Oleg Butković

J.Š.

Biografija

Rođen je u Rijeci 1979. godine. Diplomu inženjera pomorskog prometa stječe na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, smjer nautika 2008. godine, a na istom fakultetu je i doktorirao.

Nakon završene kadeture na motornom brodu sv. Nikola, 2003. zapošljava se kao predavač u Centru za izobrazbu pomoraca u Rijeci te na pripremnim konzultacijama za polaganje časničkih ispita. Sljedeću godinu postaje znanstveni novak na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

Znanstvenu karijeru prekida, a političku započinje, kada 2005. godine biva izabran za gradonačelnika Grada Novog Vinodolskog, na čijoj funkciji ostaje tri mandata – do 2016. godine.

Od 2005. počinje obavljati niz dužnosti na kojima ostaje do danas: postaje predsjednik GO HDZ-A Grada Novog Vinodolskog, predsjednik Skupštine TZ Grada Novog Vinodolskog, predsjednik Skupštine komunalnog poduzeća Ivanj, Novi Vinodolski, te predsjednik Skupštine Vodovod Žrnovnica, Novi Vinodolski. Uz to, 2007. godine postaje član Komisije za prostorni plan Primorsko-goranske županije te predsjednik Skupštine Poduzetničkog centra Vinodol. 2010. postaje potpredsjednik Udruge završenih studenata PFRI-a.

2012. godine pribrojalo se još nekoliko stranačkih dužnosti: predsjednik Odbora za promet, pomorstvo i veze HDZ-a, član Predsjedništva HDZ-a, te predsjednik ŽO-a HDZ-a Primorsko-goranske županije.

Dolaskom HDZ-a na vlast 2015. godine imenovan je ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture.

Imovinska kartica

Oleg Butković prijavio je ministarsku plaću od 16.093,23 kune neto mjesečno. Njegova supruga zaposlena u Narodnoj knjižnici i čitaonici Novi Vinodolski prima godišnju plaću u iznosu od 81.943,07 kuna neto. Imaju kredit u Hypo Alpe-Adria Banci od 219.090,00 eura koji je Butković podignuo 2008. godine i za koji plaća mjesečnu ratu od 1.285,52 eura.

Butković u Novom Vinodolskom posjeduje stan veličine 116,69 kvadrata, vrijedan 150.000,00 kuna koji je kupio na kredit. Njegova supruga posjeduje građevinsko zemljište u Novom Vinodolskom površine 489 kvadrata, vrijedno 75.000,00 kuna.

Na suprugu glasi i automobil Fiat Bravo iz 2007. vrijedan 35.000,00 kuna. Štednje nemaju.

Poslovne veze

Ministar Butković nikad nije bio vlasnik, direktor ni član nadzornih odbora trgovačkih društava.

Afere

USKOK je Olega Butkovića 2012. optužio da je protuzakonito iz sredstava Grada Vinodolskog platio ljetovanje Siniši Šircu, zamjeniku direktora Hrvatskih voda, i njegovoj obitelji u iznosu od gotovo 34.000 kuna (Novi list). Butković je u to vrijeme obavljao funkciju gradonačelnika Novog Vinodolskog te predsjednika HDZ-a Primorsko-goranske županije i člana Predsjedništva HDZ-a. Optužen je i Širac zbog poticanja Butkovića na tu zloporabu. Događaj za koji se terete Butković i Širac zbio se u kolovozu 2009. za vrijeme poznate manifestacije Ružica Vinodola i proslave Dana Domovinske zahvalnosti. Na proslavu su bili pozvani i brojni poznati političari i druge osobe iz javnog života. Trodnevni je smještaj uglednicima u Resortu Novi trebao platiti Grad, no problem sa Šircem je bio taj što je sa sobom u Novi poveo svoju višečlanu obitelj. Postavljalo se pitanje je li to bilo uz poziv i znanje Butkovića, ili nije. Obitelj je na ljetovanju navodno provela sedam dana.

Županijski sud u Rijeci oslobodio je krajem 2014. godine Butkovića svih optužbi uz obrazloženje da nema dokaza da je gradonačelnik znao da je Širac u Novom Vinodolskom ljetovao s obitelji. Uskok se na presudu žalio, no oslobađajuća presuda stigla je u svibnju 2015. i od Vrhovnog suda. Širac je također oslobođen optužbi za poticanje.

No, u listopadu 2015. u medije je isplivao gotovo identičan slučaj, ovaj put povodom dolaska tadašnje veleposlanice Kolinde Grabar-Kitarović i njezine obitelji u Novi Vinodolski. Kako je tada objavio Index.hr, Kolinda je u lipnju 2010. godine boravila s obitelji tri dana u hotelu u Novom Vinodolskom. Trošak tog smještaja bio je osam tisuća kuna, a hotel je izdao i račun na ime Grada Novi Vinodolski. Račun je napokon i plaćen gotovo dva mjeseca kasnije, no umjesto Grada platio ga je djelatnik Grada i tadašnji savjetnik u Komunalnom odjelu Vinko Kalanja. Naime, prije nego je račun bio plaćen, u priču se upleo Uskok, pa je Butković naredio da se račun plati gotovinom. Za medije je tada tvrdio da je račun platio iz svog džepa, a da je novac poslao po jednom zaposleniku gradske uprave, jer je tada s upravom hotela bio u “zategnutim odnosima”. S druge strane, djelatnik Grada koji je uplatio novac tvrdi da se radi o novcu iz gradske blagajne.

Butković je pažnju medija privukao još jednom, 2012. godine, još dok je slovio za “ministra prometa” Karamarkove vlade “u sjeni”, sumnjivom prodajom atraktivnog gradskog zemljišta privatnom poduzetniku iz redova HDZ-a koja datira iz 2007. godine (Index.hr). Konkretno, radi se o prodaji stopostotnog udjela u tvrtki Marina Novi d.o.o. poduzetniku iz Požege Josipu Galiću, članu HDZ-a, za iznos od 4,5 milijuna kuna na javnom natječaju na koji su obje pristigle ponude pripadale Galiću. Prvu ponudu u iznosu od 4,5 milijuna kuna Galić je poslao preko firme Galić d.o.o., a drugu u iznosu od 7,1 milijun kuna poslao je kao privatna osoba. No, veću je ponudu natječajna komisija odbacila kao nepotpunu, te je prihvaćena manja. Galić je tim dobio zemljište veličine 6400 kvadrata na atraktivnoj lokaciji uz more, u centru grada, kojeg je koju godinu kasnije prodao trgovačkom centru Lidl za više od 16 milijuna kuna. No, tek nakon što su u listopadu 2009. donesene izmjene i dopune prostornog plana uređenja Novi Vinodolski kada je zemljište prenamijenjeno u poslovno, prema prijedlogu HDZ-ovog Nevena Pavelića, predsjednika Gradskog vijeća Novi Vinodolski. Butković je tvrdio da je sve vezano za prodaju Marine jasno i transparentno. Iz grada je stiglo i objašnjenje kako nikakve prenamjene zemljišta nije bilo, već da su se i ranije na zemljištu mogli graditi parkiralište i servisni dio za marinu, dok sada može biti i trgovačko. No, da je oznaka zemljišta nakon detaljne prenamjene i dalje “K”, kao što je i bila.