Razotkriveno

Podni mozaik iz Petrograda netočno se pripisuje Pompejima

Paviljonsku dvoranu u muzeju Ermitaž osmislio je ruski arhitekt Stackenschneider, a u sadašnjem obliku nastala je sredinom 19. stoljeća.
Foto: Pixabay

Pobornici teorija zavjere na društvenim mrežama dijele fotografiju mozaika na kojem se mogu vidjeti klipovi kukuruza.

Vjeruju da mozaik potječe iz Pompeja te se pitaju kako je moguće da nas službena povijest uči da je kukuruz na europsko tlo stigao na prijelazu iz petnaestog u šesnaesto stoljeće (arhivirano 1, 2, 3, 4).

Više njihovih pratitelja prihvaća izjavu zdravo za gotovo i tvrdi da je kompletna službena povijest čovječanstva laž.

Međutim, mozaik s fotografije nije pronađen u Pompejima. Riječ je o dijelu podnog mozaika u paviljonskoj dvorani u muzeju Ermitaž u Petrogradu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Paviljonsku dvoranu osmislio je ruski arhitekt Andrei Stackenschneider, a u ovom obliku nastala je sredinom devetnaestog stoljeća. Podni mozaik u dvorani rađen je po uzoru na rimski mozaik otkriven u drevnoj rimskoj kupelji, u talijanskoj regiji Umbrija, u gradiću Otricoli. No, na tom originalu nije bilo kukuruza, pa se čini da je on dodan u Stackenschneiderovom mozaiku, dok je znanstveno potvrđena činjenica da je nakon europskih otkrića Amerike kukuruz uvezen u Europu.

Mozaik s fotografije, dakle, nije pronađen u Pompejima, niti se može uzeti kao dokaz za tvrdnju da je povijest čovječanstva velika laž.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.