Razotkriveno

Djelovanjem snažnih struja u atmosferi saharski pijesak može stići i do Hrvatske

Saharski pijesak i prašina u našim krajevima nisu plod chemtrailsa.
JackieLou/Pixabay

Na Facebook profilu privatnog korisnika objavljena je kompilacija fotografija (arhivirano ovdje) kondenzacijskih tragova zrakoplova koje teoretičari zavjera nazivaju chemtrails uz sljedeći opis:

“Mediji kažu da dolazi pijesak iz Sahare.Kako da ne.Oni su odavno postali sredstvo dezinformiranja.”

Screenshot/Facebook

Status i kompilacija fotografija objavljeni su 16. veljače, a prikupili su 70 dijeljenja, 40 komentara i 283 ostale reakcije.

Kako pijesak i prašina iz Sahare stižu do Hrvatske?

Pijesak iz Sahare, suprotno onome što korisnik Facebooka piše, može stići do Hrvatske i ne radi se o tzv. chemtrailsima koje je Faktograf razotkrio kao neutemeljene u mnogo navrata, što korisnik nastoji insinuirati kompilacijom kondenzacijskih tragova zrakoplova (contrails).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Za pojašnjenje kako zapravo pijesak iz Sahare, točnije prašina, može stići do Hrvatske, Faktograf se obratio Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Saharska prašina je, pojašnjavaju, mješavina pijeska i prašine iz Sahare, golemog pustinjskog područja koje prekriva veći dio sjeverne Afrike. Kao posljedica grmljavinskih oluja, nastanka ili prolaska ciklone nad tim područjem, nastaju jaki vjetrovi velike brzine koji podižu prašinu i pijesak s tla u više slojeve atmosfere gdje su horizontalna strujanja jaka te pijesak i prašinu mogu prenijeti tisućama kilometra daleko od izvora, što objašnjava činjenicu kako prašina stiže i do područja Hrvatske. Prašina do tla dolazi suhim ili mokrim taloženjem (kiša ili snijeg).

Iz DHMZ-a ističu da nekoliko puta godišnje dovoljno jak južni vjetar može odnijeti oblake prašine prema sjeveru u Europu, a pojasnili su i koji su dijelovi Europe najugroženiji.

Riječ je o mediteranskim zemljama poput Španjolske, Italije, Grčke i Francuske, a sve zbog njihove blizine Sjevernoj Africi i češće izloženosti jakim vjetrovima koji nose prašinu i pijesak preko Sredozemnog mora.

Prašina iz Sahare, ipak, može stići i do drugih dijelova Europe pa nije neuobičajena pojava u Velikoj Britaniji, centralnoj i istočnoj Europi. Epizode saharske prašine uglavnom su sezonske. Rano proljeće je najaktivnije razdoblje za prijenos prašine iz Sahare u Europu. U Grčkoj i Španjolskoj nacionalne meteorološke službe prate, ali i daju prognozu epizoda saharske prašine, ističe glasnogovornica DHMZ-a u odgovoru na upit Faktografa.

Epizode saharske prašine u Hrvatskoj nekoliko puta godišnje

U Hrvatskoj se, ističu u DHMZ-u, epizode saharske prašine također pojavljuju nekoliko puta godišnje. Kada čestice saharskog pijeska uđu u oblačne sustave, kiša koja će pasti u sebi će sadržavati saharski pijesak zbog čega će biti obojena. Naime, kada kišne kapi padnu na neku površinu i na kraju ispare, za sobom ostavljaju sloj prašine i stvaraju takozvanu blatnu kišu.

Blatna kiša je pojam za kišu koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima. Ne radi se opasnoj vremenskoj pojavi te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost. Ova pojava je pritom češća u Dalmaciji, nego u unutrašnjosti Hrvatske jer je jugo jači na obalnom području.

Osim dijelova Europe, saharska prašina i pijesak može putovati i do Južne Amerike, Srednje Amerike, Kariba i Sjedinjenih Američkih Država. Naime, na području između obratnica pušu pasati (eng. Trade winds), vjetrovi koji pušu od istoka prema zapadu i tako prenose saharski pijesak preko Atlantika. To je ujedno i najčešća situacija, a događa se tijekom proljeća, ljeta i rane jeseni, zaključuju iz DHMZ-a.

Chemtrailsi – nepostojeća teorija zavjere

Kao što je spomenuto u uvodu, blatni trag koji ostaje na automobilima i ostalim površinama teoretičari zavjera povezuju s tzv. chemtrailsima, čije se postojanje “dokazuje” bijelim tragovima koji ostaju iza zrakoplova. Chemtrailsi su dezinformacija o kojoj je Faktograf pisao više puta, kao i brojni drugi strani fact-checkerski portali (AFP Fact-checkUSA TodayLogically FactsPolitiFact).

Prema narativu koji šire pobornici teorije, a koja nije činjenično utemeljena, time se potvrđuje tajna zavjera za kontrolu vremenskih prilika ili, u opasnijoj formi, kemijsko “zaprašivanje” okoliša i stanovništva. Teoretičari zavjera blatne tragove na površini raznih predmeta potom povezuju s tim zaprašivanjem, iako je više puta potvrđeno da takvo što ne postoji.

Međutim, radi se zapravo o contrailsima, bijelim tragovima, točnije kondenzacijskim tragovima, koji se pod određenim uvjetima stvaraju iza ispuha mlaznog motora aviona. Kako je već ranije Državni hidrometeorološki zavod objasnio za Faktograf, contrailsi nastaju naglim hlađenjem ispušnih plinova koji kao rezultat izgaranja goriva imaju visoki sadržaj vodene pare. Budući da je zrak iznad 8 000 metara izrazito hladan, čak i do -40 stupnjeva Celzijusa, vruća para u naglom susretu s tako hladnim zrakom se kondenzira i nastaju bijeli oblaci u linijama.

Zaključno, saharski pijesak odnosno prašina, zaista može stići do Hrvatske i ne radi se ni o kakvoj dezinformaciji koju su plasirali mediji. Pod utjecajem jakog vjetra velike brzine dolazi do podizanja pijeska i prašine visoko u atmosferu gdje horizontalnim strujanjem mogu putovati tisućama kilometara daleko. Korisnik kompilacijom fotografija kondenzacijskih tragova zrakoplova pokušava pokazati da blatni tragovi na površinama različitih objekata i predmeta dolaze od tzv. chemtrailsa, odnosno raspršivanja otrovnih kemikalija s velike visine.

Međutim, chemtrailsi su nepostojeća teorija zavjere koju su brojni znanstvenici i fact-checkeri u više navrata razotkrili kao neutemeljenu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.