Faktograf.hr jedini je hrvatski medij specijaliziran za fact checking, tj. provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru. Faktograf je član International Fact Checking Networka (IFCN), međunarodne mreže organizacija posvećenih fact checkingu.

Faktograf je pokrenut 2015. godine kao zajednički suizdavački projekt Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a. Od 2018. godine GONG samostalno vodi projekt Faktografa, kao jedini izdavač. Svrha je Faktografa metodom provjere činjenica, koristeći pouzdane izvore, (pr)ocjenjivati točnost i utemeljenost izjava kojima nas svakodnevno zasipaju naši političari i političarke, a kako bismo spriječili da dovoljno puta izrečen neutemeljeni stav u javnom diskursu postane neprikosnovena činjenica. Također, Faktograf se bavi i suzbijanjem dezinformacija u javnom prostoru.

Faktograf.hr trudi se biti relevantan neprofitni medijski prostor na kojem će se politički život u Hrvatskoj obrađivati u maniri profesionalnog i etičnog novinarstva, lišenog utjecaja raznih partikularnih interesa.

Ideju za pokretanje fact-checking online medija smo dobili i prilagodili je hrvatskim uvjetima iz brojnih svjetskih primjera sličnih neovisnih internetskih sajtova. Uzor u tome svakako su nam stranice kao što su PolitiFact, FactCheck ili Fact Checker The Washington Posta, a u početnim koracima pomagali su nam kolegice i kolege s regionalnih fact-checking portala Istinomjer.ba i Istinomer.rs.

Metodologija

Faktograf kontinuirano prati izjave koje daju vladajući i oporbeni političari, odnosno nositelji javnih dužnosti. Izjave koje se ocjenjuju odnose se na aktualna pitanja od javnog značaja ili je riječ o izjavama koje su naročito zainteresirale javnost. Također, Faktograf prati i tvrdnje koje u javni prostor iznose digitalni mediji. Faktograf provjerava i ocjenjuje:

  1. Izjave političara i nositelja javnih dužnosti
  2. Ispunjenost predizbornih obećanja
  3. Točnost tvrdnji u digitalnom prostoru

U kategoriji „Ocjena točnosti“ ocjenjuju se tvrdnje vezane za objektivne činjenice, čija se točnost može utvrditi objektivnom provjerom. Koje su ocjene i kako se dodjeljuju možete vidjeti na sljedećem linku: https://faktograf.hr/sto-su-ocjene/

U rubrici „Obećanja“ pratimo ono što je Vlada postigla i to na osnovi predizbornih obećanja koje je vladajuća stranka/stranke iznijela u svom predizbornom programu, odnosno tijekom predizborne kampanje te obećala u programu na osnovi kojeg je Vlada dobila povjerenje Hrvatskog sabora. Ispunjenost obećanja ocjenjuje se prema sljedećim kategorijama: „nije ocijenjeno“, „započeto“, „prekršeno“, „djelomično ispunjeno“ i „ispunjeno“.

Prilikom provjere točnosti, kao i prilikom procjene ispunjenosti obećanja koristimo sljedeće kategorije izvora: službeni izvori (priopćenja sa sjednica Vlade ili drugih tijela; nacrti, prijedlozi i usvojeni zakonski, strateški i drugi akti, podaci dobiveni od nadležnih institucija po upitima ili zahtjevima za pristup informacijama, statistički podaci i druge relevantne informacije javnih institucija), istraživanja i podaci relevantnih instituta, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija; mišljenja relevantnih stručnjaka i medijski izvori.

U rubrici “Analize” bavimo se političkim temama koje su zaintrigirale javnost, koristeći pri radu istu metodologiju i izvore kakve koristimo i pri ocjenjivanju izjava i ispunjenosti obećanja. U rubrici “Aktualno” problematiziramo aktualne dnevno-političke teme koje smatramo nedovoljno zastupljenim u hrvatskom medijskom prostoru.

Faktografov tim

Jelena Berković

Jelena Berković izvršna je direktorica GONG-a i jedna od osnivačica Faktografa  Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i magistrirala Globalne politike na London School of Economics and Political Science. Među područjima interesa nalaze se javne politike te mediji. Naime, od 1998. do 2010. radila je kao novinarka i urednica na Radiju 101, novinarka i glavna urednica Studentskog lista REVOLT te novinarka i članica uredništva Kulturnog časopisa Gordogan te je dobitnica nagrade Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo. Bila je vanjska članica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije te članica Hrvatskog novinarskog društva i Zbora istraživačkih novinara. Od 2010. radi u GONG-u na zagovaranju javnih politika otvorenosti i transparentnosti te edukacijama za medijsku pismenost.

Sanja Despot

Sanja Despot je glavna urednica i autorica na portalu Faktograf. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Radila je u redakcijama vodećih hrvatskih dnevnih novina poput Novog lista, Jutarnjeg lista i Večernjeg lista te u redakcijama magazina Tjednik i Forum.tm. Uz Faktograf, surađuje na internetskom portalu Forum.tm. Bavi se temama iz unutarnje i vanjske politike, funkcioniranjem državnih institucija te temama vezanim uz zaštitu ljudskih prava. Članica je Izvršnog odbora HND-a. Dobitnica je nagrade Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo.

Petar Vidov

Petar Vidov je urednik i autor na portalu Faktograf.hr. Od 2006. do 2015. godine radio je kao novinar i urednik na portalu Index.hr. Surađuje s tjednikom Novosti, a tekstove je objavljivao i u neprofitnim internetskim medijima Lupiga i Stav. Član je Vijeća GONG-a. Član je Zbora istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND). U novinarskom radu primarni fokus mu je na temama vezanim za funkcioniranje državnih institucija, unutarnju politiku i gospodarstvo.

Ana Brakus

Ana Brakus autorica je na portalu Faktograf.hr. Od 2013. do 2016. radila je kao novinarka i urednica na feminističkom portalu Libela.org. Dvije godine kao novinarka provela je u zagrebačkom tjedniku Novosti. Surađivala je s brojnim medijima u Hrvatskoj i regiji. Članica je Zbora istraživačkih novinara i Zbora neprofitnih medija Hrvatskog novinarskog društva. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a bavi se se temama unutarnje i vanjske politike.

Gabrijela Galić

Gabrijela Galić autorica je na portalu Faktograf. Novinarstvom se počela baviti u dnevniku Slobodna Dalmacija, a od 1993. do 2019. radila je u Novom listu. Bavi se gospodarstvom, tržištem rada i politikom plaća te političkim temama.

Ana Benačić

Ana Benačić je autorica na portalu Faktograf. Dobitnica je stipendija Ministarstva kulture te stipendije Balkan Fellowship for Journalistic Excellence iz 2012. Radila je na portalu Danas.hr, a s kolegicom Jelenom Šimac dobitnica je nagrade Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo. Radila je i za portal N1 televizije, Lupiga.com, Index.hr, a surađivala je s nizom medija – strukovnog Novinara, Hrvatskog radija, portala Bilten, OCCRP-ja i slično.

Kako se financiramo

Pokretanje i rad Faktografa financijski podržava National Endowment for Democracy (NED). Pokretanje Faktografa podržali su i zaklada TechSoup i Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj projekt je bio financiran, u dijelu, kroz potporu Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu. Mišljenja, nalazi i zaključci ili preporuke izražene ovdje pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stavove američkog Ministarstva vanjskih poslova (State Department). Tim okupljen oko projekta Faktograf.hr marljivo radi na planiranju budućih aktivnosti, te je dio sredstava za 2018. godinu osiguran kroz The Digital News Initiative Innovation Fund putem projekta Mozaik veza.

Struktura troškova:

2015 UKUPNO UKUPNO
Struktura troškova $ %
Koordinacija i administracija 0,00 USD 0%
Istraživanje i proizvodnja sadržaja 7.000,05 USD 92%
Troškovi ureda i komunikacija 587,12 USD 8%
Online troškovi i promocija 0,00 USD 0%
Ukupno 7.587,17 USD  
2016 UKUPNO UKUPNO
Struktura troškova $ %
Koordinacija i administracija 10.025,02 USD 13%
Istraživanje i proizvodnja sadržaja 67.518,23 USD 87%
Troškovi ureda i komunikacija 0,00 USD 0%
Online troškovi i promocija 0,00 USD 0%
Ukupno 77.543,25 USD  
2017 UKUPNO  UKUPNO 
Struktura troškova $ %
Koordinacija i administracija 22.737,68 USD 29%
Istraživanje i proizvodnja sadržaja 48.616,91 USD 62%
Troškovi ureda i komunikacija 990,00 USD 1%
Online troškovi i promocija 6.175,00 USD 8%
Ukupno 78.519,59 USD


Plan za 2018. godinu:

2018 UKUPNO  UKUPNO 
Planirana struktura troškova $ %
Koordinacija i administracija 16.634,62 USD 16%
Istraživanje i proizvodnja sadržaja 72.447,26 USD 71%
Troškovi ureda i komunikacija 1.800,00 USD 2%
Online troškovi i promocija 10.552,65 USD 10%
Ukupno 101.434,54 USD