjelovao na panelu u sklopu godišnjeg skupa WEF-a u švicarskom Davosu pod nazivom “Stavljanje cijene prirodi” (eng. Putting a Price on Nature), zajedno s još pet govornika od kojih niti jedan ne radi niti je povezan sa Svjetskim ekonomski forumom.

Također, Keller ni u jednom trenutku nije objavio rat kavi, niti je kazao da bi se ljudi trebali “ograničiti na dvije ili tri šalice godišnje”, kako se navodi u tekstu. Autor na portalu Epoha, odnosno portal People’s Voice s kojeg je članak u potpunosti preuzet, nije predočio nikakve dokaze koji bi poduprli tu tvrdnje. U videozapisu koji su priložili kao ‘dokaz’ za te tvrdnje Keller, ali i oni sami u svojem tekstu pišu, da svaka tona (ne šalica) kave emitira između 15 i 20 tona CO2, te da se kvaliteta proizvedenih monokultura kave ubrzano pogoršava zbog klimatskih promjena, piše Techarp. Hubert Keller nigdje nije spomenuo da ljudi ne bi trebali piti kavu, odnosno da bi se trebali ograničiti na samo dvije do tri šalice godišnje.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

O čemu je Keller pričao na panelu u Davosu?

Keller je na panelu u Davosu promicao regenerativnu proizvodnju hrane, kao što se navodi u članku Lombard Odiera:

“Mnogi u financijskoj industriji fokusirani su na dobrovoljna tržišta ugljikom, rekao je, ‘ali u Lombard Odieru smo oprezniji u pogledu tržišta ugljikom. U konačnici, velike korporacije, koje su prirodni kupci ugljičnih kredita, usredotočit će se na stvarna smanjenja emisija na terenu. Stoga smo zabrinuti mogu li dobrovoljna tržišta ugljika postići razmjer koji nam je potreban”.

Umjesto toga, kazao je: “Našu pozornost usmjeravamo na regenerativnu proizvodnju hrane. Zašto? Budući da 85% pritiska na prirodu proizlazi iz naših prehrambenih sustava, stoga je razvoj regenerativne proizvodnje hrane taj koji će otključati vrijednost imovine prirode. To će produžiti vijek trajanja i otpornost te imovine. Povećat će sekvestraciju ugljika. I stvorit će robu koja je pozitivna za prirodu u vrijeme kada svijet stavlja cijenu na ekološku cijenu proizvodnje. Ekonomski sustavi koji se pokreću regenerativnim pristupom prirode mogu nadmašiti današnje ekonomske sustave”.

Cijelo objašnjenje regenerativne proizvodnje hrane može se pronaći u videu koji je WEF objavio na svojim stranicama i kreće otprilike na 20:25 minuta. Zanimljivo jest da je Keller na panelu zapravo pričao o poboljšanju uzgoja kave – potpuno suprotno od objave rata kavi kao što to spominje autor članka na Epohi. Na otprilike 26:38 u cjelovitom videu s panela, Hubert Keller predlaže korištenje kapitala za stjecanje malih farmi kave i njihovu transformaciju korištenjem modela regenerativnog agrošumarstva, čime se poboljšava proizvodnja uz zadržavanje ugljika i obnavljanje bioraznolikosti, bez povećanja troškova za potrošača.

Ukratko, piše Techarp, preporučio je da industrija kave usvoji metodu regenerativnog uzgoja kako bi se poboljšala produktivnost, dugovječnost i bioraznolikost, a istovremeno pomoglo u ublažavanju klimatskih promjena.

Treba napomenuti i da je portal The People’s Voice (ranije NewsPunch) portal poznat po objavljivanju dezinformacija pa je sve njihove objave potrebno uzeti s dozom opreza. Faktograf je više puta razotkrivao dezinformacije koje je plasirao taj portal.

Gradovi inicijative C40 nisu se obvezali zabraniti konzumaciju mesa i mlijeka

Četrnaest američkih gradova već je potpisalo sporazum s globalističkom organizacijom o zabrani mesa, mliječnih proizvoda i automobila do 2030. kako bi ispunili ciljeve Klausa Schwaba u vezi s klimatskim promjenama. Američki gradovi infiltrirani u WEF formirali su koaliciju pod nazivom “C40 Cities Climate Leadership Group” (C40). C40 je postavio ” cilj ” za postizanje WEF-ovih radikalnih ciljeva depopulacije do 2030. godine. Gradovi C40 složili su se da će njihovi stanovnici biti prisiljeni pridržavati se sljedećeg popisa neustavnih pravila:

“0 kg [konzumacije] mesa”
“0 kg [konzumacije] mliječnih proizvoda”
“3 nova odjevna predmeta po osobi godišnje”
“0 privatnih vozila” u vlasništvu
“1 kratki povratni let (manje od 1500 km) svake 3 godine po osobi”, navodi se dalje u tekstu Epohe.

Međutim, gradovi inicijative C40 nisu se obvezali zabraniti konzumaciju mesa i mlijeka, a Faktograf je o tome pisao još u kolovozu prošle godine. Organizacija C40 Cities Climate Leadership Group osnovana je 2005. godine kada je tadašnji gradonačelnik Londona Ken Livingstone okupio predstavnike iz 18 gradova kako bi sklopili sporazum o zajedničkom smanjenju zagađenja stakleničkim plinovima.

S godinama je inicijativa narasla te danas okuplja 96 gradova, a popis uključenih gradova može se provjeriti na web stranici organizacije. C40 podržava gradonačelnike da povise svoje klimatske ambicije te potiču inovacije, donesu klimatske mjere, razmjenjuju dobru prakse te zagovaraju financiranje ulaganja u zelena radna mjesta i projekte koji poboljšavaju otpornost gradova na klimatske promjene.

Međutim, njihove preporuke nemaju nikakvu zakonsku težinu, stoga je tvrdnja Epohe da gradovi planiraju zabraniti meso do 2030. neosnovana. Nijedan od gradova iz inicijative dosad nije donio takvu odluku ili najavio zabranu mesa, mlijeka i privatnih automobila. Dezinformacije su se krenule širiti na temelju izvješća iz 2019. godine naziva “Budućnost urbane potrošnje u svijetu od 1.5 C“, dokumenta koji je nastao kao rezultat suradnje između C40, Sveučilišta u Leedsu te tvrtke Arup.

U njemu se navode neke od mogućnosti smanjenja emisija u šest ključnih kategorija potrošnje – hrana, građevine i infrastruktura, privatna vozila, zrakoplovstvo, odjeća i tekstil te elektronika i kućanski aparata. Također se ističe potreba za promjenom proizvodnih obrazaca, ali i navika samih potrošača.

Dokument uključuje i “progresivne” i “ambiciozne” ciljeve za 2030. Točno je da je kao “ambiciozan cilj” do 2030. godine navedena potrošnja od 0 kg mesa godišnje. Kao progresivan cilj je navedena količina od 16 kg. “Ovo izvješće ne zagovara sveobuhvatno usvajanje ambicioznijih ciljeva u C40 gradovima; oni su tu kako bi pružili skup referentnih točaka o kojima gradovi i drugi akteri mogu razmišljati kada razmatraju različite alternative za smanjenje emisija i dugoročne urbane vizije”, stoji u dokumentu.

Na netočne interpretacije ovog dokumenta osvrnuo se i glasnogovornik inicijative  C40. Za portal Lead Stories poručio je da je izvješće analiza emisija temeljenih na potrošnji u gradovima, a ne plan koji gradovi trebaju usvojiti ili pravno obvezujući ugovor.

“Na pojedincima je da sami odaberu način života, uključujući vrstu hrane koju će jesti i koju vrstu odjeće preferiraju. Nijedan C40 gradonačelnik nije pristao prisiliti ljude da eliminiraju konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda ili na drugi način ozbiljno ograničiti konzumaciju tih proizvoda”, rekao je.

Teorije zavjere o “Velikom resetu”

U nastavku teksta spominje se još i teorija o velikom resetu. “Veliki reset” je skup prijedloga Svjetskog ekonomskog foruma iz lipnja 2020. godine koje je čelnik WEF-a Klaus Schwab kasnije pretvorio u knjigu, a uključuje provedbu inicijativa za suzbijanje nezaposlenosti, poticanje promjena fiskalne politike i osiguranje financiranja održivih infrastrukturnih projekata.

Inicijativa je potaknula brojne teorije zavjera koje smatraju da su elite koje namjeravaju uspostaviti totalitarni globalni režim koristile koronavirus za depopulaciju Zemlje i reorganizaciju društva. Faktograf je o njima pisao u više navrata.

Zaključno, Hubert Keller na sastanku WEF-a nije objavio rat ljudima koji piju kavu jer smatra da su oni uzročnici globalnog zatopljenja, kao što se to navodi u članku Epohe. Keller je na panelu u Davosu promicao regenerativnu proizvodnju hrane, odnosno preporučio je da industrija kave usvoji metodu regenerativnog uzgoja kako bi se poboljšala produktivnost, dugovječnost i bioraznolikost, a istovremeno pomoglo u ublažavanju klimatskih promjena. Dakle, suprotno onome što se navodi, Keller je na panelu u Davosu zapravo pričao o poboljšanju uzgoja kave. Treba reći i da Keller nije dio Svjetskog ekonomskog foruma niti njihov suradnik, Keller je viši izvršni direktor u Lombard Odier Group – neovisnoj švicarskoj bankarskoj grupi.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.