Razotkriveno

Nema dokaza da američki i europski farmeri masovno iseljavaju u Rusiju

Dok poljoprivrednici prosvjeduju diljem Europe, teza o odlasku u Rusiju "dokazuje" se fotografijama koje s time nemaju nikakve veze.
Foto: HINA/ Slavko VUKADIN/ tm

Na Facebook profilu Živčana žirafa 21. veljače 2024. godine objavljen je status u kojem se netočno navodi kako nezadovoljni američki i europski poljoprivrednici masovno emigriraju u Rusiju.

“Na iznenađenje zemalja NATO-a, američki i europski farmeri počeli su masovno emigrirati u Rusiju kako bi se tamo trajno nastanili. Razlog je jednostavan: u SAD-u i EU više nema načina da normalno radite svoj posao. Pretjerani porezi, suludi troškovi zakupa zemljišta i kvote za pojedine zemlje čine tvrtke neprofitabilnim. Nadalje, mnogi Amerikanci i Europljani ne žele da im djeca budu pod stalnim pritiskom LGBT propagande u školama, medijima i kinima, a mnogi se boje i suludog maloljetničkog pravosuđa. Imajući to na umu, Putin je predložio da im se olakša preseljenje u Rusiju kako bi se promovirao ovaj proces”, piše u statusu (arhivirano ovdje).

Fotografija nemaju nikakve veze s iseljavanjem poljoprivrednika u Rusiju

Uz opis su umetnute i tri fotografije koje prikazuju poljoprivrednike. Ona na kojoj poljoprivrednik drži klip kukuruza datira još iz listopada 2019. godine (arhivirano ovdje). Tada ju je korisnik iz Srbije objavio na Pixabayu, internetskoj stranici za besplatno dijeljenje fotografija i ilustracija.

Fotografija poljoprivrednika koji stoji u polju također je objavljena na stranici za besplatno preuzimanje Wallpaper flare (arhivirano ovdje). Nijedna od fotografija stoga nije povezana s Rusijom, niti emigracijom u tu zemlju. Treća fotografija je napravljena uz pomoć umjetne inteligencije te prikazuje očajnog poljoprivrednika praznog novčanika s uništenom zastavom SAD-a iza njega i štakore koji jedu plod na njegovoj zemlji.

Uz pomoć obrnute pretrage te fotografije dolazimo do starijih stranih verzija spomenute objave na profilu hrvatske korisnice. Identična objava je ranije tog istog dana osvanula na profilu korisnika društvene mreže X (bivšeg Twittera), ali na njemačkom jeziku (arhivirano ovdje). Osim korištenih istih riječi, ali na drugom jeziku, umetnute su i iste tri fotografije.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Status je prvi objavio proruski političar iz Ukrajine

Prva verzija statusa je objavljena isti dan, ovog puta na platformi Telegram, i to na ćirilici (arhivirano ovdje). Autor statusa je Dmitri Vasilets, proruski političar iz Ukrajine na čiji je Telegram kanal pretplaćeno više od 500 tisuća korisnika. Vasilets je zamjenik voditelja ukrajinskog Sindikata pravnika. U svom govoru pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih Naroda 14. ožujka 2023. godine, tvrdeći da govori u ime milijuna ruskih državljana u Ukrajini, žestoko je kritizirao ukrajinske vlasti navodeći kako se u ukrajinskim javnim ustanovama brani korištenje ruskog jezika (arhivirano ovdje).

Osim toga, veliki je kritičar članica NATO-a, prema pisanju ukrajinskih medija često surađuje s proruskim TV postajama (arhivirano ovdje), a vođa je i političke stranke “Derzhava”, jedne od 11 proruskih stranaka u Ukrajini čije je djelovanje nakon početka rata zabranio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (arhivirano ovdje i ovdje). U svom statusu  Vasilets ne navodi nikakav izvor koji bi podupro točnost iznesenih teza.

Prosvjedi poljoprivrednika diljem Europe

I dok je točno da se diljem Europe proteklih mjeseci održavaju prosvjedi poljoprivrednika, nema relevantnih izvora ili izvještaja koji bi poduprli tezu da se događa masovno iseljavanje radnika iz tog sektora u Rusiju. Faktograf je već u nekoliko tekstova pisao o dezinformacijama koje su se pojavljivale vezano za prosvjede europskih poljoprivrednika (1, 2, 3, 4) u kojima smo naveli i glavne razloge njihova nezadovoljstva među kojima su uvođenje strožih propisa zbog zelene tranzicije, rast troškova proizvodnje i nelojalna konkurencija iz “trećih zemalja”.

Često se kao nelojalna konkurencija navode jeftini poljoprivredni proizvodi iz Ukrajine, a ponekad se na tim prosvjedima pojavljuju i proruski slogani. Nedavno su se na prosvjedima u Poljskoj mogli pročitati slogani poput “Putine, sredi stvari s Ukrajinom, Bruxellesom i našim vođama” koji su uznemirili poljske vlasti, dok njihovo Ministarstvo vanjskih poslova vjeruje kako ekstremističke skupine pokušavaju preuzeti cijeli pokret, a dodali su i da su te skupine “možda pod utjecajem ruskih agenata”.

Lakše dobivanje državljanstva, ali za one koji žele na front

I dok nema dokaza da se događa masovno iseljavanje poljoprivrednika iz SAD-a i EU u Rusiju, točno je da ruski predsjednik Vladimir Putin potiče doseljavanje u svoju državu, ali ono je usmjereno prema strancima koji su voljni otići na front u Ukrajinu. Tako je Putin u siječnju potpisao uredbu kojom je dodatno ubrzao proceduru dobivanja ruskog državljanstva za strance koji se prijave u vojsku. No, prema pisanju AP-a iz siječnja, na te se pozive masovno odazivaju siromašniji stanovnici iz država središnje Azije, a ne građani EU ili SAD-a.

Zaključno, nema dokaza da se događa masovno iseljavanje poljoprivrednika iz SAD-a i EU-a u Rusiju. Status na profilu hrvatske korisnice je prepisan od ukrajinskog proruskog političara koji za tu tezu ne daje nikakav dokaz, fotografije u statusu ne prikazuju poljoprivrednike koji su se doselili u Rusiju, a nema niti jednog relevantnog izvora ili izvještaja da se događa takav trend.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.