Razotkriveno

Desetljećima kruži citat bivšeg izraelskog premijera Menachema Begina koji tako nije izrečen

Citat se pripisuje bivšem izraelskom premijeru, uz pozivanje na tekst novinara Amnona Kapeliouka u kojem tog citata nema.
Flickr Government Press Office

Korisnici društvenih mreža dijele navodni citat Menachema Begina, izraelskog premijera od 1977. do 1983. i dobitnika Nobelove nagrade za mir 1978. godine. U razdoblju od 1943. do 1948. godine Begin je bio čelni čovjek Irguna, židovske Nacionalne vojne organizacije koja je u vrijeme britanskog mandata u Palestini smatrana terorističkom organizacijom.

Citat koji dijele korisnici društvenih mreža glasi:

“Naša rasa je Glavna rasa. Mi smo božanski bogovi na ovoj planeti. Mi smo različiti od inferiornih rasa koliko i oni od insekata. U stvari, u poređenju sa našom rasom, druge rase su zveri i životinje, u najboljem slučaju stoka. Druge rase se smatraju ljudskim izmetom. Naša sudbina je da vladamo inferiornim rasama. Našim zemaljskim kraljevstvom će vladati naš vođa sa gvozdenim štapom. Mase će nam lizati noge i služiti nam kao robovi.”

Citat se, međutim, ne može pripisati Menachemu Beginu, budući da nije predstavljen vjerodostojan izvor koji bi potvrdio da je uistinu u pitanju izjava ili dio izjave bivšeg izraelskog premijera.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Predmetni citat na internetu se pojavljuje već duže od desetljeća. Da ove riječi nije izrekao bivši izraelski premijer ustvrdili su još 2009. godine iz memorijalnog centra Menachem Begin.

“Gospodin Begin nikada nije izrekao te riječi i nema činjenične osnove za tu citaciju. Kada smo tražili citat, otkrili smo da se kao izvor navodi tekst autora Texe Marrsa, koji ne navodi da citira Begina. Daljnje istraživanje na ovom mjestu pokazalo je da je citat pripisan članku Amnona Kapeliouka ‘Begin i zvijeri’ (New Statesman, 25. lipnja 1982.), koji je bio poznat po tome što je netočno interpretirao neke izjave Menachema Begina izgovorene u govoru pred Knessetom”, stoji u tekstu objavljenom na blogu begincenterdiary.blogspot.com.

Najstariji spomen predmetnih rečenica kasnije pripisanih Beginu koji smo našli na internetu odnosi se na tekst gore spomenutog Texe Marrsa, američkog pisca i radijskog voditelja, iz 2003. godine (arhivirano ovdje). U tom tekstu, međutim, Marrs, iako kritizira Begina, ne tvrdi da ga citira.

Pozivanje na tekst iz New Statesmana

Na više se mjesta, uključujući i u tekstu novinara i aktivista Franklina Lamba (arhivirano ovdje) iz 2009., citat pripisuje Beginu uz pozivanje na novinara Amnona Kapeliouka, odnosno njegov tekst iz New Statesmana, objavljen 25. lipnja 1982. godine.

Na internetu smo pronašli i taj tekst, sačuvan na mikrofilmu (arhiviran ovdje).

Objavljen je pod naslovom “Begin i ‘zvijeri'”. Tekst ne sadrži sporni citat, već autor piše:

“Rat u Libanonu se ne može interpretirati, čak ni od najpredanijih pristaša Izraela, kao rat za opstanak. Zbog toga Vlada ulaže izvanredne mjere da bi dehumanizirala Palestince. Begin ih je u svom govoru u Knessetu opisao kao ‘zvijeri koje hodaju na dvije noge’. Palestince se često naziva insektima, dok se na njihove izbjegličke kampove u Libanonu referira kao na ‘turističke kampove’. Kako bi racionalizirao bombardiranje civilnog stanovništva, Begin je emotivno zapitao: ‘Da je Hitler sjedio u kući s 20 ostalih ljudi, bi li bilo korektno raznijeti tu kuću?’“.

Mislio je na teroriste, a ne sve Palestince?

Već spomenuti Beginov memorijalni centar, kao i neki drugi izvori, tvrde da je Kapeliouk pogrešno interpretirao Beginove riječi izgovorene u Knessetu 8. lipnja 1982. godine. Pozivajući se na tadašnji izvještaj agencije AP, navode kako je Begin govorio o stradanju izraelske djece te je, između ostalog, kazao:

“Sudbina židovske djece je drugačija od one druge djece u svijetu kroz generacije. Tako više neće biti. Branit ćemo našu djecu. Ako se ruka bilo koje životinje na dvije noge podigne na njih, ta će ruka biti odsječena, a naša će djeca odrastati u radosti u domovima svojih roditelja”.

Spomenuti izvori skloni su interpretaciji da se izjava o zvijerima, odnosno “životinjama na dvije noge”, nije odnosila na sve Palestince, već na teroriste.

Zaključno, Begin jest u Knessetu govorio o “životinjama na dvije noge”, ali ne postoje dokazi da je izrekao riječi iz navodnog citata koji kruži internetskim prostorom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.