Razotkriveno

“Vijest” o odluci Njemačke da prestane prskati građane kemijskim sredstvima sa satiričnog je portala

Snimka koju dijele korisnici Facebooka izvorno je objavljena 2016. godine i nije emitirana u Austriji na vijestima.
Foto: Pixabay

Korisnici društvenih mreža dijele snimku izvorno objavljenu na internetskom portalu Der Postilon (arhivirano ovdje), odnosno na Youtube kanalu spomenutog portala.

Uz snimku dijele i opis u kojem se navodi:

“Kažu da je ovo bilo u Austriji na vijestima! Njemačka vlada najavila: Krajem mjeseca prestaje prskati građane kemijskim sredstvima iz aviona jer nije postignut željeni učinak i na to su potrošene stotine milijardi eura! Priznali su da su potpisali ugovore za ‘Chemtrailers’ s američkim Iluminatima, odnosno “Deep State – USA”. Jasno, jer Njemačka je okupirana zemlja, tj. GmbH Company kojom upravlja Amerika. Rečeno je i da se i dalje provodi depopulacija: cjepivima i otrovima u hrani!” (arhivirano ovdje)

Snimka koju korisnici dijele izvorno je objavljena 2016. godine i nije emitirana u Austriji na vijestima. Predmetna snimka prikazuje “vijesti” u produkciji portala Der Postillon, u kojima se uistinu govori o tome da njemačka vlada zbog velikih troškova nakon 25 godina obustavlja program trovanja stanovništva chemtrailsima.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Međutim, u pitanju je šala, “vijesti” se ne odnose na ono što se u njemačkoj uistinu zbivalo. Portal Der Postillon, naime, objavljuje satiru, njegove su vijesti šaljivog karaktera i nemaju uporišta u stvarnim događajima. Satirični portal utemeljio je njemački PR stručnjak Stefan Sichermann, koji se ovom vrstom satire počeo baviti iz hobija, 2008. godine, inspiriran sadržajem The Oniona, jednog od najpoznatijih svjetskih satiričnih web portala.

Satirične televizijske vijesti, u okviru kojih je objavljen sadržaj koji korisnici Facebooka dijele kao ozbiljan i vjerodostojan, Der Postillion je počeo objavljivati 2012. godine. O činjenici da predmetni snimak dijeljen na društvenim mrežama ne može biti uzet za ozbiljno još je u travnju prošle godine pisao AFP.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.