Razotkriveno

Kruženje aviona oko Sarajeva netočno se povezuje s chemtrailsima

Iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH za Faktograf su potvrdili da se radilo o preletu za potrebe ortofoto snimanja.
Foto: Unsplash.com/Kamil Pietrzak

Na Facebook profilu privatne korisnice 6. veljače objavljena je video simulacija (status arhiviran ovdje, a video ovdje) leta zrakoplova koji je poletio iz Zadra i potom kružio nad zračnim prostorom oko glavnog grada BiH Sarajeva. Uz video je objavljen sljedeći opis: “Kuda vozi ovaj avion putnike…ili baca kemtrejlse?“.

Screenshot/Facebook

Kompanija MGGP Aero bavi se mapiranjem prostora iz zraka

Ne postoje baš nikakvi dokazi da je zrakoplov koji je poletio iz Zadra i kružio nad Sarajevom iz zraka prskao otrovne kemikalije, odnosno chemtrailse, kao što to insinuira korisnica Facebooka. Naime, pretraga letova na aplikaciji FlightRadar pokazuje da se radilo o letu zrakoplova Cessna 402B aviokompanije MGGP Aero. Treba reći da se radi o malom zrakoplovu koji ima 6 do maksimalno 10 sjedala koja se mogu po potrebi i ukloniti za prijevoz manjih cargo tereta. “Cessna 401 i 402 razvijene su kao dvomotorne klipne letjelice bez tlaka. Njihov je cilj bio biti radni stroj, koristan za teretne i male zračne prijevoznike”, navodi Wikipedija.

Što se pak tiče kompanije MGPP Aero, riječ je o kompaniji koja se bavi mapiranjem područja iz zraka, a registrirana je u Poljskoj.

“Specijalizirani smo za dobivanje okomitih i kosih zračnih snimaka, satelitskih podataka, hiperspektralnih podataka, LiDAR-a i toplinskih snimaka. Metodama daljinskog istraživanja izrađujemo sveobuhvatne inventare i analize urbaniziranog prostora i prirodnog okoliša. Nudimo usluge iz područja 3D modeliranja i izrade modernih web aplikacija za svaku vrstu geoprostornih podataka. Usmjereni smo na kontinuirani razvoj i tražimo nove prilike za međunarodnu suradnju u Europi i šire”, navodi se na službenoj web stranici kompanije. Kompanija je osnovana 2001. godine, a djeluje u više država u Europi i svijetu, uključujući Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Na Facebook i Instagram profilu kompanije mogu se pronaći i fotografije iz zraka snimljene u Hrvatskoj. Objavljene su tako, primjerice, fotografije Hvara i Krka.

BHANSA: Snimka datira najranije iz studenog 2023.

Da se uistinu radilo o preletu zrakoplova koji se bavi geomapiranjem, potvrdili su za Faktograf iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA). Istaknuli su da se radi o snimci preleta koja može datirati najranije iz studenog 2023.

“Jedinica za upravljanje zračnim prostorom (AMC) je u tom periodu izdala suglasnost za uspostavu privremene (ad hok) zone koja odgovara priloženom snimku. Suglasnost je izdana firmi MGGP Aero koja je na osnovu odobrenja Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) vršila ortofoto snimanje iz zraka (LIDAR) sa zrakoplovom Cessna 402B ‘Titan’ s registracijom SP-FTD (zrakoplovni registar Republika Poljska) s aerodroma polijetanja / slijetanja van Bosne i Hercegovine (Republika Mađarska i Republika Hrvatska)”, poručili su iz BHANSA-e za Faktograf.

Aktivnost ortofoto snimanja u Bosni i Hercegovini, pojašnjavaju iz BHANSA-e, provodila se u periodu od lipnja do studenog 2023. godine. “U periodu od studenog 2023. godine do danas, nemamo zabilježene nikakve aktivnosti koje bi odgovarale ovom snimku”, zaključuju iz odnosa s javnošću agencije.

Chemtrails – jedna od najčešćih teorija zavjere

Chemtrailsi su dezinformacija o kojoj smo pisali više puta, kao i brojni drugi strani fact-checkerski portali (AFP Fact-checkUSA TodayLogically FactsPolitiFact). Postojanje tzv. chemtrailsa “dokazuje” se bijelim tragovima koji ostaju iza zrakoplova.

Prema narativu koji šire pobornici teorije, a koja nije činjenično utemeljena, time se potvrđuje tajna zavjera za kontrolu vremenskih prilika ili, u opasnijoj formi, kemijsko “zaprašivanje” okoliša i stanovništva.

Međutim, radi se zapravo o contrailsima, bijelim tragovima, točnije kondenzacijskim tragovima, koji se pod određenim uvjetima stvaraju iza ispuha mlaznog motora aviona. Kako je već ranije Državni hidrometeorološki zavod objasnio za Faktograf, contrailsi nastaju naglim hlađenjem ispušnih plinova koji kao rezultat izgaranja goriva imaju visoki sadržaj vodene pare. Budući da je zrak iznad 8000 metara izrazito hladan, čak i do -40 stupnjeva Celzijusa, vruća para u naglom susretu s tako hladnim zrakom se kondenzira i nastaju bijeli oblaci u linijama.

Zaključno, snimka odnosno simulacija leta zrakoplova koju je podijelila korisnica Facebooka prikazuje let malog zrakoplova Cessna poljske kompanije MGGP Aero koja se bavi mapiranjem prostora iz zraka, što objašnjava kruženje nad područjem Sarajeva. U ovom slučaju radilo se o letu koji je krenuo iz Zadra i nadlijetao prostor oko sarajevske zračne luke za potrebe ortofoto snimanja, potvrdili su to za Faktograf iz bosanskohercegovačke kontrole zračne plovidbe. Ne postoje nikakvi dokazi da je zrakoplov ‘bacao kemtrejlse’ kao što se to pokušava insinuirati u statusu, a valja napomenuti i da na tom letu nije bilo prijevoza putnika

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.