Bernardica Juretić

J.Š.

Biografija

Bivša časna sestra i sinonim za borbu protiv ovisnosti u Hrvatskoj Bernardica Juretić rođen je 1963. u Srijanima nedaleko od Omiša. Osnovnu školu završila je također u Srijanima, a srednju medicinsku u Dubrovniku. 1988. u Rimu je diplomirala psihologiju na temu “Smisao ljudske patnje u svjetlu Franklove logoterapije”, te magistrirala u istom gradu odgojne znanosti, smjer psihologija na temu “Oboljeli od AIDS-a s psihološkog gledišta”. Priča njemački, talijanski, engleski, španjolski i portugalski jezik. U travnju 2016. godine udala se za poduzetnika Vladu Rožmana.

Radno iskustvo počinje stjecati 1984. kada se zapošljava kao medicinska sestra u domu za starije osobe u Njemačkoj, a već devedesetih počinje njezin rad s ovisnicima. 1990. osnovala je humanitarnu organizaciju “Zajednica Susret”, prvu nevladinu udrugu za prevenciju i tretman ovisnika o drogama na području bivše Jugoslavije u Splitu čija je predsjednica do danas. Osnivačica je prvog Savjetovališta za prevenciju ovisnosti u Splitu, te je otvorila terapijsku zajednicu (komunu) za tretman ovisnika na području Jugoistočne Europe, u Cisti Velikoj kod Splita. Otvorila je zatim još tri terapijske zajednice: u Paučju, Ivanovcu i Čiovu, kao i tri savjetovališta.

1991. imenovana je članicom Nacionalne komisije za borbu protiv ovisnosti Vlade RH, a 1994. nacionalnim koordinatorom za nevladine udruge iz područja prevencije i tretmana ovisnika Vlade RH. Otvara i zajednicu za tretman ovisnika u BiH, i to 2000. u Banja Luci. Predsjednica Stručnog savjeta Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH postaje 2002.

2003.-2008. radi kao predstojnica Ureda Vlade RH za suzbijanje zlouporabe opojnih droga. Zatim se zapošljava u IGH kao pomoćnica direktora i direktorica Odjela za upravljanje ljudskim potencijalima Instituta IGH. 2012. godine postaje ravnateljica Doma za ovisnike “Zajednica Susret” te vanjski član Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Sabora RH.

Bernardica se zaredila u 21. godini i kao časna sestra pokrenula je “Zajednicu Susret”. Ostala je poznata u javnosti kao “sestra Bernardica” iako je u međuvremenu, 2001., napustila redovničku službu. U Vladi Tihomira Oreškovića imenovana je ministricom socijalne politike i mladih.

Imovinska kartica

Mjesečna neto plaća ministrice Juretić je 15.188 kuna. Od ostalih prihoda kao pravna osoba od imovine i imovinskih prava prima još 4162,26 kuna mjesečno. Od 2010. otplaćuje kredit od 185.787 eura po mjesečnoj rati od 1200 eura, a iste je godine podigla kredit u iznosu od 30 tisuća eura za koji mjesečno plaća 348 eura.

Od nekretnina vlasnica je stana u Zagrebu koji je kupila ne kredit, površine 64,40 metara kvadratnih, čija je tržišna vrijednost 1,1 milijun kuna. U Zagrebu ima i garažu veličine 15,62 kvadrata vrijednosti 113.705 kuna te još jednu nekretninu veličine 4,20 metara kvadratnih, tržišne vrijednosti 37.901,96 kuna koju je kupila na kredit. Sve nekretnine nalaze se na zagrebačkom Trnju.

Juretić je vlasnica šest dionica HT-a te poslovnog subjekta Bernardica s vama j.d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. Ima ušteđevinu 4500 eura.

Poslovne veze

Jedino trgovačko društvo s kojim je ministrica Juretić povezana je firma Bernardica s vama j.d.o.o. koje ne zapošljava niti jednu osobu.

Afere

Za glasnogovornicu svog ministarstva Juretić je odabrala Miroslavu Rožanković, inače bivšu zaposlenicu njene udruge Zajednica Susret (Jutarnji list). Svoju dugogodišnju suradnicu je Juretić zaposlila bez natječaja, po tzv. revolving door principu, čime je prekršila odluku Ustavnog suda koji je zabranio takva zapošljavanja.

Kako je otkrio tjednik Nacional, jedan od prvih poteza ministrice Juretić nakon ulaska u Vladu bilo je potpisivanje ugovora s udrugom Zajednica Susret. radi se o udruzi koju je Juretić osnovala i bila joj na čelu sve dok nije postala ministrica. Ugovor je potpisan 11. veljače 2016., a retroaktivno je na snagu stupio 23. siječnja – na dan kada je Juretić postala ministrica socijalne politike i mladih. Zajednica Susret s Ministarstvom socijalne politike i mladih potpisala je ugovor o financiranju socijalnih usluga smještaja za odrasle osobe ovisne o alkoholu, drogama, kockanju i drugim oblicima ovisnosti, a Ministarstvo se obvezalo da će za 102 korisnika smještaja mjesečno isplaćivati 3887 kuna po osobi ili ukupno 396.474 kune mjesečno.