Razotkriveno

Madagaskarski jajonosni drozd ne postoji

Internetom se širi slika neobične ptice s Madagaskara uz objašnjenje da se radi o jedinoj ptici koja ne polaže jaja i ne gradi gnijezdo.
Foto: Instagram/dallvador

Društvene mreže, svaki aktivniji korisnik to može potvrditi, prepune su zanimljivosti iz životinjskog svijeta. Uz smiješne snimke domaćih životinja, fotografija neodoljivih kućnih ljubimaca te neobičnih susreta s životinjama na ulici ili u prirodi, svoje mjesto na društvenim mrežama imaju i fascinantne divlje životinje iz dalekih krajeva svijeta.

Među ovim potonjima je i post o veoma egzotičnoj vrsti, toliko egzotičnoj da nam se jedna čitateljica obratila tražeći da provjerimo je li ona izmišljena. Radi se o “madagaskarskiom jajonosnom drozdu” koji navodno ima jednu karakteristiku koja ga razlikuje od svih drugih ptica — ne nese jaja.

Tvrdnja od travnja ove godine cirkulira na različitim jezicima (1, 2, 3), a na našem su je jeziku proširili brojni privatni korisnici Facebooka (1, 2, 3, 4) te nešto kasnije i portal Femina, koji za sebe piše da je “namijenjen ženama, svih starosnih doba”.

“Madagaskarski jajonosni drozd (Madagaskar ovum turdi) je jedina ptica poznata nauci koja ne polaže jaja i ne gradi gnezdo. Jedinstvena ptica sa inkubacijom u telu.

Ove ptice su male, veličine vrapca, sa smeđim perjem i rumenim stomakom. Svejedi, hrane se insektima, voćem i bobicama. Žive u vlažnim šumama i stenovitim predelima Madagaskara. Po završetku graviditeta ženka polaže dva, u retkim slučajevima i tri jajeta, gotovo savršeno okruglog oblika u posebnu kožnu kesu.

Nakon izleganja, donji deo zida kože se stanji, jaja se otkotrljaju, a pilići se izlegu. Pilići se izlegu posle 2 nedelje i spremni su za let u roku od 30 minuta, što je takođe jedinstvena pojava u svetu ptica”, dio je članka na portalu Femina objavljenom 26. travnja 2024. godine (arhiviran ovdje).

Screenshot/Facebook

Iako su ispod gotovo svakog od tih postova drugi korisnici izražavali skepsu da se radi o stvarnom biću i kritizirali one koji su na to “nasjeli”, viralnost tog sadržaja ipak nam govori da se njime treba pozabaviti.

Nema dokaza da postoji madagaskarski jajonosni drozd

Iako je opis karakteristika ove ptice detaljnije razrađen u gore citiranom tekstu, pa može djelovati kao da je preuzet iz stručne literature, nismo naišli ni na jedan kredibilan izvor kojim se može potvrditi postojanje ove ptice.

Pretraga na Avibaseu, bazi podataka o svim pticama svijeta, koja sadrži više od 50 milijuna zapisa o 10 tisuća vrsta i 22 tisuća podvrsta ptica, ne daje niti jedan rezultat na unos “madagascar ovum turdi” (1, 2). Tako je i s bazom podataka Birds of the World (Ptice svijeta) koja sadrži podatke o preko 11 tisuća ptičjih vrsta. Ta platforma također ne daje rezultate za isti unos, a pretraga preko Google tražilice daje samo rezultate koji vode na postove s društvenih mreža.

Na popisima endemskih vrsta ptica s Madagaskara koje su dostupne na internetu, također nema te ptice (1, 2). Uz to, nekoliko domaćih i međunarodnih organizacija zamolili smo dodatnu potvrdu o (ne)postojanju madagaskarskog jajonosnog drozda, a do objave ovog teksta odazvala nam se domaća udruga BIOM koja je punopravni partner i predstavnik Hrvatske u BirdLife International, svjetskoj krovnoj organizaciji za zaštitu ptica. Oni su nam potvrdili da ta ptičja vrsta ne postoji.

Nakon objave teksta istu nam je potvrdu dao i Zavod za ornitologiju u Zagrebu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Izvor na koje se širitelji ove dezinformacije pozivaju je “poznata kanadska ornitologinja Letitia Balls“, koja je navodno opisala ženku madagaskarskog drozda u svojoj knjizi “Our Unique Planet” (Naša jedinstvena planeta). Ona je navodno izjavila:

“S obzirom na to da ove male krhke ženke moraju putovati oko 20 000 km tijekom sezonskih migracija, s pravom se mogu nazvati ženama s jajima. I ne samo zbog neobičnog načina nošenja pilića. Inkubacija u tijelu im omogućava da se gnijezde na teško dostupnim mjestima”.

Međutim, internetska pretraga daje vrlo ograničene rezultate kada se u tražilicu unese ime “poznate” ornitologinje. Preciznije, rezultati pretrage vode na društvene mreže i dezinformacijske postove.

Neki su se korisnici (primjerice Facebook stranica Biologist koja objavljuje na engleskom jeziku) pozivali i na jedan od ovogodišnjih brojeva ornitološkog časopisa Wilson Journal of Ornithology. Kako taj časopis izlazi kvartalno, objavljen je samo jedan broj u 2024. godini, a u sažecima članaka nismo pronašli niti ornitologinju Letitiu Balls, niti Madagaskar, niti spomen vrste madagascar ovum turdi.

Naknadno su nam iz časpopisa Wilson Journal of Ornitology odgovorili da u ovoj godini nisu objavili nikakve radove o pticama s Madagaskara. Potvrdili su da madagascar ovum turdi ne postoji te da “reproduktivni mehanizam opisan u postu na Facebooku nije dokumentiran kod ptica”. Također, prema njihovim saznanjima, ne postoji ornitologinja Letitia Balls.

Ptić na fotografiji je nastao uz pomoć AI-a

Fotografija koja se dijelila uz tu tvrdnju nastala je pomoću alata umjetne inteligencije (AI). Objavljena je 26. ožujka 2024. godine na Instagram profilu “dallvador” (1, 2) u čijem opisu stoji: “Istraživanje intersekcije umjetnosti i umjetne inteligencije. Sve slike je ekskluzivno generirao DALL·E iz OpenAI-ja”. U opisu tog vizuala priča je o imaginarnom ptiću TitanNutu kojemu je “priroda podarila jedinstveni talent: privlačenje pažnje”. Naime, pažnju je privlačio “sićušnim nogama i neproporcionalno velikim atributima”.

U tom je postu bilo nekoliko varijacija AI-generiranog vizuala “obdarenog” ptića, a ona koja se najčešće preuzimala i širila u druge svrhe donekle podsjeća (bojom i rasporedom perja) na stvarnu madagaskarsku pticu. To je ptica latinskog imena monticola imerina, a pripada porodici drozdova te obitava samo na Madagaskaru. Ženka te ptice, ništa neuobičajeno, gradi gnijezdo i nese jaja, obično njih 2-3.

S druge strane, korisnici društvenih mreža koji su prihvatili teoriju o neobičnoj životinjskoj vrsti s Madagaskara dijelili su AI vizual uz objašnjenje da su “veliki atributi” zapravo oplođena jaja koja nisu položena u gnijezdo nego se inkubiraju u tom dijelu tijela ptice.

Sve se ptice razmnožavaju polaganjem jaja koja zatim inkubiraju jedan ili oba roditelja naizmjenično. Nakon određenog vremena, koje se razlikuje od vrste do vrste, jaja se izlegu i daju žive mlade (1, 2). Fenomen ptice koja ne liježe jaja zasigurno ne bi bio popraćen isključivo na rubovima interneta. Životinjske vrste koje pripadaju jednom razredu, a imaju obilježja nekog drugog uvijek su budile posebno zanimanje kako znanstvenika, tako i opće publike. Primjerice, široko je poznato da su jedini sisavci koji lete šišmiši, ili da je čudnovati kljunaš sisavac koji leže jaja.

Na kraju, nije neobično da se kao stanište ovog nepostojećeg drozda uzeo baš Madagaskar. Ta otočna država koja leži uz jugoistočnu obalu Afrike, stanište je 25 tisuća divljih životinja. Zbog izolacije otoka, mnogi životinjski primitivni oblici su preživjeli i evoluirali u jedinstvene oblike. Većina ovih vrsta pronađenih na Madagaskaru su endemske, što znači da se ne mogu naći nigdje drugdje u svijetu.

Među njima, međutim, nije madagaskarski jajonosni drozd.

NADOPUNA (3.5.2024.) – Nakon objave dobili smo odgovore Zavoda za ornitologiju u Zagrebu i uredništva časopisa Wilson Journal of Ornitology te smo ih uvrstili u članak.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.